Ane Cortzen fortæller om at blive fyret og være sin egen herre
Selvudvikling

Ane Cortzen: "Mit ægteskab har givet mig ro"

20. maj 2019
af Britta Bjerre
foto: Nellie Møberg
"Jeg kunne godt mærke, da jeg nærmede mig de 40, at jeg begyndte at tænke mere over: Hvad vil jeg egentlig? Hvad vil jeg med mit liv?" Sådan filosoferer tv-vært,arkitekt, ordstyrer og meget mere, Ane Cortzen, der forlod tv for tre år siden, men stadig laver tv, nu bare mere som sin egen herre.

Vi har mødt Ane Cortzen

44-årige Ane Cortzen er en travl kvinde.

Når Blixenprisen uddeles den 24. maj, for femte år i træk, er det i år med Ane Cortzen som vært på scenen i Folketeatret i København. At hun står dér, er et fint billede på, hvordan der har været gang i den, siden Ane Cortzen forlod DR for tre år siden for at blive sin egen herre, som hun siger, og en fri fugl.

– Jeg laver virkelig mange ting. Og mange forskellige ting. Så er jeg moderator for et debatarrangement på et gymnasium. Så laver jeg tv. Så laver jeg radio. Så er jeg, ja, vært ved Blixenprisen. Jeg er ude i alle mulige sammenhænge hele tiden. Jeg ved ikke engang, hvad jeg skal kalde mit arbejdsliv. Men det er sjovt. Og jeg kan lide det.

Træde i karakter

Det var sådan set også det, der var meningen, da hun sagde op dér for tre år siden: Der skulle andre boller på suppen.

– Jeg kunne godt mærke, da jeg nærmede mig de 40, at jeg begyndte at tænke mere over: Hvad vil jeg egentlig? Hvad vil jeg med mit liv? Vil jeg lade alle andre styre, eller vil jeg selv være mere i kontrol? Jeg følte et behov for at træde mere i karakter.

Da ville timingen, at den daværende ejer af Kähler-koncernen, arkitekt Frantz Longhi, tilbød hende et job som kulturchef i koncernen. Det takkede hun ja til, og der stod ”Kähler” på visitkortet frem til oktober sidste år, hvor hun pludselig fik en mail med besked om, at hun var fyret.

– To dage senere kom pressemeddelelsen om, at Rosendahl havde opkøbt Kähler, fortæller hun, - alle Kähler-ansatte blev fyret, og kun nogle få blev genansat. Som udgangspunkt røg alle ud. Også mig.

LÆS OGSÅ: Nikoline Werdelins kloge svar til læser, der skriver: Jeg er flov over min fyring

Det mærkelige er ...

Hvordan reagerer man på en fyring? Ane vidste godt, at hun ikke var blevet fyret, fordi man var utilfreds med hendes indsats. Det havde Frantz Longhi skrevet til hende i mailen, fortæller hun. Men alligevel.

– Jeg er aldrig blevet fyret før. Men det mærkelige er: Jeg blev ikke ked af det. Jeg blev ikke slået ud. Jeg følte mig mest lettet og oplevede det som en form for mulighedsrum, der åbnede sig, og tænkte: ”Okay, hvad mon der nu kommer af muligheder?”

Trænet i at have holdninger

Ane bliver tit spurgt til, hvor hun har sin ”selvtillid” fra, siger hun.

– Jeg ved aldrig rigtigt, hvad jeg skal svare. Men jo, jeg er vokset op i trygge rammer og har haft en lykkelig opvækst. Både min far og min mor er journalister, og de lyttede til os, min bror Mads og jeg, helt fra vi var små, og tog vores meninger og holdninger alvorligt. Der var ikke noget med at blive fejet væk eller placeret ved et børnebord. Vi blev på en eller anden måde nærmest trænet i, dels at have holdninger, dels at indgå i samtaler.

– Men mit ægteskab har da i den grad også givet mig en ro. Jeg har måske netop kunnet lave så mange spændende ting i mit arbejdsliv, fordi jeg ikke har været igennem en masse kampe i mit privatliv med skilsmisse og perioder som single. Hele det dér Tinder-marked, gud, hvor er jeg lykkelig for, at jeg ikke skal ud på det. Det må der blive brugt så meget energi på.

Cecilie Hother om sit forhold: Uden den cykeltur havde vi nok ikke mødt hinanden

Han fik lige en chance

Ane er gift med arkitekt og nybagt restauratør Benjamin Weber, som hun har kendt, siden hun var 21, og han var 22, og de har været et par lige siden og har fået tre børn sammen.

– Vi mødte hinanden på rusturen på arkitektskolen. Jeg havde haft den samme kæreste igennem gymnasietiden og var lige blevet single og skulle i hvert fald ikke lige have en kæreste med det samme. Men så kyssede jeg med Benjamin på den rustur. Og bagefter var han bare så insisterende og lagde små sedler i min cykelkurv og kom med blomster. Jeg syntes jo også, at han var sød. Og så tænkte jeg: ”Jeg lader ham lige få en chance”. Ha, ha. Her sidder man så – 23 år senere!

På en trist baggrund

Ane blev bedt om at overtage værtsrollen ved Blixenprisen efter Master Fatman, der som bekendt døde pludseligt for to måneder siden.

- Det er en trist baggrund at få et værtskab på, og det gibber selvfølgelig lige i én, når man bliver spurgt, siger hun.
- Men omvendt er det netop i Master Fatmans ånd at fejre kærligheden til god litteratur, og at livet går videre. Så jeg er glad for, at jeg har sagt ja.

Derfor får du det godt, når du læser bøger

Folkeligt arrangement

Blixenprisen arrangeres af Dansk Forfatterforening og Danske Skønlitterære Forfattere i samarbejde med bogbranchen og med det formål at hylde litteraturen og uddele priser til en lang række mennesker, der brænder for litteraturen, og det gælder forfattere, men også folk, der arbejder med og for litteraturen på andre måder.

Og som Ane siger:

- Jeg synes jo ikke, man kan støtte litteratur nok. Og Blixenprisen er så fin. Også fordi man gør det til et ret folkeligt arrangement. Det foregår ikke i en lukket kreds af særlige indbudte. Jeg er lidt træt af finkultur, der lukker sig om sig selv. Her holder man arrangenetet på Folketeatret og sætter billetter til salg for alle. Det kan jeg godt lide.

Også Årets boghandler

Ved arrangementet uddeles der i alt ni priser og to legater. F.eks. er de tre nominerede til prisen i kategorien Årets skønlitterære udgivelse: Helle Helle for "De", Jonas Eika for "Efter solen" og Nikolaj Zeuthen for "Viceværtsdigte".

De øvrige kategorier er: Årets faglitterære udgivelse, Årets litterære talent, Årets redaktør, Årets litteraturformidler, Årets lydbog, Årets børneudgivelse, Årets young-adult-udgivelse og Årets boghandler.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også