eyeliner guide
Skønhed

Makeup-guide: Sådan lægger du eyeliner efter din øjenform

29. oktober 2021
af Line Ahnstrøm og redaktionen
Udgivet første gang d. 28 september 2016 Foto: Unsplash
Eyeliner kan virkelig give det ekstra til din makeup, men det kan også være svært at lægge den. Her guider makeupartist Line Ahnstrøm dig til, hvordan du lægger den perfekte eyeliner efter dine øjenform.

Er du i tvivl om, hvordan du kan lægge dini eyeliner, så du får det smukkeste frem ved netop dine øjne?

Uanset om du har store, runde øjne eller smalle og små øjne, så får du her en udførlig guide til, hvordan stregen skal tegnes.

Den dygtige makeupartist Line Ahnstrøm til at give os alle sine bedste tips, og du kan læse mere om, hvordan netop du skal gøre herunder.

Guide: Sådan lægger du eyeliner efter dine øjenform

Eyeliner til mandelformede øjne

Denne form kaldes i fagsprog ”det klassiske øje”. Den form, hvor alle teknikker kan fungere. Her kan du nemt følge øjets facon, og du behøver ikke tænke ret meget over teknik.

Øjet er naturligt smallere i både den inderste og den yderste øjenkrog end resten af øjet og har en naturlig bue over øjets æble, som er lige til at følge.

Sådan gør du

Du begynder med en tyndere eyeliner ved inderste øjenkrog og lader den blive bredere over midten for så at slutte smalt og spidst i en vinge på yderkrogen.

Her vil det være flot med en gel-eyeliner, som lægges på med en skråpensel. Bobbi Browns Long Wear Gel Eyeliner er genial til netop dette.

Har du de klassiske mandelformede øjne, behøver du ikke at lave skyggeeffekt ved dine undervipper, for din eyeliner kan nemt stå stærkt alene.

eyeliner

Eyeliner til runde øjne

Hvis du har runde øjne, har du meget plads at lege på, når det gælder selve øjenlåget, og du kan derfor sagtens give den gas med eyeliner, så det ser naturligt ud, og uden den optager hele øjet.

Sangeren Adele har f.eks. gjort det til sit kendetegn at bruge en kraftig, klassisk eyeliner. Til det runde øje kan det være fantastisk at bruge lidt forskellige teknikker og produkter til at skabe den helt rigtige streg til dine øjne.

Sådan gør du

Tag f.eks. en sort eyeliner-blyant – eller den farve, du foretrækker, smør den ud langs dine undervipper, fra midten af øjet og ud til yderkrogen. Lad den tage et sving op, så du giver øjet et løft. Dette kaldes i fagsprog en ”dropline”. En god pensel til dette formål kan være en Eye Smudge Brush fra Bobbi Brown.

For at give din topliner mere kant, så brug også her din blyant som en ”blander” langs hele vippekanten, og forbind den med din ”dropline” i en vinge udad.

For at tilføje ekstra finesse, tager du nu en gel-liner fra den inderste øjenkrog og ud gennem midten, så halvdelen af din liner bliver skarp og defineret, mens resten holdes blød.

Eyeliner til øjne, der sidder langt fra hinanden

Lange øjne sidder lidt længere fra hinanden. De kan både være runde og smalle, små og store. Uanset form vil vi gerne have dem til at synes tættere på hinanden, og det kan gøres ved hjælp af små hjælpeteknikker.

Sådan gør du

Tag din eyeliner, og arbejd den ind i den inderste krog af dit øje. Ved hjælp af en vandfast sort eyeliner, skaber du et lille ”v” i det inderste hjørne af øjet. Det er super flot, når man forbinder både top- og underlineren med hinanden, og du skaber fokus og samler looket mod midten af ansigtet.

Fuldend looket med en eyeliner på den våde kant, så du samler øjet og gør det mere intenst og sexet. Brug en blyant i den våde kant og enten en tuschliner eller en flydende liner til toppen.

Eyeliner til tætsiddende øjne

Tætsiddende øjne kan også sagtens være mandelformede, selvom de sidder tættere på hinanden. Her opnår du det flotteste makeup-resultat, når du flytter fokus ud på det yderste af dine øjenlåg.

Sådan gør du

Begynd med din eyeliner tyndt over midten af dit øje, og slut bredt på den yderste del af øjet. Det giver dig fylde og fokus. Giv gerne din liner en god vinge, så du får et lækkert løft på øjet.

Det nemmeste er, hvis du arbejder med en tuschliner. NARS har lavet en, som er lækker at arbejde med, Eyeliner Stylo Carpates .

Slut af med en lækker highlight i den inderste øjenkrog, så du skaber en illusion af, at dine øjne er længere fra hinanden, end de er. Et trick, Angelina Jolie ofte bruger.

Eyeliner til små øjne

Udfordringen ved små øjne er at få dem frem i ansigtet. Så det er en god og effektfuld idé at arbejde ud over de naturlige linjer.

Sådan gør du

Tag f.eks. en mørk øjenskygge og dup den forsigtigt omkring hele din vippekant både oppe og nede med en kort pensel.

Lav gerne linjen smallere ved den inderste øjenkrog og bredere udad. Det giver fokus til øjet og får det til at syne større. Brug en øjenskygge i stedet for en blyant, da det gør looket blødere.

Når du har rammet hele øjet ind, så træk linjen ud på yderkanten, så du begynder at forlænge dit øje ud i en vinge.

Ønsker du at sætte endnu mere fokus på looket, kan det være rigtig flot med en farve på den våde kant som f.eks. koboltblå, greensmoke eller endda en guldfarve. Dette er med til at få dine øjne til at stå stærkt i dit ansigt.

Eyeliner til smalle øjne

De smalle øjne karakteriseres ved, at du næsten ikke kan se øjenlåget, når øjet er åbent. Din eyeliner forsvinder, når du åbner øjet. Hvis du har smalle øjne, er det bedste råd at bruge globelinjen som guide.

Sådan gør du

Langs vippekanten ved de øverste vipper lægger du først en vandfast eyeliner, så den ikke bliver gnedet af i løbet af dagen.

Efter du har lagt din eyeliner, tager du en sort øjenskygge og dupper på langs de nederste vipper og forlænger eyelineren op i en vinge ved øjets yderkrog. Den må godt svinges lidt ekstra i retningen af dit bryn.

Så forbinder du din topliner med den nederste vinge og blander den ind i globelinjen, så der dannes en liner, som er forbundet fra globelinjen, fra jeres topvippe og undervippe. De skal alle tre samles i en spids og gerne med en vinge oppe ved yderkrogen af øjet. På denne måde undgår du, at hele lineren forsvinder, når du åbner øjet, og dine øjne kommer til at virke større.

Sidste finesse, som kan tages i brug, er at lægge en lysere øjenskygge som f.eks. grå eller lilla. Denne blendes ind fra vingen og halvt ind over øjet, så det smelter blødt sammen og giver dig en flydende overgang fra øjets inderste krog til den yderste.

Eyeliner til øjne, der sidder langt fra hinanden

Lange øjne sidder lidt længere fra hinanden. De kan både være runde og smalle, små og store. Uanset form vil vi gerne have dem til at synes tættere på hinanden, og det kan gøres ved hjælp af små hjælpeteknikker.

Sådan gør du

Tag din eyeliner, og arbejd den ind i den inderste krog af dit øje. Ved hjælp af en vandfast sort eyeliner, skaber du et lille ”v” i det inderste hjørne af øjet.

Det er super flot, når man forbinder både top- og underlineren med hinanden, og du skaber fokus og samler looket mod midten af ansigtet.

Fuldend looket med en eyeliner på den våde kant, så du samler øjet og gør det mere intenst og sexet. Brug en blyant i den våde kant og enten en tuschliner eller en flydende liner til toppen.

Læs også