Skønhed

Hvor klam er din hårbørste egentlig? Vi har spurgt en hygiejneekspert

30. marts 2022
Af Julie Kraase Brandt
Foto: Giphy, Unsplash
Du vasker håret regelmæssigt og giver måske spidser og hårbund en kærlig hånd i ny og næ. Men hvad med din hårbørste? Vi har spurgt en hårekspert og en hygiejneekspert om, hvor klam din hårbørste egentlig er.

Den reder vådt hår igennem om morgen, er fast følgesvend under føntørring og styling, ryger igennem fedtet hår på langsomme søndage og er med i tasken på weekendture.

Vi bruger vores børste forskelligt, men hvor stor indflydelse har den på vores hårs sundhed? Og hvor ofte bør du vaske den? Og hvordan gør man?

Husk lige hårbørsten

Som frisør og cheftræner hos Wella, har Stine Höppner haft særlig fokus på hygiejne af sine redskaber,

Særligt de sidste to år under corona.

Selv om du ikke arbejder professionelt med din børste derhjemme, er der hygiejnemæssige tiltag, der er værd at se nærmere på.

– Under pandemien har vi haft sprit på flaske og sprayet vores børster og kamme hver dag, men det er selvfølgelig, fordi vi arbejder professionelt. Det første spørgsmål, du kan stille dig selv er, hvor mange produkter bruger jeg hver dag?

– Kig på din børste – er der støv, hvid pudder fra tørshampoo eller andre produktrester, så vask den i varmt vand og sæbe, og ellers er hver 2-3. uge et godt udgangspunkt, siger Stine Höppner.

Hun anbefaler, at du altid sørger for at fjerne alle hår, før du vasker børsten i varmt sæbevand, og dernæst lægger den til tørre på et håndklæde med hårene nedad.

– Du får ikke en kæmpe infektion af en beskidt børste, men hvis din børste er ru af ophobede produktrester, kan den gøre mere skade end gavn i hovedbunden og på hårets skællag.

– Tommelfingerreglen er: Hvor mange produkter bruger du? Mange er lig med hyppigere vask, få er lig med færre vaske.

Så klam er din børste

Hår består af proteiner og hudfedt, og derfor vasker vi det.

Det er de samme ting, der ophober sig i en hårbørste, forklarer lektor i hygiejne og rengøringskemi, Michael René.

Hårbørste

Han står bag bogen "Det sunde, rene hjem – Den store miljøvenlige rengøringsguide".

I sit arbejde har han målt døde og levende celler på alt fra frugt og grønt til overflader i hjemmet ud fra måleenheden ATP, der siger noget om, hvor sundhedsskadelige de forskellige ting, vi omgiver os med, er.

– Man skal helst under 300 ATP, og for at forstå tallet har f.eks. målt en fjernbetjening til 959 ATP, imens et tastatur på en bærbar computer ligger på 383 i snit.

– En hårbørstes mængde af døde og levende celler svarer til en bærbars tastatur – omkring 3-400 ATP.

– Til sammenligning er noget af det absolut klammeste, vi kan omgive os med, af andre tørre overflader, en mobiltelefon med ridser i – hvor cellerne rigtig kan muntre sig – den ligger på 1.795 ATP.

Så en hårbørste ligger ikke i den tunge ende af klamhedsskalaen, men spørger man Michael René, er det alligevel værd at vaske den en gang imellem.

Brug vand og sæbe – helt regulært.

Og ligesom frisør Stine Höppner, råder han også til at vaske børsten efter behov – hvor ofte du bruger den, afhænger af, hvor ofte du bør vaske den.

– Det er svært at sige, hvor meget, men generelt vil jeg sige, jo oftere jo bedre.

Vi ved godt, hvad vi skal lave i aften.

Læs også