Cape Town - Sydafrikas diamant
Sydafrikas nye flag er det af verdens flag, der har flest farver. Det 'gamle' flag, som er symbol på apartheidtiden, må alene vaje over Kastellet fra 1666, den ældste bygning i Cape Town. Kastellet ligger ved siden af Grande Parade Place, hvor Nelson Mandela talte fra balkonen på parlamentsbygningen den 11. februar 1990 efter løsladelsen fra Victor Vester-fængslet, hvor han sad de sidste af sine 27 år i fangenskab. »Det var en fuldstændig vild dag,« husker Abraham Opperman, turistguide i Cape Town. Mindst 100.000 mennesker kom for at høre deres store forbillede. Paradepladsen er ikke meget større end et torv i en stor dansk by. Folk var mast som sild i en tønde.
Cape Town har været under så ufattelige forandringer de sidste 20 år, at den i dag betragtes som en af verdens topdestinationer.
Statuen af Mandela står uden for
Victor Vester-fængslet, hvorfra han
blev løsladt.
Klimaet, beliggenheden, naturen og den farverige stemning lader ingen af verdens metropoler noget efter. Men historien er langtfra lagt i glemmebogen. De to første indtryk, tilrejsende får på vejen fra lufthavnen til Cape Town, er så kontrastfyldt som noget. Det ene er et digitalt skilt, som tæller ned til datoerne for de 9 kampe, Cape Town er stolt værtsby for på det nybyggede VM-fodbold-stadion næste år. Det andet er af forstæderne til byen, en 'township' hvor sorte bor i endeløse rækker af blikskure.
De heldigste af township'ens beboere har job i Cape Town som gartnere, husholdersker og servicepersonale, men området tiltrækker andre end turister, så der er blevet rift om arbejdspladserne, siden byen startede en gennemgribende modernisering for små 20 år siden.