https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/september/brystrekprim.jpg
Skønhed

Når man mister et bryst. Og får et nyt.

19. september 2012
af Lonnie Kjer
foto: Akademiklinikken
Der er dem, der ikke har bedt om at komme under kniven. Hvor det ikke handler om at se godt ud, men om – i første omgang – at overleve. Og dernæst ’bare’ ha’ lov til at få to helt almindelige bryster …

For en del af de mange danske kvinder, der hvert år rammes af brystkræft, er en operation en nødvendighed for overhovedet at ha' en chance for at overleve sygdommen. Det syge bryst … eller, måske dem begge to, må fjernes for enten for at helbrede, forebygge - eller begge dele. Sådan en operation efterlader - udover det psykiske pres - en helt flad brystkasse, dér hvor brystet har været, uden hverken fedtvæv, kirtler eller brystvorte - men til gengæld med et ar, der løber tværs over brystet.

Rekonstruktion med det samme
Det kan der heldigvis gøres noget ved. Det har været almindeligt at vente en tid efter brystkræft-operationen, før man rekonstruerede brystet, men mange kvinder fortrækker en øjeblikkelig rekonstruktion, som udover den åbenlyse fordel, at kvinderne hurtigst muligt igen får to bryster, også har vist sig at være gavnligt ift., hvor nemt kvinden 'tager det nye bryst til sig', hvis genopbygningen finder sted i forlængelse af, at det syge bryst bliver fjernet.

Der kan udvides eller lånes!
Men huden er stram og svær at fylde op indefra med implantater, så man kan enten udvide huden med en lille silikoneballon, man løbende fylder med saltvand, mens vævet langsomt udvides - og så erstatter kirurgen ballonen med et implantat. Da man normalt kun rekonstruerer det ene bryst, vil der naturligt nok være en forskel på det rekonstruerede bryst og det gamle. Det kan man til dels undgå ved at 'låne' væv andre steder fra kvindens krop, f.eks. kan man flytte fedt fra kvindens mave og til brystet. En af fordelene ved dén model er, at det nye bryst bliver mere blødt og minder mere om det gamle bryst.

Fra tå til top
Og selv brystvorterne er kirurgerne blevet dygtige til at lave. Halvdelen af den raske brystvorte skæres af og placeres på det nye bryst, eller man kan alternativt skære små hudstykker ud på det nye bryst, der snoes sammen så det faktisk danner en lille knop. Og så er det faktisk også muligt at lave en brystvorte med væv fra en øreflip … eller en tå. Areola, området omkring brystvorten, kan også laves med en transplantation af hud fra inderlåret eller lidt lånt hud fra det andet brysts areola. Den mørke farve? Ja, den tatoveres såmænd på.

Læs også