Selvudviklingsbøger
Mental sundhed

Psykologi anbefaler: 3 nye selvudviklingsbøger, vi læser lige nu

31. juli 2018
af Thora Bruun Makita
Foto: PR
Til at distrahere os fra sommerens hede, er er der ikke noget bedre end at fordybe sig i en god bog, som du bare ikke kan lægge fra dig. Bliv klogere på frygt, døden og utroskab med disse tre gode selvudviklingsbøger.

Nå nej, ikke alligevel

"Farligt". Steffen Andersen og Hans Jørgen Nielsen. Gyldendal. 300 kr.

Har du nogensinde været på Nørreport station i myldretiden og tænkt: Hvad nu hvis en terrorist smed en bombe nu? Det er dog mest tankespind, for død ved terror er ekstremt usandsynligt, skriver forfatterne i denne bog, der handler om vores irrationelle frygt – og om hvad der fodrer og driver den. Vi er som mennesker meget modtagelige overfor nyheden om, at noget er farligt. Heldigvis er der også nogle løsninger på at få følelserne mere i ro, f.eks. er det værd at vide, at forskningen viser lidt af hvert (så derfor er der ingen grund til at tage frygtscenarier alt for seriøst), og der er også grund til at aktivere vores mentale spamfilter, når medierne fortæller uhyggelige fremtidsscenarier, hvor noget kan ske (hvilket absolut ikke er det samme som, at det sker). Bogen går grundigt til værks og afmonterer vores frygt for alt fra allergi til mord på en veldokumenteret måde med masser af brugbare og humoristiske eksempler.

LÆS OGSÅ: 5 ting, du ikke skal sige til et menneske med angst

Hvad døden kan lære os i livet

"At gå døden i møde". Kathryn Mannix. Don Max. 300 kr.

Vi skal alle møde manden med leen før eller siden, og læser du denne bog, kan du få et indblik i, hvor forskelligt vi tackler døden som mennesker. Forfatteren bag, den engelske læge Kathryn Mannix, har arbejdet med palliativ behandling igennem mange år. 33 af de døende mennesker, hun har mødt, skriver hun om i bogen: Hver især har fundet deres egen mestringsstrategier i løbet af livet, og ansigt til ansigt med døden kommer disse strategier i spil igen: Der er f.eks. Sally, der ikke vil se sin kræftsygdom i øjnene og komplet fornægter den – også selvom hun kommer på hospice. Eller som moren siger til sygeplejersken: ”Hun ved det godt, men hun vil ikke tale om det”. Familien vælger at lade hende beholde denne mestringsstrategi, fordi det er det, der hjælper Sally til at kunne holde situationen ud. Rørende læsning, der tør stille de store spørgsmål – og idet man kommer lidt tættere på andres død, kommer man måske lidt mere overens med ens egen.

Hvad siger utroskab om dig?

"Hvad utroskab kan lære os om kærlighed". Esther Perel. Gyldendal. 300 kr.

Har du nogensinde været din mand utro? Så snak højt om det, mener Esther Perel. Der er nemlig ifølge forfatteren og psykologen ingen grund til at pege fingre ad dem, der er utro, for nok kan utroskab have ødelæggende konsekvenser, men hvis du skal lære noget af utroskaben, og hvorfor du var din partner utro eller omvendt, så er du nødt til se på utroskaben i stedet for at lade den være indhyllet af skam og hemmelighedskræmmeri. Den kan nemlig fortælle dig noget om dit eksisterende parforhold og er ofte tegn på, at noget ikke fungerer, som måske kan reddes. Men er Esther Perel fortaler for utroskab? Nej, hun har set med egne øjne i sine konsultationer, hvor ødelæggende, den kan være. Men når det er sagt, så er utroskab kommet for at blive, pointerer hun – og derfor må vi ikke prøve at gemme utroskaben væk, men få den frem i lyset og se på, hvad den også kan give et forhold. Perel har både kloge og forfriskende pointer i forhold til utroskab, og det at være menneske.

Læs også