børnesygdomme
Familieliv

9 almindelige børnesygdomme, du skal kende

25. oktober 2019
af Kathrine Graa
Foto: Panthermedia
Vi kender alle børnesygdommene, der rammer, så snart dit barn starter i børnehave eller vuggestue. Det kan være den obligatoriske influenza - eller måske - gys! - børneorm. Her får du en liste over de ni mest almindelige børnesygdomme, dit barn måske vil støde på i sit institutionsliv - og hvad du skal gøre.

Børnesygdomme er smitsomme sygdomme, der oftest smitter børn. De gængse børnesygdomme rammer kun én gang i løbet af livet, og er man smittet, er man immun overfor sygdommen resten af livet. Her kan du finde de fem mest almindelige børnesygdomme, plus fire sygdomme, dit barn højst sandsynligt vil møde i institutionen (eller i livet generelt).

Skoldkopper

Hvad er det?

Skoldkopper er en virussygdom, der forårsager feber, udslæt og bylder. Skoldkopper smitter gennem hoste og nys i nærkontakt, og er den mest smitsomme børnesygdom. Skoldkopper smitter fra tre dage før udbruddet til sårskorperne er tørre. Der går cirka to uger, fra man er blevet smittet, til sygdommen bryder ud. Efter et skoldkopper-udbrud er man immun resten af livet.

Hvordan opdager jeg det?

Dit barn får en let feber lige inden udbruddet. Snart efter vil der danne sig udslæt, der går fra at være en lille rød prik til at være det karakteristiske kopper-udslæt over hele kroppen. Prikkerne danner bylder, som sprænger efter et par dage.

Hvad kan jeg gøre?

Skoldkopper går over af sig selv og er sjældent ubehagelig eller til gener. Men kopperne klør, og her kan du med fordel klippe dit barns negle, så det ikke kradser sig selv til blods. Er kløen helt slem, kan du købe noget medicin i håndkøb til at mindske kløen. Dit barn må komme tilbage til institutionen, når sårene er tørre.

LÆS OGSÅ: Huskeliste: Hvilke vaccinationer og undersøgelser skal dit barn have?

Lussingesyge

Hvad er det?

Lussingesyge, også kaldet den 5. børnesygdom, er en virussygdom, der forårsager udslæt. Lussingesyge smitter i ugen op til udbrud og stopper med at smitte, når udslættet kommer. Der går cirka to uger, fra man er smittet, til udslættet bryder ud. Sygdommen smitter ligesom en forkølelse i tæt kontakt. Man er immun overfor lussingesyge efter første smitte.

Hvordan opdager jeg det?

Lussingesyge forløber i to faser. Den første fase begynder cirka en uge efter smitte. Til at starte med får dit barn lette influenza-symptomer. Efter en dag eller to går symptomerne over, og sygdommen går nu over i fase to. I fase to udbryder udslættet. Først kinderne og dernæst resten af kroppen. Du kan kende lussingesyge ved, udslættet primært kun er på kinderne, så det ligner, at barnet har fået en lussing. Sygdommen er ellers symptomfri, og de fleste mærker slet ikke, at de er syge.

Hvad kan jeg gøre?

Lussingesyge går over af sig selv efter et par dage, og der er ikke så meget, du kan gøre udover at sørge for god hygiejne, masser af væske og at holde dit barn varmt. Dit barn må komme tilbage til institutionen, når det er friskt og ikke har feber mere.

Tredagesfeber

Hvad er det?

Tredagesfeber er en virussygdom, som giver feber og udslæt. Sygdommen rammer små børn i alderen to til tre år. Tredagesfeber spreder sig gennem dråbesmitte før, under og lige efter feberen. Det vil sige, at den smitter gennem nys og hoste. Børn, der for eksempel deler et glas, kan også smitte hinanden. Feberen rammer lidt over en uge efter, man er blevet smittet. Efter smitte er der livsvarig immunitet.

Hvordan opdager jeg det?

Dit barn har meget høj feber i tre til fem dage, hvorefter det vil få et let udslæt over hele kroppen. Tredagesfeberen er harmløs, og ofte vil barnet ikke fejle andet end at have en feber, kun i nogle få tilfælde vil barnet være lidt medtaget.

Hvad kan jeg gøre?

Feberen går over af sig selv. Er feberen slem, kan du med fordel give dit barn noget febernedsættende. Derover er det vigtigt at holde dit barn hydreret. Dit barn kan komme tilbage på institutionen så snart feberen har lagt sig.

LÆS OGSÅ: Så mange får syge børn på ferien

Hånd-, fod- og mundsyge

Hvad er det?

Hånd-, fod- og mundsyge er en virusinfektion, som danner blærer på hænder, fødder og omkring munden. Sygdommen, der rammer børn under fem år, er meget smitsom og rammer ofte i større eller mindre epidemier, og det er derfor ikke unormalt, at hele institutionen bliver ramt. Hånd-, fod- og mundsyge smitter før sygdommen er tydelig, derfor nytter det heller ikke noget at holde barnet isoleret, da det allerede har smittet de andre, før blærerne kommer frem.

Hvordan opdager jeg det?

Dit barn er utilpas og har dårlig appetit. Barnet får en mild feber, hvorefter der begynder at danne sig blærer på hænder, fødder og i og omkring munden. Blærerne starter som små røde ringe, som efterhånden udvikler sig til små blærer.

Hvad kan jeg gøre?

Sygdommen kan ikke behandles, men du kan gøre nogle ting for at gøre det nemmere for dit barn. Sørg for rigeligt med væske og varme. Har dit barn svært ved at spise på grund af bylderne, kan du med fordel mose maden. Undgå syrlige produkter, da det kan svie i bylderne. Har dit barn feber, kan du give det noget febernedsættende. Dit barn må komme i institution, når det ikke har feber længere.

Skarlagensfeber

Hvad er det?

Skarlagensfeber er en halsbetændelse med udslæt, der skyldes streptokokker. Sygdommen, som oftest rammer børn fra tre års-alderen, smitter gennem hoste og nys i nærkontakt. Der går en lille uge fra man er smittet, til man får udslæt. Man får oftest kun skarlagensfeber en gang i livet.

Hvordan opdager jeg det?

Dit barn har ondt i halsen, er utilpas, får feber, kaster måske lidt op og får udslæt. Det vigtigste at lægge mærke til er, om dit barn får hindbærtunge - altså en unormalt rød tunge. Dit barn starter ud med at få feber og ondt i maven. Efter en til to dage vil barnet få udslæt - mest iøjnefaldende på kinderne. Efter cirka en uge vil huden skalle af på hænder og fødder.

Hvad kan jeg gøre?

Start med at gå til lægen, da dit barn har brug for en penicillinkur. Ellers er der ikke så meget, du kan gøre, udover at give dit barn noget feberdæmpende. Feberen vil dale efter et par dage, og udslættet vil være væk efter en uge. Dit barn kan komme i institution to dage efter behandlingsstart.

LÆS OGSÅ: Børneopdragelse: 5 ting, du skal være opmærksom på, når du opdrager dit barn

Forkølelse

Hvad er det?

Forkølelse er en virusinfektion af de øvre luftveje. Der findes flere hundrede forskellige arter af virussen, og når du er smittet med en af dem, bliver du immun overfor den resten af livet. Smitte sker gennem hånd-til-hånd kontakt og overføres derfra til slimhinder i mund, næse eller øjne. En forkølelse varer fra en halv til en hel uge.

Hvordan opdager jeg den?

Dit barn føler sig utilpas, er træt og klager over ondt i halsen. Senere vil det få tilstoppet og snottet næse. Dit barn vil være irritabel, spise lidt og sove uroligt på grund af tilstoppet næse. Babyer og spædbørn får ofte høj feber i forbindelse med en forkølelse.

Hvad kan jeg gøre?

Der findes ikke medicin til at forebygge eller kurere en forkølelse, så du kan ikke gøre så forfærdeligt meget andet end at give dit barn rigeligt med væske og lade det hvile. Brug en ekstra pude, hvis dit barn har svært ved at sove på grund af tilstopning. Det nytter ikke noget at holde dit barn isoleret, da forkølelse smitter før symptomerne, men lad dit barn blive hjemme, hvis det er træt og ikke kan udholde normal aktivitet.

Mellemørebetændelse

Hvad er det?

Mellemørebetændelse er en infektion i slimhinden i mellemøret. Smitte sker gennem tæt kontakt og kan være af både virus og bakterie – dog ofte i forbindelse med en forkølelse. Betændelse i mellemøret er en smertefuld affære, men smerterne lægger sig typisk igen efter 24 timer, og betændelsen går over efter to til fire dage.

Hvordan opdager jeg den?

Dit barn er sløj, har feber og klager over ondt i øret. Barnet kan være uroligt i løbet af natten på grund af smerter. Hvis trommehinden er sprunget, vil der løbe pus ud ad øret.

Hvad kan jeg gøre?

Mellemørebetændelse går normalt over af sig selv, derfor kan du ikke gøre så meget udover at passe på det lille pus og give det noget smertestillende og febernedsættende. Er betændelsen ikke blevet bedre indenfor tre dage, bør du søge læge. Et barn med mellemørebetændelse kan sagtens gå i institution, så længe det ikke er drænet for energi.

LÆS OGSÅ: Psykologen: Dette er din største opgave som forældre

Influenza

Hvad er det?

Influenza er infektion med en influenzavirus. Influenza er meget smitsom, og smitte sker gennem hoste og nys i nærkontakt. En influenzae kan vare i en til to uger, dog er der kun feber i de første to til tre dage.

Hvordan opdager jeg det?

Influenza minder meget om en almen forkølelse, men kan opdages ved, at dit barn har feber, kulderystelser, hovedpine, tør hoste, muskelsmerter og generelt er sløj. I nogle tilfælde vil dit barn have mavepine og kaste op. En influenzaepisode er ubehagelig, og barnet er udsat for betydelige gener.

Hvad skal jeg gøre?

Da influenza skyldes en virus, kan man ikke kurere den med medicin. Man kan dog bruge håndkøbsmedicin til at lette smerter og feber. Sørg for at give dit barn rigeligt med væske, eftersom man mister rigtigt meget væske, når man har feber. Ellers kan en influenza behandles som en almindelig forkølelse. Dit barn må komme tilbage til institutionen, når det føler sig rask igen.

Børneorm

Hvad er det?

Børneorm er en infektion af små, gulhvide orme i tyktarmen og endetarmen. Smitte sker fra endetarm til mund, og mennesket er dets eneste vært. En voksen børneorm lever i op til tre måneder, men eftersom der hele tiden bliver lagt nye æg, stopper dit barn først med at have børneorm, når det har været igennem et par ormekure.

Hvordan opdager jeg den?

Dit barn klør sig meget i endetarmen. I aften- og nattetimerne vil der være intens kløe, eftersom ormen kryber sig ud ad endetarmens åbning for at lægge æg. Ormen kan ses i afføring og endetarmsåbningen. Er du stadig i tvivl, kan du prøve at finde æg ved at presse et stykke tape mod numsehullet, her får du oftest gevinst.

Hvad kan jeg gøre?

Sørg for god hygiejne. Vask alt undertøj, sengetøj og legetøj på mindst 60 grader. Hold dit barns negle korte, så der ikke kan sætte sig æg fast. Hele familien skal på ormekur, som kan købes i håndkøb, af flere omgang. Dit barn må gerne gå i institution, mens det har børneorm, men sørg for at underrette institutionen med det samme, da børneorm er meget smitsom.

Kilde: sundhed.dk

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_2.png

Læs også