Den svære samtale
Liv

Bliv ekspert i den svære samtale – sådan!

3. maj 2019
af Laura Nicolaisen
Foto: Panthermedia
Har du ondt i maven over de usagte ting? Her kommer kropssprogs- og kommunikationsekspert Jesper Bergstrøm med ni tip til, hvordan du får taget den svære samtale.

9 TIP TIL DEN SVÆRE SAMTALE

1. Stil dig i en power pose

Når vi står i en power pose i to minutter, får vi mere selvtillid og føler os mere modige. Det er derfor en god idé at gøre det inden, du skal tage en samtale, som føles svær og uoverskuelig. Er du ikke stødt på begrebet power pose før, så hentyder det til en psykologisk teori, hvor det siges, at det at stå eller sidde i en kraftfuld position med kroppen (f.eks. hvis du står med let spredte ben og hænderne på dine hofter) kan øge vores selvtillid.

2. Brug et kropssprog, der passer til situationen

Hvis du virkelig har kvajet dig eller holdt på en hemmelighed i lang tid, så kan det gøre samtalen bedre, at du er lidt ydmyg og beskeden i dit kropssprog. Du skal undgå at fylde for meget og skrue lidt ned for energien. Det gør dig mere autentisk. Det modsatte gør sig gældende, hvis du føler dig trådt på eller skal irettesætte en person, der har gjort noget galt. I sådanne tilfælde kan du gøre dit kropssprog lidt større for ikke at føle dig overgået af den anden part. Dit kropssprog kan også bruges til at fremme samtalen. Ved at spejle den andens kropssprog, kan du f.eks. være med til at skabe en god kemi mellem jer.

3. Hvad vil du egentlig sige?

Godt begyndt er halvt fuldendt. Det gælder også i de svære samtaler. Derfor kan det være en god idé at øve sig på den første sætning, du har tænkt dig at sige. Det kan både gøre dig mere tryg i situationen og gøre det nemmere at komme i gang. Du kan med fordel også forberede den anden part på, at det er et svært emne for dig, som du har tænkt over længe. F.eks. ”Jeg har noget, jeg gerne vil fortælle dig. Jeg har taget tilløb til det, da det er lidt svært for mig, og jeg håber derfor, at du vil lytte til mig. ”

Det kan også hjælpe på situationen, at man nævner, at man normalt føler, at vedkommende er god til at lytte, eller man henviser til andre positive erfaringer, man har med vedkommende.

Og husk så: Læg dine antagelser væk om den andens reaktion, og bliv på din egen banehalvdel ved at fokusere på det, du vil sige.

4. Husk øjenkontakt, men ikke for meget

Øjenkontakt kan også være vigtigt til at få samtalen godt fra start. Det siges, at i en god samtale, skal man have øjenkontakt 70% af tiden. Mere kan virke intimiderende og mindre kan gøre, at man fremstår arrogant eller sky. Men lad være med at tænke for meget over det, da det hurtigt kan komme til at virke stift eller kunstigt.

5. Giv den anden plads

Når samtalen er i gang, og du har fået bragt dit emne på banen, er det vigtigt, at du lader den anden part få plads. For et emne, som du måske har tænkt over i månedsvis, har den anden part kun vidst noget om i sekunder. Derfor er det naturligt, at den anden part vil afbryde og begynde at stille spørgsmål, da vedkommende vil være i gang med at forsvare sig eller forstå situationen bedre. Giv dem plads til at gøre det.

6. Stil spørgsmål og lyt.

Det kan styrke samtalen, når man stiller spørgsmål til den anden. F.eks. hvordan oplever du situationen? Hvad ville du have gjort, hvis du var mig? Hvad tænker du om det, jeg siger? Og her er det vigtigt, at du lytter aktivt - bl.a. via et åbent kropssprog, hvilket vil sige, at man ikke har korslagte arme, man har hagen oppe og er drejet mod personen. Men igen: Det skal selvfølgelig virke naturligt, ellers virker det ikke.

7. Indrøm fejl

Hvis man er ærlig og f.eks. siger: ”Det er noget lort, at jeg først siger det nu, og jeg har det rigtig dårlig over det her, for jeg ved godt, at det er en ubehagelig situation”, har man taget kritikken på forskud, og det kan gøre, at den anden part ikke vil have samme behov for at udpensle fejl eller kritikpunkter, når de allerede er blevet omtalt fra start.

Taler din veninde kun om sig selv? Sådan siger du fra

8. Den svære samtale tager tid

Det er vigtigt for vores ro i sindet og for vores relation til den anden, at samtalen bliver afsluttet ordentligt. Der skal ikke være en masse uforløste spørgsmål, og det er derfor bedre, at samtalen tager for lang tid end for kort tid.

9. Slut ordentligt af

Alt efter hvad samtalen har omhandlet, kan der også være et behov for at finde ud af, hvad man skal gøre i fremtiden. Afhængig af omfanget af emnet, er det ikke sikkert, at alle spørgsmål kan afklares på en samtale, men derfor er det stadigvæk vigtigt, at samtalen bliver afsluttet ordentligt. Kig den anden i øjnene, og spørg om I er okay. Spørg også gerne, hvad den anden part tænker om situationen

Om eksperten

Læs også