
Epidural: Hvilket tidspunkt i fødslen er bedst?
En epidural-blokade er populært som smertestilling for fødende kvinder - men hvornår under en fødsel er egentlig det bedste tidspunkt at få en epidural-blokade? En amerikansk undersøgelse giver nu et klart svar!
Epidural-blokade under fødslen
En epidural er et lokalbedøvende indgreb, hvor et kateter placeres i den nederste del af rygsøjlen og bedøver nerverne til underlivet, mens den fødende kvinde bevarer sin føleevne i benene.
Der har længe været forsket i, hvilket tidspunkt det er bedst at give en fødende kvinde en epidural-blokade, og nu giver en undersøgelse fra Cochrane-instituttet i USA et helt enkelt svar: Når kvinden beder om det!
Undersøgelsen tager udgangspunkt i ni forskellige studier, der hver især har set nærmere på timingen af epidural-blokaderne og sammenstillet det med fødslernes forløb.
Ingen risici ved 'tidlige epiduralblokader'
Der har hidtil været bekymringer omkring tidlige epiduraler, som er givet, før kvinden har udvidet sig mindst 4 centimeter, idet man mente, at de forlængede kvindens veer og øgede hendes risiko for kejsersnit.
Men det er ikke tilfældet, viser Cochrane-undersøgelsen.
Slip din angst for at føde - en jordemors bedste råd
De ni studier viste også, at tidspunktet for epidural-blokaden heller ikke havde indflydelse på, om kvinden skulle have hjælp til at føde barnet ved brug af sugekop eller epistomi (klip i mellemkødet).
Ikke som i 80'erne og 90'erne
Dr. J. Christopher Glantz, speciallæge i gynækologi ved Rochester Medical Center, peger på, at epidural-blokader i dag er meget forskellige fra dem, man gav i 80'erne og 90'erne, og at det er derfor, at de 'tidlige epiduraler' ikke længere er forbundet med større risici.
- Mange hospitaler tilbyder nu epidural-blokader i lavere doser, som kan give kvinderne nok styrke til at bevæge sig og presse mere effektivt under fødslen. Før blev de givet som 'operationsblokader', der resulterede i længerevarende følelsesløshed, som om de skulle gennemgå en operation. Nu er vi i stedet ved et stadie, hvor de fødende er i større kontrol selv, siger han.
4 grunde til IKKE at ligge ned under fødslen
Speciallægen understreger, at dette ikke betyder, at der nu er et klart svar på, om kvinder enten skal eller ikke skal have lagt en epidural-blokade. Ikke alle kvinder har brug for det, og det er heller ikke alle, der ønsker det.
- Men kvinder, som ønsker en epidural-blokade, bør ikke længere blive rådet til at vente, slutter han.
6 oversete kropsreaktioner under en fødsel:
6 oversete kropsreaktioner i en fødsel


1. Du kaster op
Vidste du, at det er særdeles normalt at kaste op under en fødsel? En af årsagerne kan være, at du får en epiduralbedøvelse. Det kan nemlig forårsage et pludselig fald i blodtrykket, og det kan føre til voldsom kvalme og opkast. Du kan dog også kaste op, hvis du ikke har fået en epidural – enten fordi din krop reagerer på den stærke vesmerte eller på den mad, du måtte have i maven, da fordøjelsen typisk sættes på pause under en fødsel. Hvis du vil minimere risikoen for at kaste op, spis da kun lette madvarer under den første fase af fødslen, og stop helt med at spise (og drik kun klar væske) under aktiv fødsel.
Kilde: Anæstesilæge David Birnbach, University Hospital of Miami


2. Dine tænder klaprer
Omkring halvdelen af alle fødende oplever, at deres tænder klaprer nærmest ude af kontrol. Det skyldes ikke, at de fryser, for faktisk stiger din kropstemperatur under fødslen. Det er stadig usikkert, hvorfor tænderne klaprer, men den nyeste forskning fra Harvard Medical School peger på, at det kan skyldes, at moderen reagerer på, at hun under fødslen får en smule af barnets blod ind i sit eget blodomløb, og hvis blodtyperne ikke passer sammen, kan det altså få tænderne til at klapre.
Kilde: Fødselslæge Henry Klapholz, Harvard Medical School


3. Du prutter (eller dét der er værre...)
Når dit barn passerer gennem fødekanalen, presses der luft ud af endetarmen, så forbered dig på, at du nok vil prutte en del – og måske vil der også ryge afføring med ud. Det er noget, som mange kvinder frygter og finder særdeles pinligt, men det er ganske normalt, og jordemødrene har set det adskillige gange før. Det sker især for kvinder, der har fået en epiduralbedøvelse, hvilket lammer lukkemuskulaturen omkring endetarmen. Det kan under alle omstændigheder hjælpe at få et lavement – hvis du kan nå det…
Kilde: Fødselslæge Arianna Sholes-Douglas, Mercy Medical Center Baltimore


4. Dine ben ryster eller går i krampe
En fødsel er på alle måder udmattende for din krop, og selvom du ikke føder stående, vil du måske opleve, at dine ben begynde at ryste voldsomt eller ligefrem gå i krampe. Det skyldes typisk, at du uanset fødselsstilingen har spændt meget og længe i dine benmuskler. Det kan også være, at kroppen reagerer på et ændret blodtryk - eller en kombination af begge dele. Få jordemoderen eller din partner til at hjælpe dig på benene eller om i andre stillinger, hvis du ikke selv har kræfter til det.
Kilde: ChildbirthConnection.com


5. Du opfører dig 'vanvittigt'
De fleste kvinder ved i forvejen, at en fødsel vil få dem til at skrige og vride sig af smerte, men mange bliver alligevel overraskede over, præcis hvor ’vanvittigt’, de ifølge dem selv opfører sig under fødslen. Nogle bander løs af alt og alle, mens andre flår tøjet af sig selv i et desperat forsøg på at få det mere behageligt. Det kan bl.a. skyldes hormoner. Veer ændrer dine niveauer af østrogen og progesteron, som gør, at du kan føle det som om, at du har et voldsomt tilfælde af PMS. Igen: Dette sker for så mange, at den eneste, der finder dette pinligt på fødestuen, formentlig er dig selv. Men det skader selvfølgelig ikke at undskylde bagefter, hvis man har skældt en jordemor hæder og ære fra.
Kilde: Fødselslæge Henry Klapholz, Harvard Medical School


6. Din hjerne bliver 'blank'
Under en fødsel kan mange i kampens hede helt glemme, hvad de har lært til fødselsforberedelse eller læst sig til i bøgerne og på nettet om fødselsforløb. Specielt de kvinder, der ikke får smertelindring. Du er så fokuseret på de fysiske smerter og nuet, at du ikke er til stede i ‘den øvre etage’. Derfor kan det være rart at få sin partner eller jordemoderen til at minde en om vejrtrækningerne. Få evt. også din partner til at tage billeder fra fødslen – du kan med al sandsynlighed ikke huske det hele bagefter!
Kilde: Anæstesilæge David Birnbach, University Hospital of Miami
Relaterede artikler
Læs også:
Fødslens forløb - de 3 faser i din fødsel
Fødsel: Du kan forebygge bristninger
Afføring under fødslen: Dét skal du vide!
Se også:
Video: Smertelindring under fødslen