Hveps på glas
Stil

Hvepsestik? Sådan minimerer du risikoen – og hvad du gør, hvis skaden allerede er sket

4. juli 2019
af Charlotte Hallbæck
Foto: Panthermedia
Det er højsommer, og du har sat dig godt til rette med en kølig sommerdrink, en god is eller lækker aftensmad. Skønt! Men hvad sker der så? Så kommer hvepsene selvfølgelig og ødelægger sommeridyllen. Læs her, hvordan du minimerer risikoen for hvepsestik – og hvad du gør, hvis de små sort-gule bøller alligevel får ram på dig.

Mange os husker formentlig sidste sommers rekordvarme og tørre sommer, der udover at forårsage voldsom tørke også førte et rekordstort antal hvepse med sig.

Desværre kommer vi heller ikke til at kunne slappe af i år, for denne sommer bliver formentlig kun værre, lyder der fra formanden i Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse, Claus Schultz.

- Sidste år var helt ekstremt og det værste hvepseår, jeg kan huske. Oven på det har vi nu haft en mild vinter, hvor mange ud af den i forvejen store bestand af dronninger har overlevet. Siden har vi haft et lunt forår og nu en varm sommer. Så alle ingredienser er på plads til en rigtig slem hvepsesommer,” siger han.

LÆS OGSÅ: Hvepse - frygtede nyttedyr

Alle kan få allergiske reaktioner

Der er ikke kun grund til at hade de små gul-sorte fætre, for de spiller en rolle i naturens økosystem. Men når de begynder at sværme om maden på terrassebordet eller omkring

saftevandet i glasset, bliver de en plage. I løbet af sommeren bliver de tilmed gradvist mere aggressive – i takt med, de har udspillet deres rolle som fødeskaffere til de små nyudklækkede hvepsebabyer.

- Vi tager hvepse meget alvorligt, for ud over at det gør ondt at blive stukket, er det decideret farligt at være i nærheden af et hvepsebo. Man ved aldrig, om næste stik udløser en allergisk reaktion, som kræver hurtig behandling. Det afhænger af, hvor mange stik, du har været udsat for. På et tidspunkt siger kroppen fra – og det varierer fra person til person, siger Claus Schultz.

Sådan undgår du at tiltrække hvepse udenfor

  • Fjern søde sager fra bordet eller vindueskarme eller hold dem i lukkede beholdere
  • Fjern nedfaldsfrugt i haven
  • Opdager du et hvepsebo ved hjemmet, så få det fjernet hurtigst muligt, så det ikke vokser sig større

LÆS OGSÅ: 4 haveplanter, der næsten passer sig selv

Det kan du gøre, hvis du er blevet stukket af en hveps

  • Fjern hurtigst muligt brodden, hvis den sidder tilbage i huden. På brodden sidder nemlig en giftblære, som fortsætter med at pumpe gift ind gennem brodden, selv om hvepsen er fløjet. Det letteste er at skrabe brodden af med en negl.
  • Afkøl stedet med en isklump eller fx en pose frosne grøntsager. Det kan gøre både hævelsen og smerten mindre.
  • Søg altid lægebehandling ved stik i mund, svælg eller hals. Der kan komme hævelser, som kan gøre det svært at trække vejret.

Kilder: Rentokil Skadedyrsbekæmpelse og www.apoteket.dk

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_6.png

Læs også