frederiksberg bolig
Bolig

Det var den mest ødelagte lejlighed, de nogensinde havde set – så gik de i gang med at "sminke et lig"

28. juni 2022
Af Lene Hardt Andresen
Foto Iben & Niels Ahlberg
Hvis du blander en ordentlig slat maling med en god portion genbrugsfund og et væld af glade farver, har du opskriften på Anastasia Graversens hjem. Sammen med sin kæreste og deres to børn rykkede de ind i en faldefærdig lejlighed, hvor de slap kreativiteten løs.

Da Anastasia sammen med familien flyttede ind i den gamle lejlighed på Frederiksberg, var det med bevidstheden om, at lejeperioden havde en udløbsdato. Det var imidlertid ikke kun en skidt ting, for de fik tag over hovedet på et boligmarked, der er “fuldstændig vanvittigt”, som hun siger, og så gav tidsbegrænsningen mere plads til et lege – både med farver og udtryk.

frederiksberg bolig
Har du skråvægge, kan du understrege den huleagtige stemning ved at vælge lave siddemøbler og f.eks. en sofa med et lavt ryglæn. Lænestolen er formentlig fra Ikea i 1970’erne, og den hvide sofa har parret arvet fra Anastasias mor. Over bordet hænger PH’s 4/3 pendel.

– Vi gik ind til det med en tanke om, at vi ikke skal bo her for evigt, så nu sminker vi et lig. For det var vitterligt et lig, og det er den mest ødelagte lejlighed, jeg nogensinde har set, siger Anastasia.

I stedet for at give sig i kast med den helt store istandsættelse blev pengene på renovationskontoen brugt på at købe maling i nuancer, der giver god energi og højt humør. Hvert rum har fået sit helt eget farvetema, og køkkenet er frisket op med en brunlig rød, der tilføjer et moderne touch til de gamle låger.

– Køkkenet er supergammelt og 30 centimeter for lavt til både mig og Gustav, som begge er høje. Alle vores venner var sådan: “I skal rive det ned – I bliver sindssyge”, men vi synes, at det var supercharmerende og skønt, så vi har bare malet det, siger hun.

frederiksberg bolig
Da Anastasia og Gustav sammen med sønnerne Bille og Jacob flyttede ind i lejligheden, gav de sig straks i kast med at male hjemmet i glade farver. Sofaen er fundet i en Røde Kors Genbrug.

Farver frem for kunst

Ud fra devisen om, at farver er en hurtig vej en forandring, der kan gøre dig helt glad i låget, har Anastasia sminket alle hjemmets vægge.

– Jeg synes bare, at det er dejligt at være omgivet af farver, og så synes jeg, at det er en måde at lave indretning på uden at fylde rummet op med ting. Vi har en billedvæg, men det er mest Gustav, der er glad for den. Hvis det stod til mig, hang der ingenting på vores vægge, siger hun.

Hvem?

Anastasia Graversen, 29 år, influencer og uddannet inden for marketing, sammen med Gustav Cornelius Bigum, 30 år og projektleder hos køkkenfirmaet Reform, samt parrets tvillinger Bille og Jacob.

Hvad?

Lejlighed på 128 m² på Frederiksberg.

I stedet for at pynte med billeder og plakater kan hun godt lide at lege med samspil og kontraster mellem forskellige farver, og når hun vælger, hvilke nuancer der får plads i hjemmet, gør hun det på baggrund af intuition.

– Jeg er et meget ustruktureret menneske på den måde – eller ikke ustruktureret, men måske bare virkelig doven. Jeg gider ikke købe en farveprøve, male om eller overveje længe. Jeg er mere sådan: Vi gør det bare, og så ser det sikkert pænt ud, siger hun.

frederiksberg bolig
På sofabordet af uvis oprindelse, der er et af Gustavs bedre fund, står en skål i keramik og farverige Murano-glas, alle tre fra @nocita-interiør.
frederiksberg bolig
Panelerne er malet i samme farve som køkkenets låger for at skabe sammenhæng i rummet. Som et sjovt indspark har Anastasia indrammet karmen med en rest maling fra gulvet.

Nips der roder

Størstedelen af parrets møbler er købt brugt på DBA eller fundet i en container på gaden. For det meste er det Gustav, der kommer hjem med et godt fund, for han er, som Anastasia kalder det, en rigtig krejler.

Derfor er brugte træmøbler et gennemgående tema i den gamle Frederiksberglejlighed, og allerbedst er det, når Gustav finder nogle robuste af slagsen. Anastasia mener nemlig, at de er et smukt indspark i indretningen, der fint kan stå for sig selv.

– Jeg bryder mig ikke rigtig om lysestager og potteplanter, og hvis det kun stod til mig, havde vi ingen nips stående. Måske lige bortset fra en buket blomster – mere behøver jeg ikke.

frederiksberg bolig
Orange og blå er komplementærfarver, og de danner derfor et ret harmonisk farvepar. Vil du gerne blive bedre til at mikse farver, kan du orientere dig i farvecirklen efter farver, der komplementerer hinanden godt. Spisebordet er købt hos Rosmosegård i Nordsjælland. Lamperne over bordet er fra Ellos, og stolene er genbrugsfund.
frederiksberg bolig
’Kan du ikke skjule det, så fremhæv det’. Hos Anastasia og Gustav er tricket bl.a. brugt ved at male bjælken, der dækker hullet fra en tidligere skillevæg, i samme farve som køkkenet.

Tre tips til stilen

Vær ikke bange for at mikse umage farvepar på kryds og tværs. Søg evt. inspiration til komple-mentærfarver i farvecirklen.

Skab sammenhæng i indretningen ved at lade farver fra møbler, kunst og tekstiler gå igen på f.eks. vægge og paneler.

Miks klassiske genbrugsmøbler med nyere designs med grafiske linjer for at give hjemmet kant.

frederiksberg bolig
Køkkenet var slidt, men sjælfuldt, da parret flyttede ind, og det fik derfor en opfrisker med lidt maling. På trods af venners indsigelser, der mente, at Anastasia og Gustav hurtigt ville blive trætte af det gamle køkken, står det endnu.
frederiksberg bolig
Da parret fjernede tapetet i soveværelset, kom den originale farve, der førhen har prydet rummet, til syne. Den gule og blå får modspil af sengelinned i brændte farver fra Homehagen Copenhagen. Bogkasserne er fra Trævarefabrikernes Udsalg, og Muranolampen har Anastasia fundet i @nocita-interiør.
frederiksberg bolig
På Bille og Jacobs værelse har væggene fået en sart lyseblå farve. Med en lav seng kan du skabe følelsen af højt til loftet, selv om du har skråvægge. Sengetøjet i økologisk bomuld er fra Homehagen Copenhagen.
frederiksberg bolig
Få vægfarven til at poppe endnu mere ved også at male panelerne i en fin farve. Skabet er fra Ikea, mens skamlen er et af Gustavs mange genbrugsfund.

Læs også