https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/frebruar/mormor-p.jpg
Skønhed

Var din mormor sexet?

21. februar 2014
af Redaktionen
Foto: Res Features og wenn
Moden skifter, og det gør kropsidealet også. Se hvad der fik din mor eller mormor til at snøre korsettet ind eller have barmen i frigear, når Q kigger nærmere på kvindeidealet gennem 100 år.

Moden skifter, og det gør kropsidealet også. Og selv om den flade mave og den struttende barm er 'the way to go' i dag, ser det måske anderledes ud om bare 10 år. Det er derfor helt andre idealer, der fik din mor eller mormor til at snøre sig ind i korsetter eller have barmen i frigear. Q ser nærmere på kvindeidealet gennem de seneste 100 år og i galleriet nederst kan du se, hvordan kvindeidealet har ændret sig gennem tiden.

> Sådan ser det perfekte ansigt ud i følge mænd og kvinder

Kropsideal fra 1890-1909:

Frodige hofter, en rund bagdel, hvepsetalje og svulmende barm er idealet. For at hjælpe naturen på vej og forøge chancerne for at finde en passende ægtemand, snørede de velstillede kvinder sig ind og fik taljemål helt ned til 47 cm (!) - med vejrtrækningsproblemer og risiko for at skade indvoldene og udvikle deforme ribben til følge.

Kropsideal fra 1910-1929:

I stedet for den kontrollerede korsetfigur, blev kropsidealet en slank, ungdommelig, sund og bevægelig krop. Tyvernes kvindeideal er drenget og fladbarmet. Har man ikke små bryster fra naturens hånd, bliver de snøret ind. Der er fokus på benene (som symboliserer bevægelsesfrihed), og kjolerne bliver ligesom håret kortere som et symbol på kvindefrigørelse.

> Se nogle af de vildeste kropstransformationer i film

Kropsideal fra 1930-1946:

Da arbejdsløsheden og depressionen rammer, skal kvinderne igen have bryster og runde former, men dog stadig på en slank og naturlig måde. Så selv om idealfiguren i praksis stadig kræver et godt korset, må kvinderne endelig ikke se 'korsetterede' ud. Mange kvinder i 30'erne og 40'erne fik syet korset efter mål hos bl.a. Spirella- Salonen i København, som åbnede i 1931.

Kropsideal fra 1947-1964:

Da Anden Verdenskrig er slut, og mændene vender hjem fra krig, bliver fyldige, kvindelige former atter populære - og barmen kommer i fokus. Den skal fremhæves, løftes og luftes og lige som resten af kvinden pakkes feminint ind. Efter krigen skulle kvinder nemlig forene den dygtige husmoder, den kærlige moder og den tiltrækkende hustru i én. Parallelt med det, fik de unge i 50'erne mere fritid og flere penge, så modeindustrien øjnede en ny forbrugergruppe, og Audrey Hepburns slanke ungpigekrop blev idealet for teenagepigerne.

Kropsideal fra 1965-1978:

Det nye ideal var en spinkel, lillepigeagtig kvinde som den ranglede engelske model Twiggy, der var tynd og fladbarmet ligesom 20'ernes drengepiger. Idealet var aseksualiseret og pupertetsagtigt og kan ses som 60'er-kvindernesprotest mod rollen som seksualobjekter. Lidt senere plæderede 70'ernes kvindebevægelse for, at kvinder skal acceptere deres krop, som den er, i stedet for at modellere og seksualisere den med (under-)tøj.

> Chokerende trend: Modeller photoshoppes tykkere

Kropsideal fra 1979-1990:

Kvinderne skal være veltrænede. I stedet for at forme kroppen med korsetter former man selv sin krop med selvkontrol, viljestyrke - og de penge og den tid, det koster at træne i motionscentre og spise sundt. Langsomt vinder plastikkirurgi frem.

Kropsideal fra 1991-i dag:

Brysterne er for alvor tilbage som en vigtig del af idealbilledet. Jo større barm, jo bedre. I dag er det stadig den høje, slanke, veltrænede og ikke mindst unge kvinde med store bryster og flad mave, der er idealet.

Læs også