Makeup & hudpleje

Hårfjerning: Sådan slipper du af med uønskede hår

Uønsket hårvækst er et stort problem for rigtig mange kvinder, men der er løsninger, der kan fjerne selv de mest genstridige hår. Her får du vores bedste tips til hårfjerning

Hårfjerning - sådan slipper du af med uønsket hårvækst

 
Uønsket hårvækst i ansigtet er et stort problem for mange kvinder. Faktisk skønnes det, at så mange som 5-10 procent af alle danske kvinder i den fertile alder, fra de får menstruation, og til de kommer i overgangsalderen, lider af unormal hårvækst, også kaldet hirsutisme, og hos ca. halvdelen af disse kvinder kender man ikke årsagen til tilstanden. 
 
Vi har alle sammen et fint hårlag på hele kroppen, også i ansigtet, som regel blot små bløde dun – men når dunene pludselig forandrer sig til kraftigere, sommetider stride børster i stil med mandlige ansigtshår, og i større mængder, må det betegnes som unormal hårvækst. 
 
– Der er flere forskellige mulige forklaringer på det, men der er desværre også en større gruppe kvinder, hvor vi ikke ved, hvorfor det er der. Den hyppigste kendte årsag er alder, naturlige hormonforandringer og/ eller arvelighed, ofte blandt kvinder af anden etnisk oprindelse end dansk, men også blandt etniske danske kvinder med mørkt hår, og det kan behandles med succes, siger Jesper Nygart, speciallæge i almen medicin og ejer af Nygart Privathospital, som siden 1996 har brugt de såkaldte Ellipse-laserbehandlinger mod uønsket hårvækst. 
 
 
Hår på overlæben 
 
Den form for uønsket, forandret hårvækst, de fleste af os kommer til at stifte bekendtskab med, skyldes hormonændringer, og den bliver ofte mest synlig, når vi nærmer os afslutningen på den fødedygtige alder. Gennem hele livet producerer vi en vis, men ganske lille mængde mandligt kønshormon, testosteron, og når vores produktion af det kvindelige hormon, østrogen, begynder at dale hen imod overgangsalderen, vil de lidt højere niveauer af de mandlige hormoner påvirke hårcellerne hos kvinder og eventuelt give anledning til en kraftigere hårvækst, som vil være mest synlig i ansigtet. 
 
 
Ud over den almindelige hirsutisme, der kan konstateres ved blodprøveanalyser, kan der være en anden og mere alvorlig grund til den øgede hårvækst i ansigtet. 
 
Det er sygdommen PCO – polycystisk ovariesyndrom. Det er den næsthyppigste årsag til unormal hårvækst, og den skyldes forandringer i æggestokkene, som medfører, at den normale hormonbalance forstyrres, og det rammer ofte unge kvinder i alderen 15-25 år. Så den ændrede hårvækst i ansigtet kan være et synligt signal om, at noget er galt et andet sted i kroppen. 
 
– Fedtcellerne kan i sig selv være med til at danne mandligt kønshormon hos de overvægtige, så det at slanke sig kan mindske den uønskede hårvækst, men ud over det forfængelige aspekt skal man tage hårvækstens andre signaler alvorligt, siger Jesper Nygart om denne hormon-alarm. 
 
Han påpeger, at det er vigtigt at søge læge, hvis man har mistanke om PCO. 
 
 
Sådan kan du fjerne uønskede hår:
 
1. Lys dem væk: De populære behandlinger med laser og IPL (intensivt pulserende lys) dukkede op i 1990’erne og har siden gjort det muligt at fjerne stort set alle uønskede hår permanent. Med sikkerhed de mørke hår, mens røde hår vil tage længere tid – de blonde kan laserlyset ikke gøre noget ved. Hårene fjernes ved, at der kortvarigt sendes lys ned i hårsækken, og hvis der er pigmenterede (mørktfarvede) hårstrå, vil de opfange lyset og blive kortvarigt opvarmet. Behandlingen ødelægger hårsækken, og hårstrået dør. Håret har tre faser: Vækst, hvile og afstødning, og varig hårreduktion opnås bedst i hårets vækstfase – men da alle hår ikke er i samme fase samtidig, vil resultatet variere fra gang til gang, så det er ikke nok med én behandling. 
 
2. Hjemmefjederen: Med hjemmefjederen kan du fjerne mange hår på en gang. Den fungerer, som når du hiver hår ud med pincet. Du bøjer den, placerer den over hårområdet, ”folder” den ud, så hårene bliver klemt i fjederen, og ruller. Det kan godt gøre lidt ondt, men du vænner dig til det – lidt ligesom når et plaster skal hives hurtigt af. 
 
3. Voks og blegning: Du kan købe specielt fremstillede små strimler med voks til ansigtet. En strimmel påføres i hårvækstens groretning og trækkes af igen modsat hårvækstens groretning, og så er hårene væk. Der medfølger en kølende gel, som beroliger huden efterfølgende. Ønsker du ikke at fjerne dine hår, men blot at gøre dem mindre synlige, kan du bruge en blegecreme. Det tager ca. 15 minutter og holder 2-4 uger.
 
4. Den professionelle tråd: Threading er nok mest kendt fra Syden: En tynd bomuldstråd føres med hurtige saksebevægelser hen over huden, og hårene hives ud, både hele rækker og enkelte hår. Teknikken er blevet praktiseret i mange år og udføres professionelt herhjemme. En naturlig måde at fjerne uønskede hår på uden brug af tilsætningsstoffer.