Gravid

Plukkeveer: 6 vigtige ting, du skal vide om dem

Hvorfor får vi plukkeveer? Hvor længe varer de? Og hvornår skal vi søge læge? For den førstegangsfødende kan plukkeveer være omgærdet af megen mystik. Liv Elisabeth Keiding, der er jordemoder på Hvidovre Hospital, fortæller dig alt, du skal vide om plukkeveer.

Hvad er plukkeveer?

En plukkeve er, når livmoderen trækker sig sammen. Livmoderen er en stor muskel, som vokser enormt meget gennem graviditeten, og derfor er det helt normalt, at den bliver lidt irriteret eller trækker sig sammen. Plukkeveer kan blive udløst af alt fra bevægelser fra barnet, blærebetændelse, forstoppelse, sex eller blot hvis man er meget aktiv i løbet af dagen. De kan også opstå helt uprovokeret, fordi livmoderen som sagt vokser meget i en kort periode og derfor er meget spændt ud.

 

 

Hvordan føles plukkeveer?

En plukkeve spænder i maven, og det kan føles som om, noget trækker sig sammen – maven kan blive hård som en fodbold, og det kan føles ubehageligt. Det, der karakteriserer plukkeveer i forhold til normale veer, er, at plukkeveer som regel aftager, når man lægger sig ned nogle timer. Hvis man knokler en hel dag på arbejde og ikke giver kroppen ro, kan de fortsætte længe, fordi livmoderen bliver ved med at være spændt.

 

Hvornår er det normalt at have plukkeveer?

Jeg sidder nogle gange på akuttelefonen på Hvidovre Hospitals fødeafdeling, og jeg oplever mange, der ringer ind og er bekymrede, fordi de har plukkeveer, men det er helt normalt, og de kan optræde stort set hele graviditeten igennem. Nogle oplever det allerede fra uge 20 i graviditeten. Jo længere man er henne, jo oftere vil man typisk have plukkeveer. Når man er ovre uge 34, gør vi ikke noget for at stoppe plukkeveerne, medmindre det selvfølgelig er en blærebetændelse, der står bag – så skal den behandles, det er klart. Men efter uge 34 er fosteret fuldt udviklet og vil derfor klare sig fint, hvis plukkeveerne skulle udvikle sig til rigtige veer.

 

LÆS OGSÅ: Jordemoderen svarer: Hvordan føles en ve?

 

Kan fosteret mærke plukkeveerne?

Man kan jo ikke ligefrem spørge fosteret, men de fleste babyer har ressourcer til at blive klemt og tager overhovedet ikke skade af det. Når man får en plukkeve, svarer det til, at barnet får en stram bluse på. De bliver lidt trykket sammen, men det er de bygget til at kunne klare. Igen, det er helt normalt.

 

Hvad kan man gøre for at afhjælpe plukkeveerne selv?

Lægge sig ned. Helt ned. Det er ikke nok bare at sidde og slappe af! Derudover kan det være en god idé at lægge en varmepude på maven og eventuelt tage to panodiler, som kan virke muskelafslappende. Husk at trække vejret dybt og roligt.

 

Hvornår skal man kontakte jordemoder eller læge?

 Hvis plukkeveerne ikke går over i løbet af dagen selvom man ligger ned og slapper helt af, skal man reagere – især hvis de er ledsagede af stærke smerter eller blødning. Men man skal også huske på, at plukkeveer er helt normale og harmløse i langt størstedelen af tilfældene.

 

3 ting, der også kan udløse plukkeveer

Hvis babyen i maven sparker kraftigt, eller din mave får et skub eller puf, kan det udløse plukkeveer. Du kan også fremprovokere plukkeveer, hvis du glemmer at lytte til din krops signaler fx. på grund af for hårdt arbejdspres, stress etc. Endelig kan både blærebetændelse (som gravide er mere udsat for) og forstoppelse også give dig plukkeveer.

Kilde: jordemoderforeningen.dk

LÆS OGSÅ: Mødrene anbefaler: Det var uundværligt i min hospitalstaske