Buksetrend
Stil

Berygtet buksetrend er tilbage. Og vi ved ikke, om vi er klar til den ...

29. november 2022
Af Rose Maria Boelsmand
Foto: Ritzau Scanpix
De lavtaljede bukser, der dominerede modebilledet i 90'erne, har fået en renæssance. Både på den røde løber og til modeshows stjæler de rampelyset.

Denne artikel blev første gang bragt af ELLE.dk. Dette er en redigeret version.

Efter noget der minder om evigheder, hvor vores bukselinninger har siddet behageligt og lunt i taljen, og vi med fnys har tænkt tilbage på de forjættede år, hvor vi rendte rundt med kronisk hold i lænden på grund af træk og synlige g-strengstrusser over den utroligt lave buksekant, har mange sikkert tænkt: “Dét gør jeg aldrig igen”.

Men hvis der er én ting, man aldrig skal sige i modesammenhæng, så er det “aldrig”.

For bedst som vi hyggede os med de høje taljer, er designerne blevet enige om, at det nu er på høje tid at sænke paraderne.

Eller rettere: Taljerne.

Allerede i starten af 2022 bragede Miu Miu igennem lydmuren med en vild Y2K-inspireret kollektion, komplet med plisserede ultra-minutiøse miniskirts, croppede sweatre og kig til meget hud.

Det skreg Britney Spears anno 1998, som var året, hvor monsterhittet “… Baby One More Time” udkom.

Og siden da er det som om, at taljerne på alt fra jeans til nederdele, bukser og leggings har fået en tiltagende lavtaljet overhaling for nu at have nået sit ultimative bundniveau, der er akkurat lige så lavt som for 29 år siden i 1993.

Det var nemlig året, hvor Alexander McQueen introducerede verdens hidtil mest lavtaljede bukser “Bumster”, der fik sit navn, fordi bukselinningen var så lav, at den satte det øverste af ballerne – eller det underlæggende undertøj – til frit skue.

Den lavtaljede trend er naturligvis blot en forlængelse af den bølge af Y2K-hype, der lige nu vælter ind over samtlige modehuse, hvor alt fra Juicy Couture-sæt i pangfarvet velour til minikjoler i pailletter og alt i similisten har fået en stilmæssig renæssance.

Men ser man på de første SS23-kollektioner, der blev præsenteret til de internationale modeuger dette efterår, er der bred enighed over hele linjen om, at bukser og nederdele fra nu af skal sidde helt nede på hoftebenene – og gerne afsløre lidt af numsen.

Kendisser som Bella Hadid, Julia Fox og Emily Ratajkowski har allerede taget den lavtaljede buksetrend til sig, og på bedste 00’er-maner parret de lavthængende benklæder med synlig g-streng.

Og det var endda før SS23-kollektionerne blev vist, og brands som Bevza, Coperni, Blumarine, Courrèges, Givenchy, Gucci, Heliot Emil, Dolce & Gabbana, Miu Miu, Stella McCartney og Victoria Beckham satte en tyk streg under, at den lavtaljede bukse-trend genopstår.

Skuespillerinden Taylor Russell er en af de seneste i rækken af kendisser, der har taget den lavtaljede buksetrend til sig.

I forbindelse med promoveringen af den biografaktuelle film “Bones and All” var Russell iført look nr. 2 fra Alexander McQueens SS23-kollektion - og viste på alle måder, at trenden ikke bare genopstået, men også klædelig og elegant.

Men ingen slår Alexander McQueen – den originale “Bumster”-créateur.

Da den britiske designer præsenterede sin allerførste kollektion på The Ritz hotel i London i 1993, var hans talent ikke til at tage fejl af, og allerede dengang var han ikke bleg for at sprede sin begavelse ud over lettere provokerende designs, såsom en vovet buks, der viste det øverste af numsen.

Det blev et kæmpe hit, og “bumster”-trenden, der skulle vise sig at dominere det næste årti i moden, var født.

Derfor er det også selvskrevet, at det netop er Alexander McQueen – nu med Sarah Burton som chefdesigner – der sætter trumf på den ultra-lavtaljede trend, og i sit SS23-show introducerede “ The Bumster 2.0”.

Her optræder de lave taljer på alt fra jeans til stramme habitbukser og er tilsat croppede blazerjakker og bar hud under. De sexede referencer er ikke til at tage fejl af.

Spørgsmålet nu er bare, om trenden bliver lige så massiv. som den var for 29 år siden, eller om vi – lige gyldigt hvad designerne siger – er blevet for glade for vores behagelige bukser med høje taljer.

Nedenfor kan du se et udpluk af designernes eksempler på den lavtaljede trend fra SS23-kollektionerne.

Bally_SS23
Bally SS23
Bevza
Bevza SS23
Givenchy
Givenchy SS23
MiuMiu
Miu Miu SS23
Valentino
Valentino SS23
VictoriaBeckham
Victoria Beckham SS23

Læs også