bumser
Skønhed

Derfor får du bumser, selvom du er blevet ”voksen”

12. november 2021
af journalist Marie Kvitrud, kk.no. Oversat af redaktionen
Udgivet første gang 21. januar 2019. Foto: Panthermedia
Døjer du også stadig med bumser eller decideret akne, selvom du er nået ud over teenageårene? Det kan påvirke selvtilliden i høj grad, men heldigvis findes der håb. Her får du gode råd til, hvordan du kan slippe af med bumser!

Undersøgelser viser, at 25 procent af voksne mænd og 50 procent af voksne kvinder får bumser på et eller andet tidspunkt. Én tredjedel af dem, som rammes i ansigtet, har også akne på ryggen og kroppen.

- Det er den officielle statistik, men de fleste voksne har haft en bums eller to. Af ukendte grunde tager nogle af os akneproblematikken med os ind i 20, 30 og 40’erne og senere.

- Voksen-bumser kan føre til depression og social angst på samme måde som hos teenagere, siger Svea Linn Fagerstrøm, der er hudterapeut og fagansvarlig hos hudplejevirksomheden Dermanor i Norge.

Der er også nogle, der oplever at få bumser for første gang i en voksen alder, og hormonel ubalance kan bl.a. føre til udbrud af bumser.

Hvorfor får man bumser som voksen?

- Der er flere forskellige årsager til bumser og akne, blandt andet hormonpåvirkning, øget talgudskillelse, blokering af porerne i huden og aknebakterien Propionibacterium acnes. Akne skyldes ikke dårlig hygiejne, siger Christine Pernille Lødøen, der er farmaceut og digital redaktør ved Norsk Medisinaldepot AS og Vitusapotek.

De fleste vil på et eller andet tidspunkt få bumser. Bumser opstår oftest i ansigtet, men også ryggen og brystet er almindelige steder at få bumser.

- Hovedårsagen til at man får bumser, menes at være pga. en påvirkning af det mandlige kønshormon testosteron, der påvirker talgproduktionen. Testosteron er noget både mænd og kvinder har, men mænd har naturligt nok mest af det. Nogle er mere følsomme for denne påvirkning fra testosteron end andre og får lettere bumser, forklarer Christine Pernille Lødøen.

Testosteron-følsomheden er også arveligt betinget. Hormonelle forandringer, for eksempel pubertet, menstruation eller graviditet kan derfor føre til bumser hos nogle.

Almindelige årsager til akne hos voksne kvinder er:

  • Graviditet
  • Menstruation
  • Overgangsalder
  • Prævention (p-piller, hormonspiral osv).
  • Overdreven soldyrkelse

4 andre årsager til bumser

1. Stress

- Forskere har fundet et link mellem stress og akneudbrud. Som respons på et øget stressniveau producerer kroppen flere androgener (en type hormon).

- Disse hormoner stimulerer oliekirtlerne og hårsækkene i huden, noget der kan føre til akne, siger Svea Linn Fagerstrøm fra Dermanor. Dette forklarer også, hvorfor akne kan virke kronisk, når vi befinder os under konstant stress.

2. Familiehistorik og gener

- Studier tyder på, at nogle er genetisk prædisponerede for akne. Folk som har denne prædisponering udvikler oftere voksen-akne end dem, der ikke har dem, forklarer Svea Linn Fagerstrøm.

3. Bivirkninger af medicin

- Akne er en almindelig bivirkning af nogle medicintyper. Hvis du mistænker at et lægemiddel udløser akne eller forværrer den, skal du fortsætte med at tage medicinen, men snak med din læge og spørger eventuelt, om akne kan være en mulig bivirkning af medicinen, siger Svea Linn Fagerstrøm. I så fald kan en løsning være at udskifte medicinen med en anden.

4. Forkerte hudpleieprodukter

- De forkerte hudpleieprodukter kan føre til problemer med bumser og fedtet hud. Fede cremer kan for eksempel tilstoppe porerne og give bumser.

- Vær særligt opmærksom, når vi går ind i sommermånederne med øget brug af solcreme. Vælg en oliefri solcreme specielt tilpasset fedtet hud, opfordrer Christine Pernille Lødøen.

Hvordan fjerner man bumser?

Hvad kan man selv gøre?

- Akne bør generelt behandles for at forebygge nye bumser og eventuelt ardannelse. Til en hud med kun få udbrud, kan det være tilstrækkeligt at bruge kosmetiske hudplejeprodukter. Al behandling bør fortsætte 6-8 uger, for at kunne se resultater.

- Hvis daglig pleje med rens og fugtighedsgivende produkter ikke giver resultater, bør man forsøge sig med receptfrie lægemidler med benzoylperoxid, siger Christine Pernille Lødøen.

Bumser som voksen - hvorfor får man bumser?

Ved opstart af behandlingen bliver det altid lidt værre, før det bliver bedre. Derfor er det vigtigt ikke at afslutte behandlingen for tidligt.

Ved alvorlig akne opfordres det til, at man opsøger en hudlæge. Her vil behandlingen bestå af effektive lægemidler, enten som salve eller til oralt indtag, eller en kombination.

- Ved mild til moderat akne opfordres det til, at man opsøger en kosmetolog. Den daglige hudpleje bør bestå af en god, oliefri ansigtsrens og et betændelsesdæmpende, eksfolierende, lindrende og antibakterielt serum.

- Man skal gå efter fugtighed og ingredienser, der støtter en sund hudbarriere, når man køber en ansigtscreme. Et solprodukt med bredspektret UV-beskyttelse og betændelsesdæmpende ingredienser er essentielt for en hud med akne, siger Svea Linn Fagerstrøm.

5 gode råd mod bumser

Hvordan fjerner man bumser?

Christine Pernille Lødøen giver følgende råd til dem, der døjer med voksen-akne:

  1. Få lavet en hudanalyse. En hud, der ikke behandles korrekt, kan let blive en ”problemhud” med fedtede ansigtspartier og bumser.
  2. Vælg den rigtige hudpleje til din hud. En daglig pleje med rens, fugtighedscreme og evt. et solbeskyttende produkt tilpasset din hud, er vigtigt.
  3. Brug makeup tilpasset din hudtype.
  4. Fugtighed er vigtigt, selv ved en fedtet hudtype. Brug en fedtfri fugtighedscreme, der tilfører meget fugt til huden. Hvis huden får for lidt fugt, vil den forsøge at kompensere for det ved at producere mere talg. Dette vil få huden endnu mere ud af balance.
  5. Det er ikke bevidst, at kosten har betydning for udviklingen af akne, men mange oplever en sammenhæng. Man bør derfor tage hensyn til egne erfaringer.

Læs også