https://imgix.femina.dk/media/b8137a9f49f14e21b3760fb7d7458c53.jpg
Skønhed

Mangel på jern gør dig bleg

11. februar 2011
af Marie Tromborg, Alive.dk
Foto: All Over Press
Vi bliver ekstra blege om vinteren, fordi vores hud tørrer ud i det hårde vejr.

Det er ikke mangel på sol, der er den største årsag til, du bliver bleg om vinteren. Og du bliver ikke brunere af at spise gulerødder.

Den største årsag til at mange af os i disse måneder vil kalde vores ansigtskulør noget nær ligbleg er nemlig det hårde vejr, der tørrer vores hud ud.

- Generelt har vi ret tør hud i Nordeuropa, og om vinteren bliver vores hud endnu mere tør. Det giver os et hvidligt skær i ansigtet, siger dermatolog Janne Touborg.

Fedt cremelag isolerer
Hun pointerer, at det selvfølgelig er muligt, at gøre huden mindre tør ved at bruge en creme. Men det skal ikke bare være en fugtighedscreme.

- Man kan sådan set ikke tilføre huden fugt. Det man kan er at isolere huden, så den bedre kan holde på den naturlige fugt, og det er en fed creme bedst til. Jeg er godt klar over, at mange ikke synes, det er rart at have fed creme i ansigtet, men det er altså den eneste vej til bedre isolering af huden, siger Janne Touborg og tilføjer, at cremen allerhelst skal være med mere end 50 procent fedt.

Rigtig rigtig mange gulerødder
Derfor er det også en skrøne, at vi bliver blege, fordi vi ikke får nær så meget D-vitamin i vintermånederne. For det er de færreste, der egentlig har for lavt niveau af D-vitamin om vinteren.

- Og lider man af D-vitamin-mangel, så mangler man også jern, og så er det i virkeligheden derfor, man er meget bleg. Det kan man nemlig godt blive, hvis man mangler jern. Det er dog også en meget lille del, der gør det, siger Janne Touborg.

Hun maner også husrådet om, at en god kulør kan hjælpes på vej ved at spise gulerødder.

- Altså så skal man i hvert fald spise rigtig rigtig mange gulerødder. Og så vil man ikke få en brunere kulør, men nærmere en mærkelig orange glød, der ikke i et skønhedsmæssigt perspektiv er ønskelig.

Læs også: Sådan plejer du din hud rigtigt

Nærende dagcreme, der forebygger ældningstegn. Køb den i oestrogen.dk-shoppen


Læs også