femina
Kærlighed og sex

Parterapeuten: Kærlighed er 80 procent vilje

1. marts 2017
af Ulla Hinge Thomsen, redigeret af Charlotte Hallbæck
Skilsmisseraten i Danmark er tårnhøj, stadig flere børn lever på skift hos mor og far, og den store eksklusive kærlighed ser vi mest på film. Men det kan godt lade sig gøre at lave hele livet med den samme person. Det kræver bare vilje, mener en parterapeut

Nogle taler om, at ægteskabsritualet burde ændres til ”Til kærligheden os skiller” for ingen kan jo alligevel love at være sammen hele livet. Men selvom skilsmisseraten i Danmark er tårnhøj, lever drømmen om den eneste ene stadig. Og at det godt kan lade sig gøre at lave sammen med det samme menneske hele livet, er parterapeut Maj Wismann overbevist om.

- Jeg er selv overbevist om, at jeg skal være sammen med ham, jeg er sammen med i dag, til jeg dør. Det har en stor værdi i sig selv, for i ham har jeg jo et livsvidne, en base og en tryghed, som det ville tage mange år at opbygge sammen med en anden mand, siger Maj Wismann.

LÆS OGSÅ: 10 tegn på, din partner er utro

Det lyder besnærende, men også lidt sjældent. Har hun ikke bare været utrolig heldig at møde et menneske, hun passer perfekt sammen med?

- Selvfølgelig er der nogle mennesker, man passer bedre sammen med end andre. Og hvis din partner ikke har lyst til at arbejde for forholdet eller udvikle sig sammen med dig, så løb! Men når det er sagt, så er kærlighed 80 procent vilje og 20 procent kærlighed. Det handler om at beslutte, at vi to er sammen, og de udfordringer vi møder, finder vi ud af. For ingen forhold undgår problemer, understreger parterapeuten.

Urealistiske forventninger

I sin praksis oplever Maj Wismann ofte par, der er på vej fra hinanden, fordi de har urealistiske forventninger til, hvad et kærlighedsforhold indebærer.

- Der er så mange myter om kærlighed, for eksempel at vi skal være forelskede hele tiden, at vi ikke må blive fascinerede af andre, eller at vi skal have lige meget sexlyst altid. Det kommer ikke til at ske! Der er en kæmpe forskel på at være i et dybt, respektfuldt kærlighedsforhold og så at være forelsket – forelskelse er snyd og bedrag, siger hun.

LÆS OGSÅ: Kvinder overvurderer ubevidst deres mands udseende for ikke at blive fristet af andre mænd

Men en gnist skal der vel være – noget der får hjertet til at banke lidt hurtigere en gang imellem, så vi mærker, at vi lever?

- Du kan godt blive genforelsket i din mand, men det kræver at du selv gør en indsats. I et forhold er der ”dig”, ”mig” og ”os”. Mange af os har for lidt fokus på ”os” og for den sags skyld på ”mig”. Til gengæld er vi helt skarpe på ”dig”, og hvad ”du” gør forkert, siger Maj Wismann.

- Hvis du ikke kan mærke din mand og derfor tror, at kærligheden er væk, er det mange gange, fordi du ikke har arbejdet hårdt nok for forholdet. Vi kan ikke forvente at have de samme følelser som i starten, hvis vi ikke bruger lige så meget tid sammen eller gør de samme ting for hinanden. Det kan også handle om, at du mangler overskud, og så lukker det følelsesmæssige system ned. Så er det jo ærgerligt at blive skilt, komme ud af din stress og opdage, at du elskede din mand alligevel, siger Maj Wismann til femina.

LÆS OGSÅ: En amerikansk psykolog har fundet ”opskriften” på et varigt parforhold

Læs også