Fødsel

Plukkeveer eller fødselsveer: Hvad er forskellen?

De fleste gravide begynder at mærke plukkeveer fra omkring 25. graviditetsuge og frem til fødslen. Men hvad er plukkeveer egentlig, og hvordan ved man, om man mærker plukkeveer eller rigtige fødselsveer?

Kend forskel: Plukkeveer eller fødselsveer

Hvad er plukkeveer?

Det er helt normalt og naturligt at få plukkeveer (eller plukveer) under graviditeten, da det bare er livmoderens måde at øve sig på at lave rigtige fødselsveer. Plukkeveer er altså blot en sammentrækning af livmoderen, og der er intet fast interval eller nogen fast længde på dem. Plukkeveer gør ikke ondt (i hvert fald ikke specielt meget), og mange gravide er faktisk slet ikke klar over, at de har dem. Andre vil dog føle deres plukkeveer som en spænding i maven, der bliver helt hård at mærke på, hvorefter den slapper af igen og bliver blød.

 

Er plukkeveer farlige?

Plukkeveer er næsten altid ufarlige, men hvis der er lang tid til terminen, og de begynder at gøre meget ondt og/eller komme med et regelmæssigt interval, så spørg din jordemor eller læge til råds. Der kan nemlig være tilfælde, hvor plukkeveer går over i rigtige fødselsveer. Hold derfor også øje med, om din udflåd bliver blodig og slimet, da det kan være hhv. tegnblødning eller slimproppen, der er gået, og altså tegn på fødsel.

LÆS OGSÅ: Præmatur: Hvorfor føder nogle for tidligt?

Hvornår får man plukkeveer? 

Plukkeveer opstår hos mange fra 25. graviditetsuge og frem, men nogle føler dem også langt før – måske allerede fra 12. graviditetsuge. Plukkeveer fremkaldes typisk ved fysisk eller psykisk anstrengelse samt ved berøring af maven og kommer derfor ofte, når du rejser dig hurtigt, vender dig i sengen, dyrker motion, er stresset, efter sex eller en lang arbejdsdag. Urinvejsinfektion kan også give mange plukkeveer, og når du nærmer sig fødslen, vil dine plukkeveer desuden typisk blive hyppigere og mere mærkbare. Flergangsfødende har ofte også flere plukkeveer, hvilket sikkert skyldes, at de er mere belastede i efterfølgende graviditeter.

LÆS OGSÅ: Tegn på at fødslen er igang

Hvordan afhjælper man plukkeveer?

De fleste plukkeveer er tegn til at sætte tempoet lidt ned, og hyppige plukkeveer kan som regel netop afhjælpes ved, at du lægger dig ned og hviler. Prøv evt. også et varmt bad, og skru om muligt ned for tempoet, hvis du pludselig mærker flere plukkeveer end normalt.  Det er altid en skønssag for den enkelte kvinde, om hun har for mange plukkeveer, og dermed hvilke forholdsregler hun skal tage. Generelt vil det være sådan, at plukkeveer skal forsvinde, hvis kvinden lægger sig ned og hviler nogle timer. Hvis plukkeveerne ikke forsvinder, bør hun spørge jordemoder eller læge til råds.

LÆS OGSÅ: Kejsersnit - fordele og ulemper

Hvordan mærker man forskel på plukkeveer og fødselsveer?

Rigtige fødselsveer adskiller sig fra plukkeveer ved, at de gør mere ondt, kommer med kortere og kortere intervaller og begynder at vare op til (eller mere end) et minut. Det anbefales at kontakte fødestedet, når veerne er regelmæssige (med ca. 4-5 min imellem), og når de varer et minut. Du kan dog altid kontakte fødestedet, hvis du er i tvivl om noget, og hvis veerne gør meget ondt.

Kilde: Jordemor Dorthe Taxbøl og Sundhedsplejersken.dk