Fertilitet

Fertilitetsbehandling i gamle dage: 5 bizarre metoder

Fra pisk til tvangsfodring med dadler... Fertilitetsbehandling i gamle dage ligner ikke helt den, vi kender i dag - og det er vist meget godt!

Fertilitetsbehandling er aldrig sjovt - for de fleste foretrækker vel, at det skal være nemt og uden medicinske indgreb at 'lave' drømmebarnet.

I tvivl om, hvornår du har ægløsning? Så prøv vores ægløsningsberegner her

Men positivt er det i hvert fald, at dagens fertilitetsbehandling er nået en del længere end i gamle dage, hvor der blev taget yderst bizarre metoder i brug.

Se nogle af dem nedenunder!

LÆS OGSÅ: Så godt virker fertilitetsbehandling

Fertilitetsbehandling i gamle dage

1. Tvangsfodring med dadler

I det gamle Egypten blev kvinder overhældt med øl og tvangsfodret med dadler, når deres fertilitet skulle testes. Hvis de kunne gennemstå seancen uden at kaste op, betød de, at de var ufrugtbare. Når en kvinde så endelig var blevet gravid, havde de gamle Egyptere også en helt særlig test, der skulle fastslå barnets køn: Kvinden skulle tisse i en pose fyldt med hvede og byg, og hvis hveden spirede, var barnet en pige, mens det blev en dreng, hvis byggen spirede. I 1960'erne blev metoden efterprøvet af et forskerhold, og det viste sig, at testen faktisk var 70 procent nøjagtig. Her kan du se 20 andre sjove myter om barnets køn >>

2. Spidskommen på skeden

I det antikke Grækenland var lægen Hippokrates den første til at anerkende infertilitet som et medicinsk problem, men hans behandlingsmetode har til gengæld ikke vundet indpas. Han mente, at den bedste måde at forbedre chancerne for graviditet var, hvis man smurte kvindens skede med en mikstur af spidskommen, nitrat, rosiner og honning. 

3. Pisk til de infertile 

I Romerriget blev ufrugtbare kvinder pisket med skind fra nyslagtede offergeder ved den årlige Lupercalia-festival. Det skulle få deres livmoder til at 'makke ret' og lave rum til et drengebarn.

4. Tag en tudekiks!

I det 11. århundrede udgav den italienske læge Trotula bogen 'Kvindens sygdomme', hvor han fremstillede en aldeles simpel løsning på fertilitetsproblemer: Kvinden skal holde op med at tude! Alt for aktive tårekanaler giver nemlig kvinden en alt for våd livmoder, og det bevirker, at mandens sædceller ikke kan sætte sig fast, påstod lægen.

5. Rør rundt i skeden

En anden italiensk læge, Bartolomeo Eustachi, blev i 1500-tallet en af pionererne i kortlægningen af menneskets anatomi, men hans teori om behandling af barnløshed lod noget tilbage at ønske. Eustachis råd til mænd, som ikke på 'normal vis' kunne gøre konen gravid var: Stik fingeren op i kvindens skede efetr samleje og rør godt rundt! Det skulle øge chancerne for graviditet.

LÆS OGSÅ: 13 tidlige tegn på graviditet

Fertilitetsbehandling i fremtiden...

I fremtiden kan det til gengæld være, at kvinden bliver helt overflødig, når det kommer til at få børn.

I 2004 lykkedes det nemlig et forskerhold fra University of Pennsylvania at fremdyrke æg uden for kroppen ved hjælp af mandlige stamceller. Det betyder, at manden sandsynligvis også kan blive ophav til en ægcelle, hvis den udvikles i et laboratorium, lød konklusionen. Således skulle to mænd i teorien også kunne få et fælles biologisk barn sammen.

LÆS OGSÅ:

Din alder bestemmer: Sådan er dine graviditetschancer

Dette øger graviditetschancerne med 50 %

Så gamle er danske kvinder, når de ikke længere kan få børn