https://imgix.femina.dk/media/article/marianne-eihilt-2.jpg
Selvudvikling

Marianne Eihilt: ”Vild med dans har været en kæmpe gave i mit liv"

28. oktober 2019
af Anne Bruhn Jørgensen. Redigeret til web
Foto: Anne Kring og Martin Høien. Makeup: Lea Laursen
Da Marianne Eihilt tilbage i 2011 tog afsked med ”Vild med dans”, var hun selv helt afklaret med, at det var et definitivt farvel. Nu er hun alligevel vendt tilbage, men denne gang som dommer i hele Danmarks populære dansekonkurrence. Selv er hun ærlig talt temmelig overrasket over, at valget faldt på netop hende.

SØNDAG har mødt Vild med dans-dommer Marinne Eihilt

Hej Marianne, det er Tina fra TV 2 …

– Nej, nej, nej, du må ikke spørge mig!

Sådan indledtes den telefonsamtale, som i sommer resulterede i, at 45-årige Marianne Eihilt kom til at afløse den folkekære ”Vild med dans”-dommer Britt Bendixen, som har været fast inventar bag dommerbordet siden første sæson i 2005, men som grundet en større hjerteoperation ikke kunne medvirke i årets sæson. Inden ovennævnte opkald var Marianne flere gange blevet ringet op af forskellige medier, som alle havde spået, at hun ville blive tilbudt det eftertragtede job. Hver gang slog Marianne det hen, og alligevel blev hun igen og igen ringet op med spørgsmålet om, hvorvidt hun havde takket ja nu.

– Som om det var en selvfølge, at jeg ville blive spurgt. Det var jeg ikke blevet endnu, og helt ærligt kunne jeg slet ikke forstå al den snak om, at det skulle være mig, for jeg kunne ikke se det for mig. Samtidig er jeg pavestolt, fordi jeg ved, der er så mange andre, der også kunne have fået tilbudt det job.

– Altså mit hjerte sagde ja med det samme, men min fornuft skulle lige have lidt betænkningstid.

Så det fik hun. For hvis hun sagde ja, ville det betyde, at hun pludselig skulle til at være væk fra sin familie hver eneste fredag, hun ville igen blive eksponeret i bedste sendetid, og så syntes hun også, at det var en kæmpestor opgave, der lå foran hende. Alligevel var hun aldrig rigtig i tvivl om, at hun skulle sige ja.

– ”Vild med dans” har helt overordnet set været en kæmpe gave i mit liv, og det er noget af det, jeg vil tænke tilbage på som det allerbedste, når jeg en dag skal herfra. Egentlig kan jeg slet ikke forstå, at det er otte år siden, jeg selv var med, for jeg har haft nogle store oplevelser der, og det har virkelig været med til at definere mit liv.

At være sin egen

Så selvfølgelig blev det et ja. I den forbindelse blev Marianne tilbudt at komme til tv-træning hos en coach, men da hun umiddelbart følte sig tryg ved opgaven, blev det kun ved snakken. TV 2 ville egentlig også helst have Marianne, præcis som hun er.

– Jeg er meget bevidst om, at jeg ikke skal forsøge at være Britt. Hun er helt sin egen, og det skal jeg også bare være. Men selvfølgelig giver det en anden energi og dynamik til hele panelet, at der kommer en ny dommer, og jeg kan godt mærke, at der er mange forventninger til mig. Og der er slet ingen tvivl om, at programmet kommer til at savne Britt.

– Hun har heldigvis sendt en rigtig sød besked, hvor hun giver udtryk for, at hun er glad for, at det er mig, der skal overtage hendes plads, og det betyder enormt meget. Og pladsen er helt sikkert hendes, hvis hun ønsker at tage en sæson mere. Jeg er blot afløser for hende i denne sæson, for der var jo ingen, der havde regnet med, at hun skulle forlade programmet på den her måde.

LÆS OGSÅ: Mie Moltke: Jeg tror ikke på åbne forhold

Hvad laver jeg her?

Modsat de tre andre dommere, som alle har siddet bag dommerbordet i mange sæsoner, har Marianne som den eneste erfaring fra selve ”Vild med dans”-dansegulvet, og det, ved hun, er hendes helt store force.

– Jeg ved jo, hvordan parrene har det, og hvor nervøse de er, både ny-danseren og den professionelle. De følelser, jeg ved, de står med, lige inden de skal på gulvet, det er i virkeligheden nok også dem, jeg selv sidder med som dommer. Og den lettelse, de oplever, lige efter dansen er overstået, som så straks erstattes af nervøsitet over at stå foran dommerne. Jeg ved lige, hvordan de har det.

– Jeg håber, jeg vil blive opfattet som hende, der kommer med nogle gode råd og et smil, frem for en, der skælder ud. Men det synes jeg faktisk generelt kendetegner hele dommerpanelet, fortæller Marianne, som blandt andet tror, hun er blevet valgt som dommer på grund af de resultater, hun har opnået i programmet.

I fem af sine seks sæsoner har Marianne danset sig ind i en top-3, fire gange er hun kommet hele vejen til finalen, og to gange har hun vundet. Første gang var i 2007, hvor hun vandt med skuespiller Robert Hansen, og året efter vandt hun med kuglestøder Joachim B. Olsen.

– Det er selvfølgelig et virkelig godt resultat at have været i finalen fire ud af seks gange, men jeg har også altid virkelig givet mig hen til det, gjort mig enormt umage og givet den alt, hvad jeg havde.

LÆS OGSÅ: Neel Rønholt: Jeg har lært at hvile i mine valg

Mine seks mænd

Gennem sine seks sæsoner i ”Vild med dans” har Marianne danset med handymand Erik Peitersen, letvægtsroer Eskild Ebbesen, speedwaykører Ole Olsen, skuespiller Robert Han­sen, kuglestøder Joachim B. Olsen og senest skuespiller Tommy Kenter. Til hver af de seks partnerskaber knytter der sig små fortællinger, som Marianne deler, mens hun peger over på væggen, hvor seks store fotos hænger rammet ind: Et af hver af de seks ovenstående mænd, alle klædt ulasteligt på, mens de svinger Marianne rundt på dansegulvet i bedste sendetid.

– Jeg husker hver eneste partner for noget forskelligt, fordi de har været så unikke. Både deres indstilling til sundhed, træning og pauser, men også deres personlige udgangspunkt. Eskild Ebbesen havde eksempelvis altid ultrasund mad med og knoklede bare igennem uden at bede om pauser. Joachim derimod, som jo også var professionel sportsmand dengang, kørte i et noget andet tempo. Han var så langsom og spiste, hvad der passede ham, griner Marianne, som i dag stadig har kontakt med stort set alle sine tidligere dansepartnere. Hun ses stadig regelmæssigt med Joachim, og faktisk er hun fadder til hans søn.

– Forløbet er så specielt, og nogle af dem har jeg jo tilbragt tre måneder med, hvor vi har været rundt i hele følelsesregistret og lært hinanden at kende på en helt særlig måde.

Selv om det er otte år siden, Marianne sidst deltog i programmet, har hun troligt fulgt med, og hun er slet ikke i tvivl om, at niveauet generelt er steget. Måske fordi flere af de professionelle dansere efterhånden har været med i rigtig mange år.

– Man finder jo ud af, hvad der fungerer, og hvor meget de her ny-dansere kan kapere at lære. Når der kommer nye professionelle dansere til programmet, er det tydeligt, at de lige skal finde et ståsted og opdage, hvad der virker, og hvad der slet ikke virker.

En moden mor

Marianne var 36, da hun stoppede i ”Vild med dans” tilbage i 2011. Hun var på det tidspunkt igen blevet single, men hun vidste samtidig, at hun ville have børn inden for en overskuelig fremtid, og det var afgørende for hendes beslutning.

– Jeg var fuldstændig klar over, at jeg var nødt til at prioritere anderledes, så jeg gik simpelthen målrettet efter at skabe den familie, som jeg altid har ønsket mig. Derfor vidste jeg også, at det næste forhold, jeg gik ind i, skulle kunne rumme hele pakken, for ellers ville jeg bare ikke nå det.

Otte måneder efter mødte Marianne sin nuværende kæreste Keld gennem nogle fælles venner, og de har netop fejret 7-årsdag.

– Det første, jeg blev betaget af ved Keld, var hans øjne. Jeg kunne med det samme mærke, at vi havde en rigtig god kemi, og vi var også ret hurtigt enige om, at det skulle være os. Han skulle godt nok lige overbevises om, at han skulle til at have små børn igen ...

Keld har selv to voksne børn fra et tidligere forhold, og for fire år siden blev han og Marianne forældre til Frederic, og sidste sommer kom datteren Emilie til verden. Marianne selv er i dag 45 år, og Keld er otte år ældre.

– Vi ved godt, at vi er nogle modne forældre, men vi gør alt, hvad vi kan, for at holde os unge. Vi leger nede på gulvet og er i fuld sving begge to. Og så er det jo bare lykken at være blevet mor. Jeg har en god ro omkring det og tager tingene ret afslappet, og det har måske noget med min alder at gøre.

– Jeg føler, jeg har et godt liv, som jeg er taknemmelig for. Dansen har virkelig en stor del af æren for meget af den glæde, jeg oplever til hverdag. Det at danse er lidt som at have en fest kørende. Uanset om jeg underviser, bedømmer, eller om jeg selv er en del af det. Det giver mig så meget livskvalitet.

LÆS OGSÅ: Mød Thomas Evers Poulsen

Mere om Marianne:

  • Født 8. oktober 1974.
  • Har danset, siden hun var to år, og undervist, siden hun var 15.
  • Sølvvinder ved både Verdensmesterskaberne og Europamesterskaberne i standard- og latindans.
  • Deltog i ”Vild med dans” 2005-2011.
  • Har hele to gange vundet ”Vild med dans”.
  • Ejer og driver i dag danseskolerne Let’s Dance i Risskov, Viby og Randers.
  • Kæreste med Keld.
  • Mor til Frederic på fire år og Emily på et år.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også