Sundhed

Derfor skal du ikke tørre dit vasketøj indenfor

Det er ikke sundt for indeklimaet, hvis du tørrer familiens tøj indendørs. Gør du det alligevel, er der her nogle gode råd.

Er du en af dem, der tørrer dit vasketøj indenfor, så er du med garanti ikke alene. Men det betyder ikke, at det er fornuftigt at gøre.
 
– Tidligere tørrede folk deres vasketøj på et tørreloft eller i gården, men det er der ikke så mange, der gør længere, siger Kai Gustavsen, fagchef for indeklima og miljørettet helseværn i Astma- og Allergiforbundet til KK.no.
 
 
Det er selvfølgelig ikke alle, der har mulighed for at hænge deres tøj udenfor, og det kan være en udfordring at få sit tøj tørret, hvis man bor i en lille lejlighed og ikke har en tørretumbler. Derudover er det heller ikke alt tøj, man kan smide i tumbleren. 
 
Luftkvaliteten forringes
 
Men tørrer man sit tøj indenfor, forringer det luftkvaliteten i rummet, og det giver mere støv i lejligheden. Bare en klatvask indeholder to-tre liter vand, hvis det ikke er ordentligt centrifugeret. Det øger luftfugtigheden, og luften bliver tæt af sæbe og eventuelt skyllemiddel.
 
 
– Jeg vil anbefale alle, der er på udkig efter en lejlighed til at se, om lejligheden har et område, hvor man kan tørre sit tøj. Det kan være alt fra en altan til et fælles tørreloft, siger Gustavsen.
 
Planlæg hvor og hvornår du tørrer dit tøj
 
– Er det en børnefamilie, så er det vigtigt at planlægge, hvornår man vasker sit tøj. Hæng tøjet op et sted, hvor du kan have vinduet åbent, så det tager fugten, og så det er mere eller mindre tørt, når du kommer hjem. Det er også vigtigt, at du ikke tørrer dit tøj det samme sted, hvor du sover. Det er nemlig ikke sundt for dit helbred. Badeværelset kan derimod være et godt sted at tørre tøj. Her er der som regel ventilation, og mange har måske også gulvvarme, tilføjer han.
 
 
Gode råd, hvis det er nødvendigt at tørre tøj indendørs
 
Hvis du ikke har andre muligheder end at tørre tøj indendørs, så gør det så fornuftigt som muligt. 
 
Her er Kai Gustavsens bedste råd:
 
Sørg for at lufte godt ud.
Tør helst tøj når du ikke er hjemme.
Støvsug ofte.
Undgå at bruge skyllemiddel.
Tør gerne tøjet på badeværelset.
Pas på med at hænge tøjet for tæt på elradiatorer, da der kan gå ild i tøjet.
Se efter mørke pletter, hvor du tørrer tøj. Det er fugt, der gerne kommer, hvis du har tørret tøj indenfor gennem længere tid.
Brug så vidt muligt tørretumbler eller sæt tøjet ud på en altan, hvis du har sådan en. Og for de heldige hæng tøjet ud på et tørrestativ i haven.
 
Her kan du købe økologisk børnetøj - med gratis fragt! >> (NB: skriv 'økologisk' i søgefeltet!)
 
 
8 babyråd, der bare er myter:

7 babyråd, der bare er myter

 
 
Artiklen indeholder affiliatelinks
 

 

Læs mere om: