Erantis
Stil

Erantis - forårets gule tæppe

3. februar 2017
af Dorthe Liljensøe
Foto: Jytte Boch, Panthermedia m.fl.
Gul er ofte en farve, havefolket viger uden om, men når den lille forårsbebuder erantis dukker op i de vintertriste haver, smelter de flestes hjerter alligevel.

Erantis - den gule forårsbebuder

Allerede i starten af januar kan man være heldig at se de første gule knopper bryde frem, og i løbet af de følgende måneder fyldes haverne rundtom i landet med de smukkeste gule blomstertæpper. Blomstringen er lang og kan strække sig fra starten af januar til marts. Når blomsterne visner væk, følger en periode med et tæt grønt bunddække af blade, der skal samle ny energi til oplagring nede i rodknoldene, så næste års blomstring er sikret. I maj er det hele slut, planterne forsvinder helt fra jordens overflade, og sommeren er klar til at tage over med sine vækster. Der er forskellige erantis, der egner sig til danske forhold. Den mest almindelige er Eranthis hyemalis, som også findes vildtvoksende rundtom i Europa. Du kan se nogle af dem i galleriet herunder.

Erantis og staudere

Erantis er sammen med andre tidlige forårsblomster fantastiske som bunddækkeplanter under træer og buske, hvor de trives trods den hårde konkurrence. De små planter er så tidlige, at de når at gennemgå hele deres overjordiske cyklus, inden træer og buske springer ud og lukker af for lyset. I staudebede kan erantis godt udgøre et problem, fordi deres blade så effektivt lukker af for lyset for andre planter. Hvis man vil undgå, at planterne breder sig for meget og dermed udkonkurrerer stauderne, kan toppen fjernes, umiddelbart inden frøene er færdigudviklede, men husk, at bladene skal sidde længst muligt, inden de fjernes, hvis knoldene skal have energi nok til næste års blomstring. Erantis kommer samtidig med vintergækker - læs mere om dem her:

Lav dit eget erantis-tæppe

Ganske få erantis kan med tiden og den rette placering udvikle sig til et helt tæppe. Deres foretrukne placering er i porøs jord i halvskygge eller vandrende skygge. Planterne formerer sig både med frø og yngleknolde, og lader du jorden være i fred, spirer de mange frø lystigt frem i det tidlige forår. Du kan skabe dit eget erantistæppe både fra frø, knolde og deling af veletablerede planter. Du kan høste de modne frø i maj, inden de triller af planten. Bredså frøene og riv let, så de kommer lidt ned i jorden. De kan også lægges som knolde. Købes de på planteskolen, er de ofte udtørrede og skal lægges i vand et døgns tid, før de lægges ca. tre cm under jorden. Det er nu, du kan tage grene ind til drivning. Se med her:

Hav tålmodighed

Det tager ca. fire år, fra frøet falder fra planten, til den første blomst viser sig. Første år kommer de små kimblade, og andet og tredje år vokser de karakteristiske, grønne bladkraver til. Først på fjerdeåret kommer de små gule blomster. Derfor har erantis det bedst under buske og træer, hvor de kan stå i fred for hakkejernet, så de små kimblade får lov til at udvikle sig. Vil du have erantis i græsplænen, skal du vente med plæneklipperen, til bladene er visnet helt ned i maj.

Læs også