Skøn billedreportage: Kom med i skovbørnehave!
Foto: Anne Romanelli
(Se billedreportagen med børnene nederst i artiklen...)
Humøret er højt hos børnene i Frederiksberg Folkebørnehave, mens de drejer om hjørnet ved den lokale svømmehal. Her står de nemlig hver morgen på bussen, som fragter dem til Værløse, hvor deres skovbørnehave ligger - og de elsker at være der!
- Det er et fantastisk område med pragtfuld natur og oceaner af plads, hvor børnene kan spæne rundt på varierede underlag og klatre i træer. Det er en kæmpe gave for børnene, især dem, der bor snævert i byområder, at de virkelig kan få lov til at brede sig og komme i kontakt med mudder og insekter uden at være bange for at røre og blive beskidte, fortæller skovbørnehavens leder Cindy Bilberg på turen derop.
Passer til alle børn
Men det er ikke kun unger med 'krudt bagi', der har gavn af at komme i skovbørnehaven.
- Skovbørnehaven passer perfekt til alle slags børn. De mere indadvendte og generte børn har samtidig større muligheder for at søge lidt ro i mere afsides områder, når de har brug for det, fordi der netop er så meget plads. Og derfra kan de så bevæge sig hen til måske et enkelt barn ad gangen og langsomt danne relationer til andre børn, uden at der er alt for meget kaos omkring dem. Jeg oplever faktisk, at forældre til generte børn bagefter er kommet til mig og har sagt 'Hold da op, det er jo et helt andet barn, vi får med herfra', siger Cindy Bilberg.
Gode råd til at aflevere dit barn i institution
Fraværet af kaos og larm, som man måske oplever på de almindelige børnehavers afgrænsede områder, betyder, at børnene i skovbørnehaven i høj grad styrer uden om stressede situationer. De er derfor meget harmoniske børn, som også har overskuddet til at koncentrere sig om indeaktiviteterne.
- De nyder at sidde stille indenfor med en bog og fordybe sig, når de har været ude en hel dag, fortæller Cindy Bilberg.
Godt for både fantasi og motorik
Udelivet i skoven har samtidig den fordel, at børnenes fantasi slippes ekstra meget løs, forklarer skovbørnehavelederen. Der er nemlig ikke en masse fabrikslegetøj, som dikterer, hvad og hvordan børnene skal lege. De må selv finde f.eks. grene og pinde og - via dialog og aftaler med hinanden - skabe en leg ud af dem.
7 tips til at hjælpe dit generte barn
En anden fordel er, at børnene bliver særdeles hårdføre og motorisk stærke af klatreriet i bakkerne og træerne. Det giver selvfølgelig også knubs, men børnene lærer, at der normalt ikke sker det helt store, så oftest rejser de sig op igen med det samme og børster støvet af sig.
- De er meget selvhjulpne i den forstand. Vi er ikke over dem hele tiden, men reagerer naturligvis, hvis de har brug for hjælp. Men vi giver først lige børnene et øjeblik til selv at reagere i situationen, og de er utroligt stolte, når de finder ud af, at ' det her kunne jeg altså sagtens klare uden en voksen', slutter Cindy Bilberg.
Her kan du se de dejlige billeder af børnene fra skovbørnehaven!: