Skønhed

Undgå en "Ross": Selvbruner-eksperten afslører de bedste tips til glød

20. april 2022
Af Julie Kraase Brandt
Foto: Giphy
Han har leveret glød til et utal af catwalks – fra Tom Ford til Burberry og til kendte kvinder som Naomi Campbell og Rosie Huntington-Whiteley. Vi har spurgt James Read om de bedste tips til den perfekte glød.

Hvor skal man starte og slutte for at få et godt resultat med selvbruneren?

Vi skulle jo nødt ende op med at se ud som Ross fra "Venner" efter en mislykket tur i spraytancenteret.

Selvbrunerekspert James Read, der også står bag selvbrunermærket i eget navn, har svarene på alle dine (og vores!) spørgsmål:

Behøver jeg eksfoliere huden, før jeg påfører selvbruner?

– Ja. Se din hud som et lærred, der skal males fin kunst på. Det skal være helt friskt, før du går i gang. Det giver det bedste resultat.

Skal jeg bruge fugtighedscreme før selvbruner?

Brug creme på de tørre områder i ansigtet og på kroppen for at sikre, at selvbruneren lægger sig jævnt. Det vil samtidig gøre, at farven vil falme naturligt.

Hvad er den bedste måde at påføre selvbruner på?

– Påfør altid din selvbruner i tynde lag. Start ved hårgrænsen i ansigtet og arbejd dig nedad til nakken, fordel den ultra let over ørerne og afslut med at rense brynene for eventuelt produkt med en vådserviet eller en vatpind.

– Brug samme procedure på kroppen – fine lag og gem fødder og hænder til sidst. Til dem skal du kun bruge det overskydende farve, der enten sidder i din selvbrunerhandske, eller det farve du har tilbage i håndfladerne. Det sikrer et naturligt resultat.

Hvordan smører jeg ryggen ind, hvis jeg ikke har nogen til at hjælpe mig?

– Sæt en selvbrunerhandske på en trægrydeske og brug den som forlænget arm til at nå de svære steder.

Mousse, olie eller creme? Hvordan vælger jeg den rigtige selvbruner?

Start med en gradual tan – en selvbruner med en smule farve, der gradvist kan bygges op – hvis du er nybegynder. Den vil sikre en naturlig farve og giver dig mulighed for at bygge den ønskede farve op stille og roligt.

Er du mere erfaren, kan du skabe en hurtig tan med en mist eller selvbrunerdråber, og er du øvet, så er selvbrunere, der giver øjeblikkelig farve et valg, der giver hurtigt resultat. Den øvede vil også kunne eksperimentere med en gradual tan og bruge den over et par dage for at bygge en dyb farve op.

Med en selvbrunerhandske kan du bruge alle former for selvbrunere – fra olie til mousse eller creme – og skabe et jævnt resultat. Den gør bare det lille ekstra.

Hvordan får jeg farven til at holde længst muligt?

Forlæng din farves levetid på kroppen ved at smøre dig ind i fugt hver dag, og brug en fugtgivende sheetmaske i ansigtet på førstedagen. Fugtmættet hud er glødende hud, og det forlænger automatisk selvbrunerfarven.

Eksfolier kroppen på 4. dagen for at hjælpe farven med at falme naturligt.

Kan jeg rette en selvbrunerfejl?

Man kan få deciderede produkter, der kan fjerne eller rette små uheld, men det er også virkelig effektivt, hvis du har adgang til et dampbad – det udjævner farven og kan være med til at fjerne den.

Når det gælder ansigtet, kan man nedbryde farven med et retinol produkt (a-vitamin.), som også giver dig mulighed for at brug selvbruner igen dagen efter og sikre en fin glød hele året om du vil.

Hvordan undgår jeg, at farven smitter af på sengetøjet etc.?

Her er gradual tans gode, fordi de er transparente, hvilket betyder, at de ikke smitter af. Og ellers er de bedste altid at lade selvbruneren tørre godt og grundigt, før du tager tøj på.

Læs også