Sundhed

Influenza-vaccine: Godt eller skidt for gravide?

Influenza-sæsonen står for døren, og det betyder, at personer, der er i risiko for at blive alvorligt påvirkede af influenza, kan få gratis influenza-vaccine. Men hvordan skal man forholde sig som gravid? Få svaret her!

Influenza-sæsonen er lige om hjørnet, og en række udsatte grupper får derfor vanen tro et gratis tilbud om influenza-vaccine.

Det er bl.a. ældre og borgere med bestemte sygdomme, som fra den 1. oktober og året ud kan blive gratis vaccinet mod influenza, men også gravide (som er forbi deres 12. graviditetsuge) får det gratis tilbud frem til 1. marts 2016.

Og Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide, der er længere henne end 12. graviditetsuge, at blive vaccineret:

- Undersøgelser viser, at ikke-vaccinerede gravide, der rammes af influenza, har en øget risiko for abort, for tidlig fødsel og lav fødselsvægt. Dertil kommer, at gravide har et påvirket immunforsvar og derfor også risikerer at blive mere syge end andre af influenza.  Endelig beskytter moderens antistoffer, som barnet får del i gennem moderkagen, også barnet i tiden efter fødslen, hvor barnet er særlig sårbart. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at gravide, der er efter 12. uge i løbet af influenzasæsonen fra oktober til marts, bliver vaccineret, siger læge Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen.

Alt for mange gravide fravælger influenza-vaccination

Under en epidemi med sæsoninfluenza skønnes op mod 1/5 af den danske befolkning at blive smittet. Desværre fravælger mange gravide at blive vaccineret, og i vintersæsonen 2014/15 blev kun ca. 1 ud af 10 gravide vaccineret.

På den baggrund opfordrer Sundhedsstyrelsen alle, der kan få en gratis vaccination, til at tage imod tilbuddet. Influenza kan nemlig være mere alvorlig, end man tror, lyder beskeden:

- Mange gravide er tilbageholdende med at blive vaccineret, fordi de er usikre på, om vaccinen kan skade deres barn på én eller anden måde. Og det er jo helt naturligt, at man kan have den bekymring som gravid, især når der florerer så mange historier omkring, at vacciner kan være skadelige. Influenzavacciner har været brugt til gravide i flere år og er grundigt undersøgt over hele verden. Den er meget sikker både for mor og barn. Faktisk anbefaler vi netop vaccination til gravide, fordi den beskytter mor og derigennem barnet, også efter fødslen, forklarer Søren Brostrøm.

Hold øje med vaccinationstilbud i dit lokalområde

Man kan få influenza-vaccinationen hos sin egen læge, og mange kommuner laver også vaccinationstilbud i sundhedscentre eller i samarbejde med apoteker.

Hold derfor øje med, hvad der er af tilbud i lokalområdet, lyder rådet fra Sundshedsstyrelsen. Hvis man er for svækket til at forlade sit hjem, kan man tale med sin læge om mulighederne for at blive vaccineret hjemme.

Influenza rammer typisk landet fra sidst i november til starten af december, og derfor bør man blive vaccineret i oktober/november.

Sådan beskytter du dig selv og andre mod influenza:

•    Bliv vaccineret, hvis du tilhører en risikogruppe.
•    Vask hyppigt hænder med vand og sæbe. Lær dine børn at gøre det samme.
•    Host eller nys i ærmet. Undgå andres host eller nys.
•    Bliv hjemme, hvis du er syg.

Find flere informationer på Sundhedsstyrelsens hjemmeside www.beskytdigmodinfluenza.dk

Her kan du købe vitaminer og kosttilskud til gravide over nettet >>

Læs også:

Så mange danskere vil gøre MFR-vaccinen lovpligtig

Eksperter i oprør: Flere undlader at vaccinere deres børn

Mæslingeundbrud: Det gør du, hvis dit barn (endnu) ikke er vaccineret

Røde hunde, mæslinger, polio - skal dit barn vaccineres?
 

Sådan kan du selv lytte til dit fosters hjertelyd og bevægelser - og optage lydene til evigt minde!

Med den populære AngelSounds ultralydsmonitor kan I lytte til jeres ufødte barns hjertelyd og bevægelser - en fantastisk oplevelse for enhver kommende mor og far. Allerede fra 12. uge i graviditeten kan I med AngelSounds høre barnets hjertelyd, og der er også mulighed for at høre hvis barnet hikker, sparker mm. Med AngelSounds kan du også optage hjertelydene, så I (og jeres barn) kan lytte til de smukke lyde senere i livet, eller I kan sende optagelserne pr. e-mail til f.eks. bedsteforældre.

Køb AngelSounds ultralydmonitor her >>

Forebyggelse og behandling af strækmærker!

Strækmærker er noget, de fleste gravide frygter - og som de fleste desværre også kan nikke genkendende til. Beauté Pacifiques nye creme 'Scars&Stripes' anvendes til forebyggelse og behandling af ar og strækmærker. Cremen arbejder dybt i hudens lag med fire virksomme ingredienser, der på hver sin måde forebygger og reducerer rødmen og normaliserer den strukturforandring, som gør ar og strækmærker synlige.

Køb Scars&Stripes mod strækmærker her >>

Læs mere om: