Smerter
Krop & velvære

Kroniske smerter er svære at acceptere

4. oktober 2016
af Lene Jæger Klausen
Foto: Panthermedia
Vi kender alle til perioder med smerter. Hovedpine, en brækket arm, ondt i ryggen efter at have luget i haven. De smerter er nemme at håndtere og acceptere, fordi de er så kortvarige og har en kendt årsag. Men hvad hvis de nu i stedet varer i årevis?

Smerter, som varer ved i flere år, og som vi ikke kan lindre, kan forpeste livet for både den ramte og familien omkring. Overlæge Gitte Handberg, der er leder af Smerteklinikken på Odense Universitets Hospital og tidligere formand for det faglige selskab Smerte Danmark oplever at smerter er meget svære at håndtere for både de ramte og deres pårørende.

- Smerter rykker ind i en krop, men bor i en familie, plejer jeg at sige. Vi ser det rigtig meget her i klinikken, hvordan patienterne føler sig stigmatiseret og mistænkeliggjort på grund af smerterne.

Hun møder til daglig de mennesker, som er så hårdt ramt af smerter, at deres praktiserende læge ikke kan hjælpe dem til en god hverdag med smerterne. To ud af tre er kvinder. Formentligt har det noget at gøre med de kvindelige hormoner, men sammenhængen er ikke endegyldigt afdækket.

- Vi arbejder rigtig meget med accept, fordi vi oplever, at mange patienter er ved at slide sig selv i stykker i kampen mod smerterne. Smerterne er årsagen til kampen, men hos en del mennesker ender kampen for forståelse, behandling, sygedagpenge og en diagnose med at være så hård, at den tære mere på livsglæden end smerterne i sig selv.

Smerter i ryggen

At leve med smerter

Når man først selv accepterer smerterne, får man en ny frihed til at træffe beslutninger i sit liv. I stedet for at tage stilling til, om man kan arbejde, når man har ondt, kan man i stedet spørge sig selv, om man helst vil have ondt helt alene derhjemme eller om man vil have ondt på arbejdet, hvor man kan være sammen med andre mennesker og have en meningsfuld hverdag. Det giver også frihed til at man kan tale med en sagsbehandler om, hvilke opgaver man kan udføre på trods af smerterne og hvor mange timer, man kan arbejde.

- Vi taler med alle patienterne om, at de skal have planer for, hvordan de vil håndtere forskellige situationer. Det kan være, man skal planlægge hvil i løbet af dagen og have aftensmad i fryseren, så der er nogle nemme udveje på de dårlige dage.

Langt de fleste kroniske smerter aftager i løbet fire til seks år, så det er vigtigt at indrette en god hverdag med smerterne, så livet ikke går i stå eller falder fra hinanden i den tid.

6 gode råd ved smerter i muskler og led

Vil du træne dine smerter væk?

Det er ikke alle smerter, der kan trænes væk, men mange kan. GLA:D er et veldokumenteret træningskoncept udviklet af professor Ewa Roos og Postdoc Søren T. Skou fra Syddansk Universitet. Konceptet henvender sig til alle med symptomer på slidgigt (artrose) i knæ og hofter. Træningen foregår i minimum 6 uger hos en fysioterapeut og tilpasses den enkelte i minimum. Holdtræning anbefales, da dette har vist dobbelt så god effekt som selvtræning, men selvtræning er også en mulighed. Efter endt forløb fortsættes træningen på egen hånd. Læger kan henvise til GLA:D eller du kan selv tage kontakt til en GLA:D-enhed. Du finder din nærmeste behandler på Glaid.dk.

Læs også