Krop og kost

Sådan tjekker du, om du har delte mavemuskler efter din graviditet

Efter ni måneder med en voksende baby i maven, kan dine mavemuskler have svært ved at samle sig igen, når du har født. Se videoen her, hvordan du selv tjekker, om dine mavemuskler har samlet sig.

Når du bliver gravid, er det helt naturligt, at mavemusklerne deler sig for at skabe plads til dit voksende barn i maven. Det sker faktisk i større eller mindre grad for alle gravide.

Men måske er du én af de uheldige, hvor mavemusklerne ikke samler sig optimalt efter fødslen. Det kaldes rectus diastase. Ofte kan du selv føle med fingrene, at der er et mellemrum mellem musklerne i maven, og hvis du lægger dig ned på ryggen og løfter hovedet, vil du måske også kunne se mellemrummet. Har du et mellemrum, der er bredere end to fingerbredder, har du delte mavemuskler.

Rectus diastase kaldes også en tobleronemave, fordi maven spidser til på langs, hvis du lægger dig på ryggen og løfter hovedet op.

Medfører en række gener

Hos de fleste kvinder tager det et stykke tid efter en fødsel, før mavemusklerne har samlet sig igen, så det er vigtigt ikke at begynde med træning lige efter en fødsel. Men fortsætter mavemusklerne med at være delte, er det en god idé at gøre noget ved det, fordi det på længere sigt kan medføre en række kropslige gener for dig. Din kerne svækkes nemlig, hvilket kan betyde, at du kan få problemer med nedsat stabilitet i ryggen, lændesmerter, brok og fordøjelsesproblemer. Kosmetisk kan det komme til udtryk ved, at du får en dårlig kropsholdning – f.eks. en topmave, fordi din mave buler mere ud, selv om du måske har tabt dig til din normale vægt.

LÆS OGSÅ: 6 typiske spørgsmål om delte mavemuskler

Hvad kan du gøre?

Delte mavemuskler kan trænes på plads igen med hjælp fra f.eks. en fysioterapeut. I ekstreme tilfælde kræver det en operation.

Kilder: Wikipedia, Aalborg Fysioterapi, Videnskab.dk

 

LÆS OGSÅ: Sådan forebygger du åreknuder i graviditeten

 

Se videoen for at finde ud af tjekke, om du selv har delte mavemuskler:

Videoen er lavet af træner Maria Dior, der er specialiseret i fertilitet, graviditet og efterfødselstræning. Se mere på mariadior.dk

 

LÆS OGSÅ: Knibeøvelser: Sådan kniber du på den rigtige måde