https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/februar/skoenhedsrutiner-der-skader.jpg
Skønhed

10 skønhedsrutiner, der skader mere end de gavner

18. februar 2014
18. februar 2017 - af Malene Fich Weischer
Vi har nok alle nogle skønhedsrutiner, som er lige så indgroede vaner som dét, at børste sine tænder og gå i bad. Men nogle af de mest typiske vaner er faktisk ikke særligt gode for os.

1. Du gnider dine håndled sammen, når du tager parfume på

Et pift med parfumen på det ene håndled og så lige gnide det sammen med den andet for at rigtig at få parfumen til at "sidde fast" - lyder det bekendt? Det er en fast rutine for mange af os, men desværre er det også en rutine, som ødelægger parfumens duft.

Læs også: Sådan lægger du glimmer neglelak (på den rigtige måde!)

"Den varme og friktion, som dannes, når du gnider håndleddene sammen, får parfumens topnoter til at fordampe," fortæller Wendi S. Berger fra parfumemærket Pour le Monde Parfumes til websitet Prevention.com.

Topnoterne er den duft, du først mærker, når du dufter til parfumen og som regel dem, man falder for, når man køber parfumen.

Når du skaber varme og friktion fordamper de og efterlader kun grundduftene fra parfumen. I stedet skal du spraye dig let på nogle af de steder, hvor pulsen slår, og så lad parfumen lufttørre på din krop, inden du tager tøj på, lyder rådet.

2. Du filer dine negle frem og tilbage

Når neglene skal files, flyver filen hurtigt frem og tilbage over neglenes kanter, men det er en stor fejl, fortæller Suzi Weiss-Fischmann fra neglelakmærket OPI.

For når du filer frem og tilbage, svækker du neglen, så den lettere knækker. I stedet skal du nøjes med at file dine negle i én retning.

3. Du piller i din neglelak

Har du det også med at sidde og pille i din neglelak, hvis mødet bliver for kedeligt eller tiden i bussen for lang? Hvis du har, så lad endelig være!

Når du sidder og piller i neglelakken er det desværre ikke kun neglelakken, der kommer af; det gør også den øverste del af neglen, hvilket efterlader den mere blød og skrøbelig, fortæller eksperterne.

4. Du børster dit hår fra top til bund

De fleste reder deres hår fra toppen og ned mod spidserne, og det kan være ganske dejligt, hvis ikke dit hår er filtret. Men hvis det er filtret, er det rigtigt skadeligt for håret.

"Når du reder fra toppen og ned, så river du rigtig meget i håret, hvis det er filtret. Det betyder, at håret nemmere knækker og at spidserne lettere spalter," lyder det fra Lisa Lobosco fra frisørfirmaet ECRU New York.

I stedet skal man starte med at rede håret nedefra og på den måde langsomt få løst op for eventuelt filtrende knuder.

Læs også: Q tester mascara (og den bedste er IKKE den dyreste)

5. Du bruger balsam i hele håret

"Balsam er lavet til hår, som er ødelagt," fortæller Lisa Lobosco fra ECRU, og fortsætter:

"Hvis du bruger det i det sunde hår ved hovedbunden, så kan det slet ikke absorbere balsammen og derfor vil det tynge håret ned og få det til at se fedtet ud. Balsam skal kun bruges i de dele af håret, der er ødelagt eller slidt."

6. Du tørrer dit hår med et håndklæde

"Det yderste lag af et hårstrå fungerer ligesom et neglebånd. Jo fladere det er, jo mere skinner det. Men hvis det bliver skrubbet sammen, ser det groft ud, og - når det kommer til hår - kan du ødelægge hårets udseende og få det til at se tungt og ældet ud. Når du tørrer dit hår ved at gnubbe det med et håndklæde, så sker lige præcis dét. I stedet skal du bruge håndklædet til blidt at trykke vandet ud af håret fra rod til spids," lyder rådet fra Lisa Lobosco.

7. Du trykker dine bumser ud

Hvis der dukker en bums op, hvad gør du så? De fleste vil nok vælge at trykke den ud, men det er faktisk en rigtig dårlig ide. Hvis du trykker den, kan betændelsen nemlig komme til at sprede sig under huden og såret, du kan komme til at lave, kan efterlade et ar. Så fingeren væk fra bumsen. Brug i stedet nogle af de mange cremer, som kan fås på f.eks apoteket, og som udtørrer bumsen på ganske kort tid, lyder rådet fra dermatolog Joshua Zeichner.

8. Du tager ikke din makeup af, når du skal i seng

I løbet af dagen samler der sig en masse skidt og olie i dit ansigt. Lader du det sidde sammen med din makeup natten over, vil det begynde at tilstoppe dine porrer, hvilket giver flere urenheder og bumser. Brug i stedet en rensecreme til at fjerne makeuppen eller en renserserviet af en slags. Af skal det i hvert fald.

9. Du dropper solcremen i hverdagen

Vi har efterhånden lært, at vi skal bruge solcreme, når vi soler os om sommeren, men vi er ikke så gode til at huske solcremen i hverdagen. Men solen skinner jo også, selvom vi ikke lige har ferie og ligger på stranden.

"Brug en creme med faktor 30 på alle de steder, som er udsat for sollys i hverdagen. Det beskytter mod UV-strålerne, som ælder din hud, giver dig flere rynker og kan være en medvirkende faktor til hudkræft," lyder rådet fra dermatolog Joshua Zeichner.

Læs også: Sådan lægger du eyelineren efter dit øjes form

10. Du bruger eyeliner på den nederste kant af øjet

"At bruge en eyeliner hele vejen rundt om øjet virker meget dramatisk og får dine øjne til at virke mindre," fortæller Petra Strand fra Pixi Beauty. Brug i stedet en pudderøjenskygge i en lidt blødere farve under øjnene, f.eks brun eller grå, og blend forsigtigt farven ud under den nederste kant af øjet. Det giver en langt bedre effekt.

Læs også