https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/juni/tyndprim.jpg
Skønhed

Er du træt af at være for tynd?

6. juni 2014
af Anna Bogdanova
foto: Shutterstock
Er du træt af, at der altid kun er fokus på at tabe sig? Drømmer du i stedet om at få lidt mere sul på sidebenene, men virker det umuligt for dig? Så læs med, når personlig træner Anna Bogdanova giver gode råd til en mere trimmet krop.

Er du en af dem, der altid skal høre på "spis en kage mere, du kan tåle det" og "du skal endelig ikke tabe dig mere" og "wow, du må have en høj forbrænding, heldige dig!".

Og ville du bare ønske, folk holdt op med at kommentere på din krop. For man siger jo heller ikke "eeeeej, er du nu sikker på, at du skal have den her kage?" og "har du ikke taget lidt på hér på det sidste?" og "nøj, jeg troede virkelig du var gravid" til én, der vejer lidt for meget.

Køb Anna Bogdanovas bog "Skyhøj forbrænding" med 27% rabat - KLIK HER

Lige så svært at tage på som at tabe sig

For du vil faktisk gerne ændre din krop. Og det er faktisk lige så svært for dig at tage på og få lidt form på din krop, som det er for andre at komme af med bh-dellerne og muffin-top og ridebukselårene.

Du kæmper din egen kamp for at være stærkere, strammere og kunne få lidt mere definition og muskler på kroppen.

Der er nu hjælp at hente.

I min nye bog "Skyhøj forbrænding" tager jeg hånd om alle de typer forbrænding, som der findes, og giver mit bud på, hvilke få ting du let kan justere på, så du også kan begynde at se resultater med din træning.

Den altid tynde type, der kæmper med at tage på, vil oftest genkende sig selv i den her beskrivelse:

Type 1: Stagnation
Spiser lidt - træner lidt

Din forbrænding ligger i den lave ende og er ikke så smidig. Du er naturligt meget slank og vækker måske misundelse hos andre, der ikke så let holder vægten. Du kan nemlig spise forbudte ting som sukker, kage og chips uden at tage på.

I virkeligheden spiser du samlet set ikke ret meget, for appetitten er så lille, at du kan finde på at springe aftensmaden over, hvis du har spist kage om eftermiddagen. Måske er du i gang hele dagen og kan helt glemme at spise. Er du den slanke type, der sidder på kontor, er dit aktivitetsniveau lavt, og du har vænnet dig til at spise virkelig lidt.

Uanset om du sidder stille eller bevæger dig i løbet af dagen, har du ikke megen styrke i musklerne og mangler udholdenhed. En del af din begrænsede appetit bruger du på sukkerholdig mad, din energi er svingende, og manglen på næring gør dit overskud endnu mindre.

Du har sandsynligvis en hel del inflammation i kroppen. Det vil sige en svag betændelsestilstand, som kommer af inaktivitet, usund mad og måske også rygning. Inflammationen svækker dig og gør dig mere sårbar over for sygdom. Den kan i første omgang vise sig som nedsat energi, hjertebanken eller problemer med hud eller tænder. Inflammationen betyder også, at du kan have svært ved at spise nok og svært ved at komme i gang med træning. Dette har muligvis slået dig ud, når du har forsøgt dig med løb eller lignende. Du er blevet øm og udmattet og har måske så givet op.

Dine problemer
• Lav appetit
• Energimangel
• Ondt i kroppen

Type 1 og dine fokusområder:
• Mere protein
• Mindre sukker
• Afmålt styrketræning (få inspiration og trin-for-trin program i bogen "Skyhøj Forbrænding")

> Læs også: Sådan tager du på i vægt - få diætist Christina Bendix's bedste råd

1. Mere protein

Din største udfordring er at få spist nok rigtig mad og tæmme den søde tand, så du kan få energi til at træne og restituere bedre. Der er brug for godt med protein og regelmæssige spisevaner. Rigtig mad skal erstatte sukkersnacks.
Mere protein vil give dig lyst til at bevæge dig og stimulere din krop til at opbygge muskler. Også selvom du ikke træner. Du slipper for sukkertrang og blodsukkerdrop.
Du får lyst til rigtig mad og til mere mad. Vær ikke bange for det. Spis, når du er sulten. Du har brug for kalorierne til at sætte gang i forbrændingen og give din krop lyst til at træne og kraft for at restituere.

2. Mindre sukker, men ingen low carb!

Fordi din muskelmasse ikke er så stor og aktiv endnu, behøver du ikke store mængder af kulhydrater. Men du SKAL have dem, for at kunne give musklerne noget at bygge sig op med.

Har du svært ved at slippe slikket, bør du samle søde sager lige efter din træning. Husk at spise protein til, så reparerer musklerne sig bedre. På dage uden træning er det bedst at droppe sukker. Spis i stedet kulhydrater med stivelse en gang om aftenen.
Hold morgenmaden stivelsesfri for at undgå blodsukkerrutsjebane resten af dagen.

På træningsdage:
• Grøntsager til alle måltider, evt i form af juice.
• 1 portion kulhydrater med stivelse som del af efter-trænings-måltid
• En lille smule kulhydrater med sukker efter træning som dessert - sammen med protein!

På ikke træningsdage:
• Grøntsager til alle måltider, evt i form af juice.
• 1 portion kulhydrater med stivelse sammen med din når-som-helst-aftensmad.
• Ingen kulhydrater med sukker.

3. Afmålt styrketræning

Du har virkelig godt af nøje afmålt styrketræning - lav mængde, men tilpas tungt. Kort varighed, men ofte. Ikke med fokus på puls, så hold pauserne lange nok til at du får vejret igen. Træn øvelser, der rammer hele kroppen på én gang - squat, press, dødløft.
Det er ideelt for din krop, som ikke tåler langvarig belastning, men som har brug for at have mere muskelmasse at stå imod med og få mere overskud. Du skal endnu mere end de øvrige forbrændingstyper respektere kroppens signaler.

Du kommer ingen vegne med at presse dig selv hårdt, men du kommer rigtig langt med bedre næring og hensynsfuld, kortvarig og intens træning. Følg anvisningerne nøje, så kommer du ikke galt af sted.
Du vil ret hurtigt kunne sætte masser af velvære ind på kontoen. På sigt bliver du sundere, mere energisk, gladere og ikke mindst meget bedre beskyttet mod sygdom.

Læs også