barsel
Kærlighed og sex

Eksperten om barsel: ”Udover amning, er der ikke noget, der gør mor mere kvalificeret end far”

1. november 2016
af Thea Ronex
foto: Cathrine Ermann, Uffe Weng og Pantherstock
Chefpsykolog Svend Aage Madsen opfordrer til, at vi i højere grad inkluderer mændene i barslen, for der er kun brysterne til forskel, når det handler om at passe et spædbarn.

Det er da en kæmpe gevinst at vise sine børn, at begge køn og rollemodeller er i stand til at engagere sig både inden for og uden for familien: Vis børnene, at far både kan lave store projekter ude i verden og sidde hjemme og synge godnatsange. Når vi snakker med fædre af i dag om, hvad billedet af en god far er, så taler de også alle om kvaliteter såsom at være nærværende. Ingen taler om at være en god forsørger eller bygge en god carport. Ordene er chefpsykolog Svend Aage Madsens.

Læs også: Scott holdt to måneders barsel - "Jeg undervurderede totalt, hvor stort et arbejde, det er"

– Men det er så idealerne, påpeger han videre og konstaterer, at det ikke nødvendigvis afspejler realiteterne.

Normen er stadig, at man tager 14 dages barselsorlov og smutter tilbage på arbejdet. Hvilket han finder er ærgerligt, for der er nemlig ikke synderlig forskel på, hvordan mænd og kvinder er sammen med deres børn.

– Forskningen konkluderer jo netop, at vi ligner hinanden meget mere, end vi er forskellige. Når manden gør noget 12 procent forskelligt fra kvinden, som for eksempel at lege vildt eller igangsætte projekter, så gør de det jo stadig 88 procent på samme måde.

Er der slet ikke noget, mor er mere kvalificeret til end far?

– Tjo, amningen gør hun rimelig godt. Men ellers ikke, nej. Der er måske ting, det ene køn er mere optaget af, end det andet er. Far vil ofte eksperimentere, hvor mor nok ofte er meget optaget af, hvordan tilstanden er nu.

Bedre til at holde fokus på mændene

Hvis man som mand ønsker at tage barslen lidt senere, er der ifølge Svend Aage absolut ingenting til hinder for det – alligevel ville han ønske, der var bedre tilbud til de fædre, der ønsker at være mere indover tidligere i forløbet.

Læs også: Lise Rønnes 11 måneders barselsorlov har både været den lykkeligste tid og den allerhårdeste

– Den første tid kan godt være lidt abstrakt for dem, når deres krop ikke mærker påvirkningerne og ikke har en ammefunktion. Men vi skal være bedre til at holde fokus på dem i fødsels- og forældreforberedelsen. Vis dem, hvad deres formål er! Træn eller oplys fædrene om, hvad der egentlig sker, så de kan få øje på det spændende! Der sker jo enormt meget med et spædbarn nærmest minut for minut, siger Svend Aage Madsen og påpeger, at babyer faktisk allerede kan efterligne os med tungen, når de er tre timer gamle.

– Hvis vi får sat ord på deres rolle og laver engagerende indlæring, så tror jeg også, fædre ville søge barsel meget mere.

Barsel i Norden

• I Danmark har forældre ret til i alt 52 ugers barsel. Mødre har ret til 18 uger. Fædre har ret til 2 uger. Mænd tager 10 procent af barslen.

• I Sverige har forældre ret til ca. 16 måneders betalt orlov. 2 måneder er reserveret til mor, 2 måneder til far. Mænd tager 25 procent af barslen.

• På Island kan forældre få 9 måneders barsel i alt. Ca. 3 måneder er øremærket far, mens 3 måneder er øremærket mor. Mænd tager 29 procent af barslen.

• I Norge har forældre ret til mellem 47 og 57 ugers barsel. Ca. 3 måneder er øremærket far, 2 måneder er øremærket mor. Mænd tager 21 procent af barslen.

Kilde: Politiken

Læs også