Krop og kost

4 tegn på at du får strækmærker

Se her hvor mange gravide, der kan forvente at få strækmærker – og hvilke 4 faktorer, der øger sandsynligheden!

9 ud af 10 kvinder udvikler strækmærker under deres graviditet – typisk i 6. eller 7. måned. 
 
Det fortæller hudspecialisten Debra Jailman til Huffington Post, hvor hun samtidig peger på 4 ting, som gør sandsynligheden for strækmærker større. 
 

4 tegn på at du får strækmærker

 
Hvis du kan sige ja til én eller flere af disse 4 ting, så kan du ifølge Debra Jailman godt forberede dig på, at du formentlig vil høre til den store gruppe af gravide, der udvikler strækmærker:
 
1) Din mor har strækmærker
Hvis din mor udviklede strækmærker i forbindelse med sin graviditet, kan det skyldes, at hendes hud mangler elastin (som er det, der ellers vil gøre huden elastisk og forebygge strækmærkerne). Og hvis din mor mangler elastin, er det meget sandsynligt, at du også gør, da du kan have arvet det fra hende.
 
2) Du er en ung mor
Unges hud er lidt ligesom en gummielastik – fast og stram. Så når huden bliver strukket meget ud under graviditeten, er det sandsynligt, at den får mærker under presset. Moden hud har derimod ikke samme naturlige fasthed, så den vil ikke i samme grad blive påvirket af den voksende mave.
 
3) Du tager hurtigt på i vægt
Strækmærker forekommer, når din hud ikke kan følge med den hastighed, hvormed din krop tager på i vægt. Så en af de få ting, du rent faktisk kan gøre for at forebygge strækmærker, er at sikre, at vægtstigningen sker i et nogenlunde roligt og stabilt tempo. Men samtidig skal dit hovedfokus selvfølgelig ikke være på de eventuelle strækmærker, men derimod på barnets velbefindende, understreger Debra Jailman. Sørg derfor så vidt muligt for, at din vægt ligger inden for vægtanbefalingerne for gravide
 
4) Du fik strækmærker i puberteten
Hvis du stadig kan se ar fra dine teenageår, hvor din krop voksende hurtigt (det kan være på f.eks. dine hofter, bryster og baller), så er sandsynligheden for at få strækmærker under graviditeten også større. I så fald er din hud nemlig formentlig mere følsom over for din voksende krop og altså i større risiko for at udvikle ar. 
 

20 myter - venter jeg en pige eller en dreng?:

20 myter: Venter jeg en pige eller en dreng?

Læs også:

Strækmærker - hvad kan man gøre ved dem?

 

Din store bagdel er en fordel for din baby