problemer med kærligheden
Mental sundhed

7 typiske problemer med kærligheden: Sådan løser du dem

22. marts 2019
Fredag, 22. marts 2019 - 7:37 Udgivet første gang 23. februar 2017 - af Annette Aggerbeck. Redigeret til web af redaktionen. Foto: iStock
Når du har problemer med kærligheden, behøver det ikke være din partner (eller mangel på samme), der er noget galt med. Her er syv tegn på, at dine problemer kan hænge sammen med dit eget forhold til kærlighed.

1. En kompliceret relation til dine forældre kan skabe problemer med kærligheden

Dit forhold til andre mennesker afhænger i høj grad af, hvad du som barn lærte af dine forældre om kærlighed. Så hvis du f.eks. er omklamrende eller ikke bryder dig om at være tæt på et andet menneske, handler det om, at du ikke har lært at knytte dig trygt til andre mennesker af dine forældre. Den utryghed, vi oplever sammen med vores forældre, bærer vi, ifølge psykoterapeut og parterapeut Anne-Dorthe Davidsen, med os i voksenlivet. Vi vælger derfor ofte ubevidst en partner, hvor vi kan få den samme tilknytning, som vi havde til vores forældre.

Det kan du gøre:

Kig tilbage, og bliv bevidst om din tilknytning til dine forældre. Så vil du bedre kunne forstå, hvorfor du reagerer, som du gør, i dit eget parforhold, og dermed få mulighed for at ændre dit mønster. Det kan kræve professionel hjælp hos en psykolog eller psykoterapeut at få øje på sit tilknytningsmønster og arbejde med at ændre det.

2. Du kan ikke holde ud at være single

Du har været i få lange og flere korte parforhold. Hver gang et parforhold går i stykker, og du skal leve alene, føler du dig ensom og bliver rastløs. Du hader at være single. Måske udstråler du desperation i din iver for at finde en kæreste og har derfor svært ved at finde en partner. Eller også er du alt for ukritisk og ender med den forkerte.

Det kan du gøre:

Øv dig i at holde af dig selv og være alene med dig selv, for ellers får du ikke et parforhold, der er gavnligt for dig. Tænk over: Hvorfor er det så svært at være alene? Hvad skræmmer dig ved at være uden en partner? Måske har du en forestilling om, at man kun er vellykket, hvis man har en partner. I så fald kan du arbejde med dine overbevisninger – hvem siger, at man skal være i parforhold for at være lykkelig?

LÆS OGSÅ: Problemer med kærligheden? Måske du spænder ben for dig selv

3. Du bliver skuffet

Du tiltrækkes af mænd, der ikke er gode for dig. Måske vælger du dem, der er let tilgængelige, og lader dig nøjes, fordi du ubevidst har en idé om, at du ikke er mere værd. Du bilder dig ind, at du kan blive tilfreds med tiden, selv om du ikke er det i starten. Men det sker bare ikke.

Det kan du gøre:

Hvis du bliver ved med at blive skuffet over de mænd, du falder for, skyldes det ifølge parterapeut Anne-Dorthe Davidsen, at du ikke er klar over, hvad du tiltrækkes af. Det er vigtigt for os mennesker at føle os trygge, og vi vælger derfor ofte det, vi er vant til – også selv om det ikke er godt for os. Sådan er det f.eks. for kvinder, der vælger voldelige eller alkoholiserede mænd. Hvis du har en voldelig partner, så få hjælp til at komme ud af det. Og selv om du ikke har en voldelig eller alkoholiseret partner, så er det vigtigt at lære at lytte til dig selv. Ofte har man en fornemmelse af, at det ikke er det rigtige, og så er det vigtigt at handle på det. Du behøver ikke nødvendigvis bryde ud af forholdet, men i første omgang er det vigtigt, at du får talt om dine ønsker og længsler.

LÆS OGSÅ: Har du truffet et forkert valg? Sådan kommer du videre

4. Du glemmer dig selv

Du har ikke været vant til at blive elsket ubetinget som barn af dine forældre. Du skulle præstere eller være på en bestemt måde for at få kærlighed. Som voksen fortsætter du mønstret og er kun optaget af din partners forventninger og behov. Med andre ord: Du glemmer dig selv.

Det kan du gøre:

Ofte er vi pleasere på flere områder af livet, og ikke kun i kærlighedslivet. Arbejd med at finde ud af, hvad du selv har behov for, i stedet for kun at fokusere på andres behov og forventninger. Forsøg at få dine behov dækket, så du får det liv, du ønsker. Det kan være svært at acceptere, at du er den vigtigste person i dit liv, hvis du ikke har været vant det. Det kan derfor føles egoistisk at gå efter dine behov, selv om det ikke er det. Terapi kan være en hjælp.

5. Du stiller for urealistiske krav

Du har været single længe og har en masse krav til, hvordan din næste kæreste skal være. Han skal have brune øjne, mørkt krøllet hår, have en høj stilling, tjene godt, være maskulin og samtidig sensitiv. Han skal indfri alle dine drømme. Dine forventninger er skyhøje, og du er meget kritisk. Du har svært ved at finde den rette mand.

Det kan du gøre:

Når du stiller så høje krav, begrænser du dig selv, og det bliver næsten umuligt at finde kærligheden. Hvis du for mange gange har prøvet at få din tjekliste afkrydset, uden at det er lykkedes, så begynd at se mere realistisk på en fremtidig partner. Hvor kan du gå på kompromis? Hvis han kun er 183 cm høj og ikke 185 cm, så går det nok. Kig også på dig selv – kan du selv opfylde alle de krav, du forventer, at en partner skal kunne opfylde?

6. Du forcerer forholdet

Du er helt skør med ham og kan ikke få nok af ham. Du har så travlt med at få opfyldt dine egne behov og glemmer helt at se på, hvad han har behov for. Så du vil hele tiden være sammen med ham, sender ham konstant kærlige sms’er og er allerede ved at pakke flyttekasserne for at flytte ind hos ham, selv om I næsten lige har mødt hinanden. Du vil også have børn med ham i en fart, for dit biologiske ur tikker.

Det kan du gøre:

Du kan risikere, at din kæreste føler sig trængt op i en krog og flygter fra dig, hvis du forcerer forholdet. Det kan også vise sig, at du går for hurtigt frem i forhold til, hvad der er godt for dig selv. Hvorfor skal det gå så hurtigt? Vær også obs på din kæreste – viser han signaler på, at det går for hurtigt for ham? Han svarer måske ikke med det samme på dine sms’er. Arbejd med din tålmodighed. Giv det tid – også så du selv kan følge med. Lad være med at gå i panik, selv om dit biologiske ur tikker. Det er vigtigt, at du vælger den rette partner at få børn med.

7. Du tror ikke, at andre kan elske dig, som du er

Du har lært, at du er nødt til at være en anden end den, du dybest set er, for at få kærlighed. Måske fik du som barn og ung en masse kritik fra dine forældre eller blev gjort til grin for det, du stod for. Du har derfor lært at undlade at sige din rigtige mening, men vænnet dig til at sige det, andre mener. Du lægger bånd på dig selv og viser kun omverdenen en facade for at få kærlighed.

Det kan du gøre:

Du er på hårdt arbejde, hvis du foregiver at være perfekt eller at være den, du tror, din partner ønsker. Det er opslidende i længden, og din partner bliver skuffet, når han opdager, at du i virkeligheden står for noget helt andet, end han troede, når du ikke længere kan holde facaden. Arbejd med dit selvværd, for når du holder af dig selv, ved du, at andre må tage dig, som du er. Når du er dig selv, ved andre, hvor de har dig, og først da kan du få den omsorg og kærlighed, du har brug for.

LÆS OGSÅ: Parterapeuten: Kærlighed er 80 procent vilje

https://imgix.femina.dk/call_to_action/py02-abobanner-6430x2052.jpg

Læs også