Har du truffet et forkert valg? Sådan kommer du videre
Mental sundhed

Har du truffet et forkert valg? Sådan kommer du videre

31. august 2018
af Annette Aggerbeck
Foto: Panthermedia
Vi træffer alle et forkert valg fra tid til anden. At komme godt igennem et vanskeligt valg handler om at turde træde ud i det uvisse - selv om det er angstprovokerende, og vi risikerer at fejle.

Kom videre ovenpå et forkert valg

Nogle gange drejer vi til højre, hvor vi bagefter kan se, at det havde været smartere at dreje til venstre. Vi har to muligheder, når vi træffer det forkerte valg: Enten kan vi betvivle vores egen evne til at vælge, lade os handlingslamme og måske blive bitre på sigt over, at livet blev, som det gjorde. Eller også kan vi acceptere, at vi valgte forkert, og at det fik negative konsekvenser, forklarer Vibeke Dyhrcrone, der er psykoterapeut. Hun mener, at man kan begrænse skaderne ved at tage ansvar for, at de var fejlvalg. Det gør man blandt andet ved at forsøge at lære noget af sine fejltagelser.

– Man kommer bedre videre, når man giver sig selv lov til at standse op og reflektere over sine valg. Det kan hjælpe at tænke over, hvordan ens livssituation så ud, da man traf sit forkerte valg, så bliver det måske tydeligt for en, at man gjorde det, man magtede, på det givne tidspunkt. Ved at vedkende sig ansvaret for valget kan man bruge den visdom, man kan trække ud af det, fremadrettet. Måske opdager man i denne proces nogle sider af sig selv, som man fremover bør give mere opmærksomhed for at kunne leve mere ansvarligt og derved åbne muligheden for at nærme sig det, man på et dybere plan ønsker i tilværelsen, siger Vibeke Dyhrcrone.

4 tips: Det gør du, når du har valgt forkert

Tag ansvaret på dig ved at erkende, at det var dig, der valgte forkert.

Acceptér, at det ikke var det rigtige valg, og at det var det, du gjorde. Ingen er ufejlbarlige, så acceptér, at du er menneskelig.

Reflektér over dit valg, og lær af det.

Tilgiv dig selv. Hvis du føler skyld og er fuld af selvbebrejdelse over dit valg, så forsøg at tilgive dig selv i stedet for at tænke over alt det, du er gået glip af. Du havde valgt anderledes, hvis du vidste det, du ved i dag. Men du havde ikke den viden, da du traf dit valg.

Kilde: Psykoterapeut Vibeke Dyhrcrone

LÆS OGSÅ: Frygter du at træffe et forkert valg? Derfor har du svært ved at beslutte dig

Læs også