https://imgix.femina.dk/media/article/panthermedia_25113146_6720x4480.jpg
Stil

4 haveplanter, der (næsten) passer sig selv

8. april 2019
af Michelle Løvstrup
Thejls: Foto: Panthermedia
Bare fordi du ikke har grønne fingre, betyder det ikke, at du ikke kan nyde synet af fine planter i din have. Her er guiden til dig, der gerne vil have smukke planter i haven, men ikke gider at passe dem!

At holde planter er en hel videnskab for sig, og hvis du har en fortid som potteplantedræber, har du måske også skrottet planen om det flotte blomsterbed ude i haven, fordi det ganske enkelt er for meget arbejde. Men selvom du ikke har grønne fingre, behøver din græsplæne ikke lide under dine manglende evner. Arne Persson er rådgivende gartner hos Plantorama, og han giver dig her fire anbefalinger til fine haveblomster, der ikke kræver så meget pasning.

Gartnerens blomsteranbefalinger til dig, der ikke har grønne fingre

Tagetes

De fine gule tagetes, også kendt som fløjlsblomst pynter smukt i enhver have, og så kræver de kun meget lidt pleje og pasning. Der findes mellem 50-60 forskellige arter, og blomsten kommer i forskellige farver. Tagetes kan både trives i fuld sol eller halvskygge, så det eneste, planten kræver af dig, er, at du husker at vande i perioder med tørke. Tagetes kan købes i potter, sådan at den er klar til at blive udplantet i midten af maj måned, og det kunne ikke være nemmere.

- Planter, der er forkultiverede, altså udplantningsplanter, er nemme at få succes med, fordi de bare skal sættes ned i den forberedte jord. Ofte er de robuste, har lang blomstringstid og har en lang blomstringstid, siger Arne Persson.

Petunia

De flotte petunia-blomster emmer af forår, og med deres fine farver kan de forvandle en bar og kedelig have til en blomstrende oase. Hvis du vil kaste dig ud i at få den smukke petunia i din have, er det bedst at købe dem i krukker fra marts måned og holde krukkerne indendørs indtil midten af maj, hvor det er varmt nok til, at du kan udplante den. Når du holder Petunia i sin have, skal du dog være opmærksom på, at de får vand nok.

- Det er et must, at planterne får nok vand – det er udgangspunktet for succes. Ofte har vi en del regn gennem sommeren, men ellers er det vigtigt, at du husker at vande planterne og måske også give dem gødning. Gødningen kan købes som flydende produkt, der kan kommes i det vand, du skal vande planten med, siger Arne Persson.

Fjerblomst

Fjerblomsterne er ikke kun smukke med deres blændende dyblilla farve, de er også utroligt nemme at holde. De lilla skønheder kan både overleve i høj sol og skygge, og så renser de også sig selv for visne blomster. Derudover bliver de ca. 30-40 cm høje og kan hurtigt give en flot og voluminøs blomsterpragt. Den fine fjerblomst bærer sine blomster hele sommeren igennem og nærmest indtil frostgraderne begynder at sætte ind, så det er også en plante, du vil kunne nyde længe.

Tvillingeblomst

Denne fine blomst kommer i mange flotte pasteller og er det perfekte valg til den mest udfordrede plantepasser, da den er så robust, at den kan modstå nærmest hvad som helst. Tvillingeblomsten har en ekstremt lang blomstringstid og bærer derfor ofte blomster helt ind til oktober måned, ligesom den også er god til selv at smide sine visne blomster – alt i alt en skøn og nem plante, at have i sin have.

- Uanset hvilken plantetype, man vælger, er det vigtigste, at den jord, man planter i, er forberedt til at planterne kan vokse i den, for eksempel ved at jordforbedre med et kompostprodukt. Det kan man købe på pose, og så kommer man det bare i jorden, inden man sætter planterne ned. Når planterne får den bedst mulige start, så holder de også længere, siger Arne Persson.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_6.png

Læs også