Taylor Swift
Popkultur

Derfor kan hun blive afgørende for det amerikanske præsidentvalg

29. januar 2024
Af Signe Larsen
Foto: Michael Tran/AFP/Ritzau Scanpix
Falske nøgenbilleder af popikonet Taylor Swift er de seneste dage blevet delt vidt og bredt på internettet. Nu har Det Hvide Hus reageret på sagen – og det er nok ikke helt tilfældigt.

Såkaldte deepfake nøgenbilleder af sangeren Taylor Swift, skabt ved brug af kunstig intelligens, har i weekenden fået X (tidligere Twitter) til at blokere muligheden for at søge efter stjernens navn på deres platform.

Et enormt oprydningsarbejde pågår nemlig på det sociale medie, hvor manipulerede grænseoverskridende billeder af den 34-årige popstjerne florerer – ét af billederne nåede at blive set 47 millioner gange, inden det blev slettet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det Hvide Hus har nu også blandet sig i sagen med et ønske om strammere lovgivning på området for at forhindre spredning af misinformation og intime billeder uden samtykke – i dette tilfælde genereret af AI.

– Det er meget alarmerende, og vi vil gøre, hvad vi kan, for at håndtere problemet, sagde talsperson for Det Hvide Hus, Karine Jean-Pierre, under et pressemøde fredag.

Faktisk har både demokratiske og republikanske politikere udtalt sig om delingen af de falske billeder af Taylor Swift – og det er der formentlig en helt særlig årsag til, siger USA-kommentator Mads Dalgaard Madsen i TV Avisen på DR.

– Det Hvide Hus bruger selvfølgelig den her episode til at fremhæve deres ambitioner om at regulere de her sociale medier, fordi man ser risikoen så høj for, at misinformation kommer til at spille en afgørende faktor i præsidentvalget.

Samtidig understreger han, at Taylor Swift i dag er meget mere end blot en popstjerne – hun er i lige så høj grad en politisk magtfaktor i USA, som med en enkelt opdatering kan aktivere en afgørende vælgerbase i amerikansk politik.

Så afgørende, at demokraterne skal have hende ind i deres fold for at kunne vinde præsidentvalget i november, vurderer han.

En ny meningsmåling, lavet af analyseinstituttet Redfield & Wilton Strategies for mediet Newsweek, fandt, at 18 procent af de amerikanske vælgerne, altså knap hver femte, siger, at de er "mere tilbøjelige" eller "betydeligt mere tilbøjelige" til at stemme på en kandidat støttet af Taylor Swift.

Dog svarede 17 procent af de 1500 adspurgte i samme undersøgelse, at de ville være mindre tilbøjelige til at stemme på en Swift-støttet kandidat, mens 55 procent svarede, at de ville være hverken mere eller mindre tilbøjelige til at gøre det.

Uanset hvad vidner det om, at popstjernes gennemslagskraft rækker langt ud over hendes musikkarriere. I 2023 blev hun ligeledes af magasinet Time kåret som årets (mest indflydelsesrige) person, ligesom hun i det seneste år gjorde sig bemærket ved både at slå stort set samtlige rekorder og booste verdensøkonomien med sin igangværende “Eras Tour” og – mere overraskende – øge seertallene under amerikanske fodboldkampe.

Meningsmålingen for Newsweek viste derudover, at støtte fra Taylor Swift ville have størst indflydelse på de yngre vælgere – omtrent tre ud af 10 amerikanere under 35 år svarede, at de ville være mere tilbøjelige til at stemme på en kandidat støttet af popstjernen.

Den enorme indflydelse på unge vælgere har hun allerede bevist flere gange – så sent som i september sidste år, da Taylor Swift på sin Instagram-profil opfordrede sine følgere til at registrere sig som vælgere, hvorefter det stak helt af med over 38.000 nye indregistreringer den dag.

Selv om hun ikke officielt har udtalt, hvilken kandidat hun bakker op om, er det alligevel offentligt kendt, at hun støtter Det Demokratiske Parti. Tidligere har hun udtrykt direkte kritik af Donald Trump, som i skrivende stund forventes at blive Joe Bidens modkandidat til præsidentembedet.

Læs også