Bæredygtige brands
Stil

6 bæredygtige brands, du skal kende

8. september 2017
af Line Sekula
Foto: PR
Her på redaktionen er vi vilde med, at flere og flere tøjmærker støtter op om bæredygtighed. Vi har derfor fundet seks brands, som har fokus på klima og miljø, når de designer tøj.

Bæredygtige brands, der går forrest

Vi kan uden tvivl blive enige om, at nyt tøj er lækkert. Men tøjproduktionen verden over er hvert år en stor belastning for både klima og miljø. Derfor er det en skøn tendens, at modebranchen de seneste år er begyndt at kæmpe for mere bæredygtighed. Vi har fundet 6 brands, der går forrest:

https://imgix.femina.dk/1735-baeredygtig-mode-aiayu.jpg

Aiayu – Lækker luksus

Aiayu laver både tøj, tilbehør og boligtekstiler i godt håndværk, og alle deres materialer er både naturlige og i høj kvalitet. Aiayu har derudover også besluttet sig for at forbedre arbejdsforholdene for deres medarbejdere og samtidig gøre produktionen mere etisk korrekt. I Indien har de også lavet et ”No Waste-program”, hvor de bruger rester af stof og striklinger fra produktionen til små ting som tasker, deres duge og rå tæpper. Læs mere om og shop Aiayu her.

https://imgix.femina.dk/1735-baeredygtig-mode-fonnesbech.jpg

Fonnesbech - Smuk bæredygtighed

Mærket Fonnesbech tager ansvar for, hvilke materialer de bruger, så alle deres smukke kreationer indeholder alt fra økologisk bomuld til mælkefibre og genbrugsplast.

Samtidig forsøger de at bekæmpe tøjspild og laver derfor deres tøj, så det kan styles på flere måder – for eksempel kan en frakke laves til en vest eller en kort jakke, så du får flere styles i én.

LÆS OGSÅ: Moderedaktionens budgetfavoritter til efteråret

https://imgix.femina.dk/1735-baeredygtig-mode-filippa-k.jpg

Filippa K - En guidende hånd

Filippa K’s går ind for så meget bæredygtighed som overhovedet muligt: Blandt andet laver de for eksempel tøj i 100% genbrugeligt materiale eller i økologisk bomuld, og så giver de deres kunder tips og tricks til, hvordan de gør deres egen garderobe mere bæredygtig. De har endda udviklet to økologiske pleje- og vaskeprodukter, som er udviklet udelukkende med henblik på at tøj til at holde længere i garderoben og samtidig skåne huden for unødvendige tilsætningsstoffer. Læs mere om og shop Filippa K her.

https://imgix.femina.dk/1735-baeredygtig-mode-mads-noergaard.jpg

Mads Nørgaard - Langvarige striber

Måske du ejer en klassisk stribet #101 bluse fra Mads Nørgaard, som du har haft i skabet i en evighed?

Mads Nørgaard fokuserer nemlig på at skabe tøj, som ikke er trendbaseret, men som kan holde i garderoben i mange år. Derudover prøver de at gøre CSR-politikken (Corporate Social Responsibility) enkel: De har rykket deres produktion tæt på Danmark, og det giver lavere transportomkostninger og dermed mindre belastning på klima og miljø. Læs mere om og shop Mads Nørgaard her.

https://imgix.femina.dk/1735-baeredygtig-mode-pieszak.jpg

Pieszak - Denimkærlighed

Som de første i Danmark, har mærket Pieszak fremstillet bæredygtige jeans, der er certificeret med svanemærket. Det betyder, at produktet er blandt de mindst miljøbelastende i sin kategori, og det er noget, der er værd at bemærke, for netop denim er blandt de helt store syndere i miljøregnskabet. Læs mere om og shop Pieszak her.

LÆS OGSÅ: Ryd ud i dit skab: 7 typer af tøj, du bør skille dig af med

Sådan kan du gøre din egen garderobe mere bæredygtig:

  • Vask ved lavere temperatur

Skru en tak ned for graderne, næste gang du vasker. Det sparer en del på energien og skåner derfor miljøet.

  • Vælg kvalitet fremfor kvantitet

Tænk en ekstra gang over kvaliteten, når det handler om ting som strik, silke og basisvarer. Hvis du investerer lidt ekstra og køber tingene i en god kvalitet, går der lang tid, før du behøver en ny variant – og dét skåner miljøet.

  • Brug en vaskepose

Brug en vaskepose til dit sarte tøj såsom silke, Tencel (miljøvenligt materiale produceret af træ) og uld. Det passer på dit tøj og forlænger holdbarheden.

  • Investér i en tøjbørste

Tøjbørsten kan du blandt andet bruge på uld, der har tendens til at trække fnuller og støv til sig. En omgang tøjbørstning reducerer fnulleret og giver dit tøj et ”nyt” opfrisket look, så det holder sig pænt længe.

  • Spar på vaskemaskinen

Hvis dit tøj ikke er direkte beskidt, men bare lugter lidt, så hæng det ud på badeværelset, efter du har været i bad. Fugten fra badet trænger på den måde igennem tøjet og fjerner lugten. Det sparer dig hurtigt for en vask eller to.

  • Del ud

I stedet for at smide ud, så giv dit brugte tøj videre til veninder eller til genbrug. Dit gamle tøj kan hurtigt gøre en anden glad – og genbrug skåner som sagt miljøet.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_0.png

Læs også