opbevaringsskuffe fra IKEA
Stil

Bolig: 7 tips til at få mest ud af få kvadratmeter

22. februar 2019
af Michelle Løvstrup Thejls
Foto: IKEA
Vi kender allesammen det at drømme om mere plads, men ofte handler det ikke om, at vores hjem ikke er stort nok, men at vi ikke har indrettet os smart nok. Her får du IKEA's indretningschefs syv tips til at få mest muligt ud af dine kvadratmeter.

Et større skab, en dybere sofa, mere gulvplads og et ekstra rum til når lillebror en gang skal sige goddag til verden. Vi kender vist alle sammen det at drømme om at have mere plads at boltre os på, og i takt med at flere og flere familier flytter fra hus på landet til lejlighed i byerne, får danskerne mindre hjem. Mindre hjem betyder også mindre plads at indrette sig på, for det er de færreste, der lige får fingrene i de gigantiske herskabslejligheder på Frederiksberg. Men hvor lidt plads kan man nøjes med? Kan en familie på fire bo på 48 m2?

Ja er svaret, hvis du spørger Henriette Ekholm, der er chef for indretning og kommunikation i IKEA Danmark. Det kræver blot lidt planlægning, og at man tænker flere funktioner ind i hvert rum og møbel.

- Jeg vil anbefale, at man tager sig god tid til at lave en liste over familiens forskellige behov og dernæst fordeler behov på de enkelte rum. Et kontor kan eksempelvis også være legeværelse og soveværelse. Og det er samtidig vigtigt at tænke skjult opbevaring ind i alle rum og tænke i højden og dybden, så både kvadratmeter og kubikmeter bliver udnyttet optimalt. Man kan også altid søge inspiration på f.eks. Pinterest, hvor mange andre har delt deres geniale løsninger.

LÆS OGSÅ: Bolig: Disse ting kommer vi til at se meget mere af i 2019

Her får du indretningschefens 7 gode råd til indretning af små hjem

1.Tænk i kubikmeter frem for kvadratmeter. Når man indretter små hjem, er det ikke nok kun at tænke i længde og bredde. For at udnytte pladsen bedst muligt, skal man også tænke i højden, så både vægge og loft skal udnyttes. Hæng derfor opbevaringshylderne så højt, som muligt, så man udnytter væggene i højden. Det er også en god idé at hænge reoler, sengeborde mm. Op på væggen, da den frie plads på gulvet får rummet til at se større ud.

2. Vælg møbler ud fra rummets størrelse og som passer til familiens behov. Få styr på alle behov, før I køber nye møbler. Gå rummet igennem og tænk over, hvor der skal være plads til lektielæsning, kontortid, hvor I vil opbevare sko og hænge familiens tøj.

3. Gå efter møbler, der har flere funktioner. Fx en højseng med plads til kontor nedenunder, en hylde med indbyggede skuffer, en sofa eller puf, hvor der er plads til opbevaring eller er taburet, der fungerer som sengebord i hverdagen etc. Med PLATSA skabene fra IKEA kan man f.eks. optimere den ledige plads ved at udnytte de forskellige modulstørrelser og dybder og bygge under, over eller rundt om ting.

4. Tænk i løsninger, der kan foldes sammen. En ekstra soveplads i stuen kan gemmes væk i en puf, og en sammenfoldelig taburet kan gemmes væk og tages frem, når der kommer gæster. Den optager derfor ikke unødig plads i hverdagen.

LÆS OGSÅ: Oprydningsguruen Marie Kondo: De 10 vigtigste tips til at rydde op

5. Gå efter lyse farver. Så meget sollys som muligt, et stort spejl og lyse farver til vægge og møbler hjælper alt sammen til, at rummet virker større. Det betyder ikke, at I skal lægge de mørkere farver på hylden, men kombiner med lysere elementer for at skabe et lettere udtryk.

6. Husk god belysning. God belysning kan give følelsen af flere rum i rummet. Arbejd med en general belysning, der kan oplyse hele rummet og tilføj funktionsbelysning til de forskellige arbejdszoner. Derefter tilsættes stemningsbelysning for at skabe hygge og små rum i rummet.

7. Et lille køkken behøver ikke være et minus. Tænk opbevaring i højden og lad kun de mest væsentlige køkkenredskaber være tættest på madlavningen. Resten kan fx gemmes væk i en bænk med plads til opbevaring eller i højskabets nederste hylder.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_6.png

Læs også