Popkultur
6. maj 2022

Absolut must-read: Derfor er bog om en transkønnet familie et mesterværk

Fantastisk debutroman inviterer dig ind i en verden, der for mange er lukket land.
Af: Anna Møller
Torrey Peters forfatter

PR-foto/Natasha Gornik

Særligt én bog er på alles læber for tiden; nemlig ”Detransition, Baby” af Torrey Peters, netop udkommet på Gad.

Det er der en god grund til.

Torrey Peters fantastiske debut inviterer dig nemlig ind i en verden, der for mange er lukket land, og den gør det endda på en respektfuld, kærlig og morsom måde – og i øvrigt med nænsom dansk oversættelse af Siri Ranva Hjelm Jacobsen.

Især tabuet om aldrig at kunne blive en overbevisende kvinde og begrebet ’detransition’ – altså at have gået igennem en transition for så at gå tilbage til det køn, man startede med – bliver vendt på en utrolig fin måde, og Torrey Peters skriver ekstremt nuanceret om de følelser og de overvejelser, man kan have om sit eget køn, sin seksualitet og den store beslutning af stifte familie med de(n) rigtige.

Forholdsvist tidligt i bogen introduceres ‘Sex and the City-problemet’.

Teorien går ud på, at når kvinder bliver ældre, så har de fire muligheder, der hver især passer til de fire hovedkarakterer i Sex and the City.

Du kan enten gøre som Charlotte og finde en ægtemand, få en karriere som Samantha, blive gravid som Miranda eller udtrykke dig selv gennem kunst eller skrivning som Carrie.

Problemet er så bare, at transkvinder slet ikke har samme valgmuligheder – hvor indskrænkede mulighederne de så end synes – og fremtiden for transkvinder er dyster og usikker.

For hvor skal man finde en mening med livet, hvis man ikke passer ind i de kasser, der på forhånd er stillet op?

For at ridse historien i ”Detransition, Baby” ganske kort op, så ringer Reeses ekskæreste en dag, mens hun står og venter på take-out til den gifte mand, hun ser for tiden.

Reese er transkvinde og vælter sig i tørstige sugardaddies, men opkaldet vækker nogle gamle drømme om at blive mor.

I telefonens anden ende hænger nemlig Ames, der er tidligere transkvinde og nu lever som mand, og Ames har noget overraskende – efter seks år på kvindelige hormoner – alligevel gjort en kvinde gravid.

(Cis)kvinden er Katrina, Ames’ chef, og selvom Ames er vild med hende, er han ikke klar til at blive far.

Han befinder sig med andre ord stadig i en queerposition, selvom han på overfladen går som en mand og taler som en mand. Og derfor må være en mand.

Ames inviterer Reese ind i den utraditionelle familiekonstellation, så de tre kan være fælles forældre for det kommende barn.

Det er Katrina – der dog på ingen måder er historiens skurk – imidlertid ikke så frisk på, og de tre forsøger gennem bogen at navigere i det, der på mange måder er en klassisk realistisk fortælling om at blive forældre.

Samtidig er ”Detransition, Baby” noget helt nyt og anderledes.

Også i USA har bogen ved sin udgivelse vagt opsigt. Detransition, Baby vandt den såkaldte PEN/Hemingway Award for Debut Novel og fik et hav af gode anmeldelser.

Det er forfatteren Torrey Peters første roman. Hun har en Master i Fine Arts fra University of Iowa og en kandidatgrad i litteraturvidenskab fra Darthmouth College.

Hun bor i New York med sin kone.

Læs mere om:

Læs også