far og baby
Gravid

Christoffer tog otte måneders barsel: "Der er sørme meget arbejde i det"

27. december 2018
af Charlotte Holst
Foto: Camilla Stephan, Maiken Norup/PR
I dag tager danske kvinder cirka 91 % af barslen, men sådan har det ikke været hjemme hos Christoffer og Christina Dueholm, der sammen har datteren Lily på halvandet år. Her valgte Christoffer nemlig at tage otte måneder af barslen.
Dar, dar, dar … Lily stolprer glad hen mod Christoffer, fægter med en legoklods og går målrettet efter vandglasset på sofabordet. Hun er alle steder på én gang, som en pige på halvandet år kan være det, og lyde vælter ud af munden på hende. Et ord, hun har ret godt styr på, er dar. For far – Christoffer Dueholm – har været en central omsorgsperson i hendes liv, siden hun var fire måneder gammel. Christoffer hører til en af de – stadig få – mænd, der vælger at gå på barsel gennem længere tid. I dette tilfælde otte måneder – 32 ugers forældreorlov. – Christina er selvstændig og arbejder hjemmefra, så det var lidt the obvious choice. Hun kunne fortsætte arbejdet, og jeg kunne være hjemme og tage mig af Lily. Vi kunne få tid sammen alle tre. Vi så det som en unik mulighed, siger Christoffer. Den 31-årige uddannede designingeniør var dog ikke fri for skrupler over at skulle sætte karrieren på standby så længe. – Jeg havde svært ved at forholde mig til tanken om at skulle være væk fra mit job i så mange måneder. Jeg er ret glad for det, jeg laver, og har stor ansvarsfølelse. Så det var en overvindelse at gå ind til chefen og sige: ”Ja, nu kommer jeg så ikke de næste 32 uger”. Christoffer arbejder i udviklingsafdelingen hos høreapparatproducenten Oticon. Han sidder i ”en mandsdomineret afdeling”, hvor så lange barsler ikke er kutyme. De fleste af hans kolleger, der er blevet fædre, har dog taget de 12 ugers betalt barsel, som mænd har ret til på arbejdspladsen, fortæller Christoffer. Men otte måneder? – Det var en overraskelse for både chef og kolleger, helt klart. Men de fleste kunne godt se, at det var en unik mulighed. Jeg var ret nervøs for at sige det. Det var noget nyt, og så vidste jeg jo heller ikke helt selv, hvad det var, jeg gik ind til. LÆS OGSÅ: Eksperten om barsel: Udover amning, er der ikke noget, der gør mor mere kvalificeret end far Christoffer var langtfra forberedt på den verden af bleskift, babygylp, konstant usikkerhed, grøntsagsmos, søvnunderskud og udmattelse, der åbnede sig. Og heller ikke på, hvor meget tid den slags rent faktisk tager. – Man går jo rundt og forestiller sig, at man måske godt kan nå nogle småprojekter. Det skete ikke rigtig, griner han. – Der er sørme meget arbejde i det. Men mens man står i det, forsvinder man jo bare ind i de opgaver, der er. Det hele flyder lidt sammen, siger Christoffer, der synes, babylivet er hårdere end at gå på almindeligt job. – Set i bakspejlet er det mere udmattende end et almindeligt arbejde, synes jeg. Også fordi man ikke bliver fagligt stimuleret på samme måde. Samtidig kan det være frustrerende, det dér med, at der ikke sker så voldsomt meget. Man er ret låst i det, man gør. Jeg levede i hvert fald lidt i de sektioner, hvor Lily sov. Og dér trængte jeg ofte også selv til at sove, siger han.
Christina, Christoffer og Lily Dueholm

Babysvømning og natarbejde

Og så stod Christoffer ikke engang med det hele selv. For Christina var også hjemme i den 90 kvadratmeter store Østerbrolejlighed. Hun skulle godt nok arbejde, men ville heller ikke gå glip af noget, hvad angik Lily. Så ud over at amme deltog hun i babysvømning, forskellige udflugter og forsøgte i det hele taget at være så meget som muligt med. – Egentlig var det jo superprivilegeret, fordi jeg kunne lave ting med både Lily og Christoffer, men selvfølgelig har jeg ikke været der hele tiden som andre kvinder, der er fuldt optagede af deres babyer under barslen. Christoffer har været primus motor i alt det praktiske med at give Lily mad, skifte ble og så videre, så dér har jeg klart haft mindre tid med hende, siger Christina. LÆS OGSÅ: Scott holdt to måneders barsel Hun følte sig dog ikke sekundær i Lilys liv i løbet af barselsperioden, siger hun, men hun blev drænet – måske også lidt ud over det sædvanlige. – Fordi jeg så gerne ville være med, måtte jeg indhente en hel del arbejde om natten. Nogle gange sad jeg oppe til klokken to-tre-stykker og skrev og redigerede. Og så vågnede Lily klokken 6, og det gjorde jeg jo så også. Så jeg måtte sænke ambitionsniveauet lidt og har måske sovet endnu mindre, end spædbørnsforældre normalt gør, siger Christina. Parret oplevede både anerkendelse og misundelse, men også negative reaktioner over deres beslutning. Faktisk en vis portion hån og latterliggørelse, synes Christina.

Nå, kan du få tiden til at gå?

– Fordi det er så usædvanligt, at mænd går hjemme så længe, bliver der gjort grin med det. Jeg synes godt, der kan være en noget hånlig tone omkring fædre, der vælger at tage barsel, siger Christina. Hun nævner kommentarer som: ”Nå, kan du få tiden til at gå”; ”hvad siger din chef til, at du er væk så længe?”, eller: ”Du må da hellere få dig nogle projekter, hvis du skal gå og hygge dig i otte måneder”. Kommentarerne blotlægger både dyb uvidenhed og en vis portion arrogance i forhold til, hvad det vil sige at passe et lille barn, mener Christina. – Jeg bliver sgu egentlig ret irriteret over sådan noget. Det viser, at folk ikke har begreb om, hvad de taler om. Man skal forestille sig, hvor meget tid det tager at tage sig af en baby, og hvad det gør ved én, når man heller ikke sover om natten. Christoffer supplerer: – Ja, hvis jeg talte, hvor mange gange jeg var oppe om natten og give Lily sutten. Det var måske fem til otte gange hver nat. Og det dér med at have projekter … jeg kunne ikke engang nå at male en dør. Christoffer har mest udvist overbærenhed i forhold til de ”sjove” kommentarer. – Det er egentlig prellet af på mig. Jeg har bare givet udtryk for, at det altså ikke er ferie eller nogen dans på roser at være på barsel. Det ved man ikke, hvis man ikke selv har oplevet det. Det er blot en anden type arbejde, som bestemt også er opslidende. Man kalder det ammehjerne. Det følte jeg faktisk, jeg havde. Jeg gik i hvert fald rundt i en slags boble. Christoffer var ikke vild med at bevæge sig for langt uden for lokalområdet på Østerbro, når Christina ikke var med. – Jeg havde ikke lyst til at stå inde på Strøget med en baby, der bare ikke ville tie stille. Jeg har prøvet at køre rundt med Lily på bagsædet, hvor hun bare skreg og skreg. Det var sindssygt stressende. Jeg kunne jo ikke hive et bryst frem og berolige hende, siger Christoffer og griber ind i sidste øjeblik, da Lily igen går målrettet efter vandglasset på bordet. Han løfter hende op og vender bunden i vejret på hende, så hun klukker af grin. Christoffer er i gang igen på jobbet og lige vendt hjem efter fem arbejdsdage i New York. Lily manglede i den grad sin far, de dage han var væk, siger Christina. – Jeg kunne virkelig mærke, at hun savnede dig. Hun talte ikke om andet, og da I ”facetimede”, kunne hun stort set ikke være i sig selv for fjolleri. LÆS OGSÅ: På barsel? Det er helt okay at synes, det er lidt træls

En del af alt det særlige

Det er især nu, hvor hverdagen er i gang igen, og Christoffer først er hjemme sidst på eftermiddagen, han kan se, hvor meget han rent faktisk har fået med sig fra barselsforløbet. – Det er fedt at have været med i de dér særlige øjeblikke: Da hun rejste sig og begyndte at gå for første gang, da hun fik sit første grineanfald, og da hun begyndte at nynne med en dag, hvor jeg gik og sang under madlavningen. Alle de dér små glimt, som jeg ikke bare har hørt om, men rent faktisk været med til, det er jo helt fantastisk, siger Christoffer. Christina fremhæver barslen som en tid, der har knyttet dem sammen alle tre. – Den første tid med det første barn vil nok altid være ret speciel, og dér synes jeg, vi har fået et stærkt bånd som familie. Vi har kunnet hjælpe hinanden, og Christoffer ved præcis, hvad jeg taler om, når han kommer hjem, og jeg siger: ”Pyha, kan du ikke tage hende lidt ...”.
Christina, Christoffer og Lily Dueholm

Giv plads til far

Både Christina og Christoffer synes, øremærket barsel til mænd er en god idé. Det vil sætte skred i tingene, tror Christina. – Der er jo gode muligheder for at dele barslen, og jeg tror, det bliver endnu lettere nu, hvor man reserverer noget til manden. En del mænd tager kun de dér 14 dage efter fødslen, og så kommer de hjem fra arbejde klokken 17, det er lidt synd for både barn og forældre, siger Christina, der nikker genkendende til, at nogle kvinder ikke så gerne vil give slip på barslen. – Det har jeg da oplevet i min omgangskreds. Men dér synes jeg, man må give noget plads, hvis man har mulighed for det, så far kan komme på banen. Christoffer opfordrer også sine kønsfæller til at gribe muligheden for baby-tid. – Jeg synes bestemt, man skal springe ud i det. Du får altså et anderledes bånd til dit barn. Det har jeg især kunnet se her efterfølgende. Jeg kan jeg se, hvor meget jeg har fået med mig. Det er en særlig tid med dit barn, du ikke får igen. Mænd og barsel • EU-landene har besluttet, at 2 måneders barselsorlov fremover øremærkes til mænd • Det betyder, at to måneder reserveres til manden og bortfalder, hvis han ikke tager dem. De kan altså ikke overføres til kvinden • Halvanden måned af farens øremærkede barsel er betalt • I dag tager danske kvinder cirka 91 % af barslen • Fra 2003 til 2014 er der dog sket en lille stigning i antallet af mænd, der tager barsel. I 2014 holdt fædre i gennemsnit 11 dages længere barsel, end fædrene gjorde i 2003 • I Island tager mænd næsten 30 % af barslen, i Norge over 20 %, i Sverige cirka 27 % og i Danmark altså cirka 9 % Kilde: Kvinfo (Danmarks Statistik og Nordisk Ministerråd)

LÆS OGSÅ: På barsel? Det er helt okay at synes, det er lidt træls

Læs også