Slip fra af lavt selvværd. Vi viser dig hvordan du nemt at få bedre selvværd, ved at lære at regulerer det.
Selvudvikling

Lavt selvværd? Sådan regulerer du dit selvværd - og lærer at elske dig selv

2. oktober 2015
af Lise Baltzer (Redigeret af Marie Krakau)
At regulere dit selvværd, kan gøre det nemmere for dig at lære at elske dig selv og komme af med lavt selvværd. Selvom det kan være svært at regulere sit selvværd, kan du godt lære det. Det kræver blot lidt ”hjerne-dressur”. Her kommer nogle effektive tips og tricks.

Lavt selvværd bekæmpes ikke bare med bekræftelse

Indse, at andres anerkendelse og bekræftelse ikke er en nødvendighed, selvom du har fortalt dig selv det modsatte indtil nu. Det har været en misforståelse, uanset hvor mange år du har slæbt rundt på misforståelsen. Formulér det klart og præcist for dig selv: ”Indtil i dag har jeg troet, at min kærestes, mors eller venindes anerkendelse og bekræftelse var vigtig”. Tænk på andre ting, du har troet på tidligere, og efterfølgende ændret holdning til: Du tror formentlig heller ikke på julemanden længere …?

Læs også: 8 gode råd mod et lavt selvværd

Bliv vred

Undersøgelse på undersøgelse demonstrerer, at kvinder, som netop har set fotos af tynde modeller, efterfølgende føler sig lidt tykkere, end før de så billederne. At føle sig ”forkert” (f.eks. for tyk) tilskynder til handling, og du kan føle dig fristet til at købe et produkt, der skal rette op på den elendige følelse. Men spørg dig selv: Er det egentlig rimeligt, at du skal bruge tid, penge og energi på at føle dig ”forkert”, blot for at andre (f.eks. producenter) kan få fyldte tegnebøger?

Abonnér på et andet ideal

Det, du ser her og der og alle vegne, kommer din hjerne til at betragte som det ”normale”. Hjernen skelner ikke særlig godt mellem ”fotos” og ”virkelighed”. Det er også derfor, at du kan føle frygt, når du ser en uhyggelig film. De mange billeder af kvindekroppe, der har en anden vægt end din, kan altså skabe en ubevidst oplevelse af, at din krop er i mindretal – og forkert. Men ingen ville føle sig for tykke – eller for tynde – på en øde ø. Næste gang du ser et foto af en bestemt slags kvindekrop, der skal fremstå som et ideal, kan du i din fantasi sætte klovnenæse på. Dermed giver du din hjerne følgende besked: ”Nej, tak, jeg abonnerer på et andet ideal”.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev lige her, og få selvudviklingsartikler sendt direkte til din indbakke

Find ud af, hvad du vil have

Gør dig klart, hvilken følelse du ønsker, i stedet for den kropsbekymring du har haft indtil i dag. Tænk på andre ting, hvor du er fløjtende ligeglad med, hvad din kæreste, veninde eller tante mener. Er du måske ikke ligeglad med, hvad de mener om din milt, din printer eller dit HFI-relæ …? Hvordan mærkes ”ligeglad”? Tjek ind i maven: Kan du mærke følelsen af ”ligeglad”? Det er den følelse, du skal have fat i, næste gang du er på nippet til at bekymre dig om, hvad andre mener.

Læs også: 7 skridt til ægte succes

Når du skal i byen

Hypnoterapeut Jeppe Schjøtz, foreslår følgende øvelse, hvis tanker om f.eks. din vægt plager dig i større sociale sammenhænge: Forestil dig, at du er omsluttet af en nærmest usynlig kuppel. Kuplen vil sørge for, at det kun er de påvirkninger, du ønsker, der trænger igennem. Du vil derfor stadig blive påvirket af positive påvirkninger, men kan lade negative prelle af. Forestil dig, at du går rundt i en forsamling, hvor kuplen lader alt det negativt prelle af, så du kan gå roligt og afslappet rundt og føle en behagelig hvilen i dig selv – og være ligeglad med andres tanker om dig.

FÅ DE NÆSTE TRE NUMRE AF Q FOR KUN 99 KR.:

https://imgix.femina.dk/abbo_til_web_36.jpg

Læs også