Skønhed
5. marts 2013

Hurra hurra, din læbestift har fødselsdag

I år er det 130 år siden, læbestiften blev "født". Det var to apotekere i Paris, der i 1883 fik en lys idé og opfandt læbestiften
Af: af Tine Bendixen
https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/skoenhed/makeup-og-hudpleje/2013/03/1310-laebestiften-har-foedselsdag/1310-laebestift-historie-art.jpg

Læbestiften fylder rundt i år. Det er 130 år siden, to apotekere i Paris i 1883 fik en lys i idé. I den metalform, de ellers brugte til at støbe stikpiller i, fandt de på at støbe voksstifter tilsat farve og rulle silkepapir om. Voila: læbestiften var født. Samme år blev den præsenteret på World Fair i Amsterdam. I begyndelsen var det ikke en succes. Stifterne var dyre og havde tendens til at smelte i dametaskerne. Derudover var det ikke helt ærbart at gå med læbestift, og det blev længe anset for upassende at lægge læbestift på i al offentlighed.

Først i 1920erne fik læbestiften et bredere gennembrud, og stærk rød læbestift blev samtidig et symbol på kvindelig uafhængighed. I 1930erne introducerede Elizabeth Arden som det første kosmetikfirma et bredere læbestiftfarvespektrum. Dengang blev læbestift forbundet med voksen seksualitet, og massevis af teenagepiger sloges med deres forældre for at få lov til at bruge læbestift. I 1950erne brugte 98 procent af alle amerikanske kvinder læbestift - kun 96 procent børstede deres tænder... I 1960erne blev læbestift et feminint must, og holdningen var, at kvinder som ikke brugte læbestift garanteret led af en mental sygdom, eller også var de lesbiske… (Tænk bare på kvindebilledet i Madmen!)

Ifølge nogle antropologer er der et link mellem kvindelæber og - kønslæber. Begge dele rødmer og hæver ved seksuel ophidselse. Hvilket måske er en mere eller mindre ubevidst årsag til, at kvinder i mange kulturer maler deres læber endnu rødere med læbestift.

Få bløde og velplejede læber

- Rød er bare mere erotisk end andre farver. Kvinders røde læber drager mænds blikke. Røde læber får taljen til at syne mindre! Forstået på den måde, at hvis en kvinde har røde læber, kigger mændene ikke så meget efter, om hun har lidt for meget her og der. De kigger på ansigtet, siger René Koch, der er make-up artist, stærk tilhænger af rød læbestift og indehaver af verdens formentlig eneste læbestiftmuseum. "Lippenstiftmuseum" i Berlin.

Museet er et slaraffenland for øjnene. Det er et kig ind i en ultra-feminin verden. Og en helt vildt skæg tidsrejse. Museets dyreste læbestift er fra 1925 og i art deco - med diamanter, brillanter og sorte safirer. Pris: 1500 Euro. René Kochs allerførste i samlingen er en "Volkslippenstift" fra 1954. En ultrabillig tysk læbestift til "almindelige" kvinder. Efter muren blev bygget i 1961, skulle DDR-kvinderne selvfølgelig også have farve til læberne. Museet har endda det originale butiks-display til læbestifterne "Action" i meget uglamourøse plastikfutteraler a la billig læbepomade.

I 1990 udregnede National Health and Medical Research Council i Canberra, Australien, at en kvinde, der brugte læbestift dagligt, kunne forvente at sluge omkring et halvt til halvandet kilo læbestift i løbet af sit liv. Verdens kvinder køber i dag mellem 800 og 900 mio. læbestifter om året.

"Jeg kører bil med knæene. Hvordan skulle jeg ellers kunne lægge læbestift på og tale i telefon?" Citat: Sharon Stone.

Her er de største skønhedstendenser i 2013

Læs også