Forlæng dit tøjs levetid - bæredygtigt tøj
Stil

Forlæng levetiden på dit yndlingstøj

17. november 2017
af Line Sekula
Foto: Panthermedia
Feminas moderedaktion giver dig her 7 simple tips til, hvordan du forlænger levetiden på dine tøjfavoritter og samtidig gør garderoben mere bæredygtig.

Sender du også en tanke til miljøet i ny og næ med ønsket om, at du selv var lidt mere bæredygtig? Eller drømmer du om, at garderobens favoritter kunne leve lidt længere?

Vi synes også, at bæredygtighed i tøjskabet kan virke lidt abstrakt, men det behøver altså hverken at være dyrt eller omstændigt at passe på planeten.

Her får du 7 simple tips til, hvordan du får dit tøj til at leve længere - og samtidig bliver mere bæredygtig.

Vask ved en lavere temperatur

Du skåner miljøet, hvis du sparer på energien. Skru derfor ned for varmen, når du vasker dit tøj. Man anbefaler at vaske på 30 grader, medmindre der er tale om sportstøj, håndklæder og sengetøj.

Undgå så vidt mulig at smide beklædningsdelene i tørretumbleren bagefter. Derved sparer du både på Co2 udslippet og din elregning, og som sidegevinst bliver dit tøj mindre skadet og slidt. Og så forlænger du tilmed tøjets levetid, hvis du vasker det korrekt.

Spar på vaskemaskinen

Hvis dit tøj ikke er beskidt, men blot har fanget lidt lugt, så hæng det ud på badeværelset, efter du har taget bad. Fugten fra badeværelset trænger nemlig igennem tøjet og fjerner lugten, og det sparer dig for en vask eller to og unødigt slid på tøjet.

Vælg kvalitet i fremfor kvantitet

Overvej at investere i kvalitetsmaterialer, når det kommer til strik, silke og gode basisvarer, som du holder af at bruge i dagligdagen. Hvis du bruger lidt ekstra på god kvalitet, holder tøjet for det meste i længere tid.

Og det behøver altså ikke at ruinere dig at vælge kvalitet fremfor kvantitet. Mange high-street brands som H&M, Arket og Mango er begyndt at kombinere god kvalitet med overkommelige priser.

LÆS OGSÅ: 6 bæredygtige brands, du skal kende

Brug en vaskepose

Din vaskepose kan bruges til andet end undertøj. Prop også gerne dit sarte tøj, som silke, Tencel og uld i den. Det kan redde dit tøj i længden, da maskinvasken bliver mere skånsom.

Fang en fnugfjerner

Alle kender det… Din nye yndlingsstrik ser pjusket ud, og den er allerede beklædt med fnuller efter kort tids brug. Og så ender den som regel hurtigt bagerst i skabet, i skraldespanden eller til genbrug. Men du behøver ikke at miste modet, når fnuggene invaderer dit tøj.

Anskaf dig en batteridrevet fnugfjerner, den er genial! Den reducerer fnuller, og giver dit tøj et helt nyt liv.

Tørshampoo til dine jeans

Denimmærket Pieszak har lavet en all-in-one spray, som er designet til at rense og opfriske dit denimtøj, samtidig med, at den holder farven ved lige. Når du bruger sprayen på dit denim vil det forlænge levetiden betragteligt.

Giv tøjet videre

Dit gamle tøj kan være guld værd for en anden. Secondhand og genbrug er hottere end nogensinde, så giv dine aflagte klæder videre til en ny ejer, der vil sætte pris på det med friske øjne. Forær det fx til din veninde eller aflever det i din lokale genbrugsbutik.

Hvis der er tale om træt tøj, der har aftjent sin værnepligt og derfor ikke egner sig til genbrug, så kan du med rette aflevere det i butikker med en genbrugsordning. Derved indgår dit brugte tøj i en bæredygtig cyklus, hvor tøjfibrene kan genbruges til nye stoffer.

Du kan blandt andet aflevere dit tøj i H&M, & Other Stories og Designers Remix. I H&M få du en voucher på 15 % til dit næste køb, når du afleverer en pose med tøj eller sko. I & Other Stories kan du aflevere dine tomme beauty-flasker. Flasken bliver genbrugt, og du får en voucher på 10 %. I Designers Remix kan du aflevere dit gamle Designers Remix tøj og få en voucher på 50 kr. pr. del.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_0.png

Læs også