Liv
2. juli 2025

Blandt dåseøl og techno musik holder festivalens seniorer til

Plejehjemsbeboer på Roskilde Festival: ”Det er hyggeligt, at der er plads til os, selvom vi har en moden alder.”
Af: Sigrid Luna Nielsen
Inger Orlin og Lise Ellegaard med Margrethe Hjemmet på Roskilde Festival 2025

Inger Orlin, 82, og Lise Ellegaard, 85, er taget på Roskilde Festival 2025

Foto: Kristina Pedersen

På Roskilde Festival er der særligt ét område, der er kendt for at have store anlæg og sene fester, nemlig i Dream City. Det er netop dér, blandt en masse festglade unge mennesker, at et plejehjem holder til med deres beboere.

Til dagligt holder Margrethe Hjemmet til i Roskilde by, men under årets festival, sidder nogle af beboerne og søger skygge i deres lille læhus i Dream City. Blandt dem er 82-årige Inger Orlin, og det er ikke hendes første gang på festivalen.

– I dag har jeg voksne børn, men vi begyndte at komme herude, da de var unge. Det er godt at være her igen, og se, at det ikke er en postgang for sent.

Når du tænker tilbage på dine år på festivalen, er der så noget, du husker særligt tydeligt?

– Ja, øjeblikkene med børnene, da de var yngre.

Når man går forbi de ældres lille hus, skiftes tonerne af techno og diverse hjemmelavede remixes – som ellers høres overalt i Dream City – ud med Dansktop musik. Denne tirsdag mødes man for eksempel af tonerne fra et live coverband, Shubiduo. Navnet kommer af, at de kun er to, fortæller den ene musiker.

Til trods for, at plejehjemsbeboernes gennemsnitsalder er væsentligt højere, end de mange mennesker, der i en lind strøm går forbi dem, virker det til, at de virkelig hygger sig. Og som festivalen har nærmet sig, har de i stigende grad også spurgt ind til, hvornår det var, de skulle herud, fortæller forstander Anette Kornerup-Nielsen.

Siden Inger Orlin kom på festivalen første gang, har den ændret sig gevaldigt, fortæller hun. Det giver Lise Ellegaard på 85 hende ret i. Hun har især lagt mærke til Roskilde Festivals øgede fokus på at blive en grønnere festival, blandt andet ved at indføre og forsøge at opretholde et skraldesorteringssystem.

Lise Ellegaard er også en tilbagevendende festivalgænger.

– Jeg kan ikke huske hvilket årstal, men et af årene var der virkelig meget regn og mudder (red. 2007). Det år solgte jeg sandwiches for en forening, for der var jo ikke lige så mange penge i det dengang, som der er nu. Men efter et par dage, var der nærmest mere jord i pengekassen end der var penge, fortæller Lise Ellegaard grinende.

Da jeg spørger ind til en oplevelse, hun husker særligt tydeligt, skifter hendes ansigtsudtryk dog hurtigt. Hun fortæller, at det værste hun har oplevet herude, var ulykken i 2000.

– Det var jo helt forfærdeligt, med de ni unge mænd, der mistede livet.

Lise Ellegaard har heldigvis også mange gode minder fra festivalen. Hun fortæller, at de plejede at få venner og familie på besøg, som overnattede i deres hus og have, mens festivalen stod på.

Fælles for både Lise Ellegaard og Inger Orlin er, at de altid har sovet hjemme hos dem selv under festivalen, da de har boet ganske tæt på. Nu sover de begge på Margrethe Hjemmet, men bruger denne varme solskinsdag i skyggen på Roskilde Festival.

– Og det er så hyggeligt, at der også er plads til os, selvom vi har en moden alder, siger Lise Ellegaard afslutningsvist.

Lyt til 'Bachelorette'-podcasten ‘EJ EJ EJ!’ hver fredag der, hvor du normalt finder dine podcasts - eller herunder.

Læs mere om:

Læs også

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrænset adgang til alt indhold.