Snak med veninde
Liv

Taler din veninde kun om sig selv? Sådan siger du fra

25. februar 2019
Mandag, 25. februar 2019 - 7:39 (udgivet første gang april 2018) - af Amalie Solnørdal Nærø. Redigeret af redaktionen. Foto: Pantherstock
Har du en veninde, som er dårlig til at give dig taletid og lytte til dine problemer? Så bør du måske sige fra.

Er du en god lytter, men også ramt af følelsen af, at enkelte af dine veninder udnytter det til deres egen fordel? Nogle mennesker taler enormt meget om sig selv, og det kan føles opslidende at være ven med en, som ikke er interesseret i at høre om, hvad du tænker og føler. Men det er også dit ansvar at sikre, at venskabet ikke er i ubalance, mener flere eksperter.

- En relation mellem to mennesker skal forhåbentligvis være noget, som er givende for begge parter. Begge skal have en følelse af at have fået noget positivt ud af samværet med hinanden, siger Bianca Schmidt, som er parterapeut og vejleder.

Hun forklarer, ar man kan lave et regnestykke: Gør relationen, om du er i emotionelt og energimæssigt i plus eller minus? Hvis du oplever, at du kontinuerligt havner på minussiden, kan du begynde at tænke over, hvad relationen egentlig giver dig.

Nogle giver, nogle tager

Nogle af os er naturligt givere. Det kan der være flere årsager til. Enten er de givere, fordi de kan lide det, eller også føler de, at det er noget, de er nødt til. Det, at ofre sig for andre, kan være et indlært mønster. Har du et sådant mønster, kan du måske opleve, at der ikke er specielt meget plads til dig i relationer, og du kan nemt føle dig drænet for energi, fordi du giver så meget hele tiden. Andre mennesker drænes ikke på samme måde, fordi de får igen i form af taknemmelighed.

- Bliver du slidt af at skulle lytte og give hele tiden, kan du fortælle din veninde, at du har forståelse for, at hun har brug for at snakke, men at du ikke har kapacitet til kontinuerligt at være hendes faste støtte. Sig, at hvis hun ønsker kontakt med dig, må I også finde på andre måder at være sammen på, siger Schmidt.

Fortæl, at du gerne vil snakke om det, din veninde har brug for, men at du selv har brug for rum. Schmidt mener ikke, at det er ”farligt” at sige til nogle, at de tager for meget plads i et venskab.

LÆS OGSÅ: 10 råd, hvis du vil gøre dig fri af dit usunde parforhold

Tag plads!

Det er dit job at sige fra, hvis du ikke føler, at venskabet giver dig noget. ”Der skal to til tango,” som Bianca Schmidt udtrykker det; det er let at sige, at din veninde tager og tager, men det kunne hun ikke gøre, hvis du ikke gav og gav.

- I stedet for at rette en pegefinger mod dem, som tager meget plads, er det ikke helt dumt at arbejde på selv at tage plads, siger hun.

Ganske enkelt er det helt acceptabelt at trække sig fra en person, der ikke er en god lytter eller god ven, men du kan gøre dig selv den tjeneste at sige fra. Måske du helt generelt tager for lidt plads og dermed kan lære at stå op for dig selv i andre situationer.

- Brug det som en gylden anledning til at gøre noget nyt og lære at sætte grænser. Det kan være, at din din veninde trækker sig, fordi hun har brug for en person, der giver mere, end vedkommende tager.

LÆS OGSÅ: Kender du dine 5 kerneværdier?

Mød hinanden på midten

Bianca Schmidt forklarer, at mange af os har en tendens til at falde ind i en giverrolle eller en modtagerrolle – og er disse poler tydelige, plejer de at finde hinanden, og det giver et godt match.

- Men målet for os alle bør være at mødes på midten, siger Bianca Schmidt.

Grethe Nordhelle, som er advokat og psykolog, forklarer, at mange af os strækker os langt for andre, fordi vi har brug for bekræftelse. Hvis du altid føler, at du må tilfredsstille andre og gøre det, andre forventer, kan du til sidst føle, at du mister dig selv.

- For nogle handler det om usikkerhed, og at vi gerne vil være gode nok. Men det vil blive nemmere at sige fra, hvis du ved, hvad der er vigtigt for dig, og hvad du har brug for i et venskab, siger hun.

LÆS OGSÅ: Kender du en, der kritiserer (for) meget?

Læs også