Agenda

Skøn billedreportage: Kom med i skovbørnehave!

af Anne Romanelli 7. april 2015
Foto: Anne Romanelli
Overvejer du at sende dit barn i skovbørnehave? Det burde du måske, for du får et harmonisk og selvhjulpent barn ud af det, siger skovbørnehavelederen Cindy Bilberg. MAMA.dk tog med Cindy og ’hendes børn’ på tur for at få syn for sagen!

(Se billedreportagen med børnene nederst i artiklen...) 

Humøret er højt hos børnene i Frederiksberg Folkebørnehave, mens de drejer om hjørnet ved den lokale svømmehal. Her står de nemlig hver morgen på bussen, som fragter dem til Værløse, hvor deres skovbørnehave ligger - og de elsker at være der!

Få en glad lille optimist

- Det er et fantastisk område med pragtfuld natur og oceaner af plads, hvor børnene kan spæne rundt på varierede underlag og klatre i træer. Det er en kæmpe gave for børnene, især dem, der bor snævert i byområder, at de virkelig kan få lov til at brede sig og komme i kontakt med mudder og insekter uden at være bange for at røre og blive beskidte, fortæller skovbørnehavens leder Cindy Bilberg på turen derop.

Passer til alle børn

Men det er ikke kun unger med 'krudt bagi', der har gavn af at komme i skovbørnehaven.

- Skovbørnehaven passer perfekt til alle slags børn. De mere indadvendte og generte børn har samtidig større muligheder for at søge lidt ro i mere afsides områder, når de har brug for det, fordi der netop er så meget plads. Og derfra kan de så bevæge sig hen til måske et enkelt barn ad gangen og langsomt danne relationer til andre børn, uden at der er alt for meget kaos omkring dem. Jeg oplever faktisk, at forældre til generte børn bagefter er kommet til mig og har sagt 'Hold da op, det er jo et helt andet barn, vi får med herfra', siger Cindy Bilberg.

Gode råd til at aflevere dit barn i institution

Fraværet af kaos og larm, som man måske oplever på de almindelige børnehavers afgrænsede områder, betyder, at børnene i skovbørnehaven i høj grad styrer uden om stressede situationer. De er derfor meget harmoniske børn, som også har overskuddet til at koncentrere sig om indeaktiviteterne.

- De nyder at sidde stille indenfor med en bog og fordybe sig, når de har været ude en hel dag, fortæller Cindy Bilberg.

Gode råd til at hente dit barn i institution

Godt for både fantasi og motorik

Udelivet i skoven har samtidig den fordel, at børnenes fantasi slippes ekstra meget løs, forklarer skovbørnehavelederen. Der er nemlig ikke en masse fabrikslegetøj, som dikterer, hvad og hvordan børnene skal lege. De må selv finde f.eks. grene og pinde og - via dialog og aftaler med hinanden - skabe en leg ud af dem.

7 tips til at hjælpe dit generte barn

En anden fordel er, at børnene bliver særdeles hårdføre og motorisk stærke af klatreriet i bakkerne og træerne. Det giver selvfølgelig også knubs, men børnene lærer, at der normalt ikke sker det helt store, så oftest rejser de sig op igen med det samme og børster støvet af sig.

- De er meget selvhjulpne i den forstand. Vi er ikke over dem hele tiden, men reagerer naturligvis, hvis de har brug for hjælp. Men vi giver først lige børnene et øjeblik til selv at reagere i situationen, og de er utroligt stolte, når de finder ud af, at ' det her kunne jeg altså sagtens klare uden en voksen', slutter Cindy Bilberg.

Her kan du se de dejlige billeder af børnene fra skovbørnehaven!:

Hver morgen kl. 8.15 går børnene fra Frederiksberg Folkebørnehave den korte tur hen til den lokale svømmehal, hvor de tager bussen mod skovbørnehaven i Værløse. Her står lederen Cindy Bilberg foran de forventningsfulde børn. 
Skovbørnehaven er omgivet af skøn natur, hvor børnene også har fået lov til at dyrke deres egen køkkenhave.
Drengene indtager straks 'piratborgen', som de har lavet af en masse mælkekasser. - Her må pigerne ikke komme ind, siger Jens Regnar med et glimt i øjet, mens han patruljerer med en stav over skulderen. I baggrunden tjekker Johanne og Rebecca, om regntøjet sidder, som det skal, inden de kaster sig ud i dagens strabadser.
Den store grund, som skovbørnehaven ligger på, giver mulighed for, at børn med 'krudt i enden' kan spæne på eventyr mellem træerne, men også, at børn, der har brug for mere ro og tryghed omkring sig, kan lege en stille leg på bænken foran huset.  
- Det bedste ved at gå i skovbørnehave er, at der er plads til at angribe pigerne!, siger Jens Regnar.
I skovbørnehaven må børnene selv skabe legetøjet af naturens matrialer, og det giver fantasien frit løb. Her finder Markus, Jens Regnar og Alfred nogle pinde på jorden, og pludselig er trekløveret blevet til Ninja Turtles på jagt efter den onde Shredder.
Der stilles frugt frem til børnene allerede fra morgenstunden, da det kræver meget energi at løbe omkring i skoven. - De spiser som stilladsarbejdere!, siger afdelingsleder Cindy Bilberg. - Jeg kan spise 50 æbler, supplerer en stolt Svend, mens han gnasker løs på dagens første stykke.
Johanne gider ikke lege Ninja sammen med drengene og går i stedet i gang med at stege bacon. Opskriften er simpel: Smid en ordentlig skovl regnvåd sand på panden, vent i fire minutter, og så er der serveret! Børnene i skovbørnehaven er ikke bange for at rode i jorden og få beskidte hænder!
I skoven hænger der et reb fra en trækrone, som børnene svinger sig flittigt i. Her er det Ege, som tager sig en Tarzan-tur. - Her kommer en flyvende tigeeeeeeer!, råber han. Bastian i baggrunden er lige faldet på rumpetten ned fra rebet, men det rører ham ikke synderligt. - Børnene bliver utroligt hårdføre af at klatre og svinge sig rundt på grunden, siger lederen Cindy Bilberg.
Ege kaster sig ud i 'en flyvende tiger' på rebet og klarer den til topkarakter. 
Man bliver tørstig af at lege løs i skoven, og pigerne danner derfor kø ved vandforsyningen i børnehøjde. - Vi gør meget ud af at lære dem at være selvhjulpne. Hvis de er tørstige, kan de selv søge hen og løse problemet. Det giver dem en succesoplevelse og overskud til også at hjælpe andre en anden gang, siger lederen Cindy Bilberg.
Bastian giver den gas med hammeren og er ikke bange for at få et slag over fingrene. - Børnene bliver utroligt modige af at udforske området i skovbørnehaven, siger lederen Cindy Bilberg. 
Naturen fylder også meget indenfor i skovbørnehaven. Her er Johanne ved at dække bord med blomster fra køkkenhaven, som børnene selv har dyrket.
Efter en hel formiddag med skovaktiviteter er det tid til frokost. Børnene er dygtige til at tage regntøjet på og af selv, for det sker mange gange i løbet af en dag. Her viser Vera, hvordan det skal gøres!