Kendte kvinder

Britt Bendixen: "Det skulle have været min beslutning"

Efter 15 unikke sæsoner som dommer i ”Vild med dans” blev 16. sæson den, hvor Britt Bendixen måtte overlade sin plads til en anden. Et dårligt hjerte og en omfattende operation kom i vejen for, at Britt kunne få en sidste sæson, sådan som hun havde ønsket det. Nu er hun frisk igen og faktisk så frisk, at hun godt vil kunne klare en sidste dans.

SØNDAG har mødt Britt Bendixen

Lilla? Det kan jeg ikke så godt lide, du, svarer Britt, da vores fotograf spørger hende, hvad hun mon synes om farven. Og det er lidt ærgerligt, for det er netop den farve, vi havde tænkt, Britt skulle fotograferes opad til denne årets første forside. 

– Jamen ved I hvad? En gang imellem skal man gøre noget, man ikke selv ville have valgt. Lad os prøve det. 

Og 77-årige – meget snart 78-årige – og tilmed nyopererede Britt Bendixen intet mindre end sprudler af energi, som hun nærmest danser rundt med sit store tørklæde viklet om sig. I det blonde hår sidder de sædvanlige briller, i flertal naturligvis, mens hun friskt drejer rundt foran kameraet i halvhøje hæle, og allerede efter få minutter udbryder hun et ”Ej, det er sørme pænt, hva?” over mod skærmen, hvor hun løbende kan følge med i de lilla forsidefotos, vores fotograf tager.

Humøret er højt, og det er ikke til at mærke, at Britt for blot fire måneder siden var så syg, at hun frygtede for, om hun nogen sinde skulle se verden igen. Kun bemærkningen om, at ”nu er mit ar vel ikke for tydeligt?”, som falder et par gange under fotoseancen, afslører, at hun for nylig har gennemgået en dobbelt bypassoperation.

 

 

En yngre model

– Mon jeg nogen sinde ser det her igen? 

Sådan tænkte Britt, da hun sammen med partneren Marianne Nybo kørte mod Rigshospitalet den 22. juli. På ruten fra Nordsjælland kom de gennem indre by, og det var her, tanken slog Britt.

– Tænk, hvis jeg ikke vågnede op igen. Det aner man jo ikke. Det var en stor operation, og jeg har en vis alder. Jeg har været heldig, fordi jeg trods alt får et varsel og går til lægen, men der er jo mange med dårligt hjerte, som bare falder om, og så er det det. Det slap jeg for. Og jeg er fuldstændig vild med og taknemmelig over, at jeg overlevede det her. 

Allerede for år tilbage spurgte Britt produktionen bag ”Vild med dans”, om ikke hendes ansigt snart var blevet lidt for gammelt til programmet. Hun oplevede nemlig, at ”flere ældre blev pillet af skærmen til fordel for smukke og u-rynkede ansigter”. Men TV 2 forsikrede Britt om, at de var meget glade for hende. Alligevel tog hun i foråret beslutningen om, at sæson 2019 skulle være hendes 16. og sidste af det populære danseprogram.

– Nu må det have en ende. Det tænkte jeg. Ikke fordi jeg ikke fortsat nød det, men nu havde jeg jo siddet der i 15 år, og det måtte være nok. Jeg fylder snart 78, og så bør man overlade stolen til en yngre model. Det er bestemt ikke, fordi jeg skammer mig over mit ældre ansigt, for det viser jo det antal år, jeg er, og sådan synes jeg også, det skal være. Men alligevel. 

– Samtidig er jeg jo også optaget hver fredag hele efteråret, når jeg laver det, og jeg har simpelt hen været optaget hele mit liv. Nu ville jeg også til at gå lidt på pension, og så skulle hver eneste dag være min egen. Sådan tænkte jeg.

Da Britt tager beslutningen om, at sæson 2019 skal være hendes sidste, kender hun intet til sit dårlige hjerte. Endnu. Det bliver hun først bevidst om en onsdag formiddag i maj. Britt er som så mange gange før til tennis i den lokale tennisklub, men denne gang når hun kun lige at gå ned på banen og løfte ketsjeren, inden hun konstaterer, at noget ikke er, som det skal være. Hun oplever åndenød og en trykken for brystkassen, som hun ikke tidligere har følt.

Hun kontakter straks sin læge, som hurtigt sender hende videre til Gentofte Hospital, og efter kort tid modtager hun beskeden om, at hun skal have foretaget en dobbelt bypassoperation. Operationen finder sted i slutningen af juli, og da optagelserne til ”Vild med dans” påbegyndes i midten af september, og Britt efterfølgende vil være voldsomt medtaget, indser hun, at hun bliver nødt til at melde afbud til det, der skulle have været hendes sidste sæson.

LÆS OGSÅ: Test dig selv: Hvor meget ved du om Vild med Dans?

 

Dommer fra ny vinkel

– Det er jo irriterende, når ens beslutninger ikke bliver ens egne. At det i stedet blev skæbnen og et dårligt hjerte, der gjorde, at jeg ikke var med, for det skulle jo have været min beslutning. 

Britt skal opereres, fordi to af hendes kranspulsårer er helt tilstoppede, og hun får derfor samtidig at vide, at hun bør stoppe med at ryge.

– Altså jeg har jo altid levet sundt, været i god form og følt mig stærk. Derfor har jeg tilladt mig selv at ryge, og jeg har været så glad for det, at jeg faktisk aldrig tidligere har forsøgt at stoppe. Men hvis de kan ofre alle de penge på, at jeg bliver opereret, så kan jeg nok også holde op med at ryge. 

Så det gjorde hun. Uden brug af hverken plastre, tyggegummi eller e-cigaretter. Hun røg 10 cigaretter den ene dag, 9 den næste, 8 den tredje og så videre. På den 10. dag røg hun blot en enkelt cigaret, og Britt har ikke røget siden.

– Jeg skal kunne. Det besluttede jeg. Og altså jeg får så meget ros af lægerne, det er dejligt, og jeg har ikke i sinde nogen sinde at ryge igen. Men jeg kan da godt mærke, når jeg f.eks. står og har lidt nerver på inden et foredrag, så kunne jeg altså godt ryge en cigaret. Men jeg gør det ikke. 

Efter operationen og de mange timer i respirator oplever Britt problemer med at trække vejret selv, ligesom hun har svært ved at gå, men i løbet af det obligatoriske seksdages ophold på Rigshospitalet, hvor hjerterytmen overvåges i døgndrift, lærer hun igen at gå og at trække vejret, så vidt muligt helt ned i lungespidserne. Britt havde på forhånd booket en uges genoptræningsophold på privathospitalet Care i Skodsborg, så først 14 dage efter operationen er hun hjemme igen.

– Marianne og min familie har simpelt hen været fantastiske. De har været så gode og støttende, og det har haft stor betydning for, at jeg i dag er kommet så godt igennem forløbet, fortæller Britt, som i dag føler sig helt frisk igen oven på den store operation. 

I efteråret oplevede Britt for første gang at være almindelig seer på ”Vild med dans”. Efter flere hundrede programmer på første parket bag dommerbordet i studiet var hun denne gang henvist til at opleve kjolerne, koreografierne og de mange dansetrin hjemme fra sofaen. Og det var altså noget helt andet.

– Når man sidder i dommerpanelet, kan man hele tiden se danserne i fuld figur, men på tv-skærmen bliver der klippet fra fødder til ansigt og tilbage igen, så man får ikke det hele med på samme måde. Det er helt forskellige billeder, man får af parrene og deres præstationer, afhængig af hvor det opleves fra.

LÆS OGSÅ: Marianne Eihilt: "Vild med Dans har været en kæmpe gave i mit liv"

 

Fantastisk for sidste gang 

Britt har troligt fulgt med hver eneste fredag, og selv om hun har nydt sæsonen, erkender hun samtidig, at hun har haft svært ved ikke at dømme med hjemmefra, og hun har således kommenteret og blandet sig i dommerbordets konklusioner og karakterer fra sidelinjen.

– Jeg tror, jeg er god til at acceptere realiteterne, og nu var det sådan her, det blev. Så nyder jeg at sidde hjemme i sofaen, hvor jeg både kan få kaffe og kage eller måske et glas vin. Inde i studiet får man jo højst et glas vand, griner Britt. 

Selv om Britt hurtigt accepterede tingenes tilstand, er skuffelsen alligevel til at få øje på, når hun fortæller, hvordan hun havde glædet sig til at nyde sin sidste sæson. 

– Nu havde jeg tænkt, at jeg skulle lave en sidste brillant sæson og bidrage med al min viden, en masse anekdoter og i det hele taget være fantastisk for sidste gang, og så bliver jeg dødssyg. Det blev jeg rigtig ked af, så hvis jeg har det, som jeg har det nu, og hvis jeg overhovedet bliver spurgt igen, så siger jeg ja. Nu må vi se.

– Men jeg bliver ikke ked af det, hvis jeg ikke bliver spurgt, for Marianne Eihilt har virkelig gjort det helt forrygende, siger Britt, som generelt er glad for 16. sæson af ”Vild med dans”.

– Det har været en fantastisk god sæson, og vigtigst af alt har det ikke været givet på forhånd, hvem der ville vinde. Der har været flere gode par, som har ligget og kæmpet i toppen, og sådan er det nu bedst. 

Sæsonen har på mange måder været anderledes. Ikke kun fordi Britt for første gang nogen sinde ikke var at finde bag dommerbordet, men også fordi programmet blev sendt fra et helt nyt studie, og så var det tilmed første gang, man i det danske ”Vild med dans” valgte at have et par med bestående af to mænd.

– Holdningen i dans er skabt sådan, at manden holder om damen, og hun skal i virkeligheden bare lægge sig til rette i hans favn og lade sig føre. Når en mand så indtager den position, virker det en lille smule anderledes, og det kan godt komme til at se mærkeligt ud, hvis man ikke tænker sig godt om. Men det har Silas jo gjort. Han er en gudsbenådet danser og koreograf, og han har løftet den opgave så flot.

– Samtidig er de jo to mænd, der ikke er feminine, og det betyder også noget. Ude i de små hjem, hvor nogle garanteret har været kritiske på forhånd, har mange helt sikkert fået respekt for det på en anden måde, fordi de er så seje og bomstærke. De bærer jo rundt på hinanden og har masser af muskler.

Skulle Britt nu ikke vende tilbage til programmet, går hun på det, hun selv igen og igen omtaler som pension. Og dog. For det viser sig hurtigt, at ”pension” i virkeligheden dækker over fortsat at undervise på danseskolen Bendixen Dans flere gange om ugen og fortsat tage ud og holde foredrag. Dertil kommer tennis, rejser, tid med barnebarnet Axel, og så har Britt sat sig for, at hun også vil lære at spille bridge, ligesom hun også for nylig er begyndt at lære spansk.

KØB et abonnement på SØNDAG – lige nu kan du få en lækker Södahl plaid i velkomstgave

 

Kort om Britt

  • Født 14. januar 1942 i Brønshøj.
  • Datter af danselærerne Frode og Mitzi Bendixen.
  • Blev allerede som 8-årig danmarksmester i dans. 
  • Har trænet og studeret dans i bl.a. USA, England og Frankrig.
  • Har tidligere været koreograf på flere film og revyer, bl.a. Cirkusrevyen og Tivoli-Revyen.
  • Dommer i ”Vild med dans” fra 2005 til 2018. 
  • Mor til instruktør Niclas Bendixen, som danner par med skuespiller Trine Dyrholm. 
  • Farmor til Axel på 11 år. 
  • Danner par med Marianne Nybo, som hun har kendt i mere end 20 år.