Bliv klogere på hvilken læbestift, der passer til dig
Skønhed

Find den læbestift, der passer til dig

10. november 2016
af Redaktionen
Lipstain, gloss, mat eller shiny – bliv klogere på, hvilken slags læbestift er noget for dig.

Nogle går ikke ud af døren uden – andre kan slet ikke overskue at smøre en klassisk læbestift på. Måske mest fordi den kan have en tendens til at ende på alt fra tænder til andres kinder.

Men du behøver slet ikke kaste dig ud i en femme-fatale-knaldrød farve – du skal bare vide, hvilken version, der passer bedst til dig.

Så helt kort…

Læs også: Guide: Sådan får du fyldigere læber med læbestift

En klassisk læbestift

De fleste af os har nok stiftet bekendtskab med den klassiske læbestift, da vi uset rodede vores mors makeup grundigt igennem.

Det er ofte en ret pigmentmættet farve, du får med den ”rigtige” læbestift, men du kan vælge imellem matte nuancer og andre med mere shine. Enkelte producenter har også versioner som er er mere transparente – de er gode til begyndere.

Bliver du forelsket i en farve og derefter skuffet over, hvordan den ser ud på dine læber, er det ofte, fordi din egen læbefarve skinner lidt igennem. Dup eventuelt lidt concealer eller foundation på læberne inden, du påfører selve læbestiften, så er du sikker på at få den rette farve frem.

Så længe holder din læbestift

Vi kender nok alle til at grave en gammel traver af en læbestift frem fra dybet af selskabstasken, der har ligget støvet hen i nogle måneder – men det er altså en god idé at holde lidt styr på, hvor gammel din læbestift er.

Holdbarheden på læbestift er uåbnet over 30 måneder og åbnet 12-24 måneder. Typisk vil du bemærke, at den begynder at lugte lidt af voks, når den er for gammel.

Har du smalle læber og leder efter den rette læbestift?

Hvis du har smalle læber, skal du altid gå efter lyse farver, da det har en forstørrende effekt. Det er også en god idé at korrigere med en læbepensel, som man kører på kanten mellem læbe og hud. Det vil også få læben til at se større ud.

Gloss og perlemor eller anden glans er også godt for smalle læber. Hvis man ydermere vil korrigere sine læber, så kan man lægge en lys tone eller highlighter på det midterste af læben, det får også læberne til at se større ud.

Læs også: Q tester: Rød læbestift - med denne klassiker får du mest for pengene

Hvad er en lipstain?

Et såkaldt lipstain er et produkt til læberne, som giver en mere naturlig og let farve end den klassiske læbestift – mere a la ”Jeg har bidt mig i læben”. Og så holder den også en del længere en den klassiske læbestift og en lipgloss.

Ordet kommer fra det engelske ord ”stain”, der på dansk betyder ”plet”.

Hvad er en læbepen?

En læbepen er en læbestift i blyantsform, dvs. den er fastere end en almindelig læbestift og formet som en bred blyant. Den er ultra nem at have med – og er særlig god i de lidt lettere farver.

Hvad med en lipgloss?

”Gloss” betyder glans og det er præcist, hvad du får med en lipgloss. De findes i et hav af farver og konsistenser, og kvaliteten kan variere meget. Nogle er ekstremt klistrede, andre mere som en blød læbepomade – du må prøve dig frem!

Du kan sagtens eksperimentere med at bruge din yndlings-gloss ovenpå din læbestift for ekstra glans.

Få din egen individuelle farve

Der findes efterhånden også en del læbestifter, der i første omgang er gennemsigtige – men i mødet med dine læber skifter farve alt efter den specifikke pH-værdi på dine læber.

Disse typer er ofte også rigtig holdbare – og så er det selvfølgelig bare om at håbe på, at man er vild med den farve, ens egen pH-værdi giver!

Prøv fx denne fra Barry M, som fås hos Asos.com eller måske Jane Iredals Just Kissed, som også indeholder peptider, og derfor også virker plejende.

Få et godt tilbud på abonnement på Q!

Læs også