
Her sker de fleste babyulykker
De fleste ulykker sker i hjemmet, og små børn er dem, der oftest kommer til skade. Heldigvis er det bare små greb, der skal til for at forhindre alvorlige ting i at opstå.
Vidste du, at risikoen for ulykker er allerstørst, når barnet går fra ét udviklingstrin til et andet?
De første måneder af barnets liv udvikler det sig kolossalt og kaster sig gerne ud i nye ting, og her er det vigtigt, at forældre på forkant for at forhindre ulykker.
Mammanett.no har spurgt sundhedsplejerske Hege Christine Sørensen om, hvad forældre bør være specielt opmærksomme på:
Ved puslebordet
– En af de ting, jeg er optaget af at informere forældre om, når det gælder sikkerhed, er, at de aldrig må gå fra barnet ved puslebordet. Man bør ikke vende sig rundt efter en klud én gang uden at holde en hånd på barnet. Hvis man skal bevæge sig lidt væk, bør man lægge barnet på håndklæder på gulvet. Man ved aldrig, hvornår barnet kan rulle rundt. Pulsebordet skal have kanter på mindst to sider og være stabilt. Hvis puslebordet kan klappes sammen, skal det være udstyret med en låsemekanisme. Det skal ikke have hjul på mere end to ben.
Her kan du købe et vægpuslebord med alt inden for rækkevidde >>
Stikkontakter og trapper
– Når barnet bliver lidt større og bevæger sig mere rundt, skal man sørge for, at alle stikkontakter af lukket af, og trapper er spærret for adgang. Men selvom man har spærret trappen, er det vigtigt, at trappen i sig selv også er så sikker som muligt, hvis nogen i familien glemmer at lukke lågen efter sig. Norske forskrifter siger, at der skal være max 10 cm mellem trinnene og mellem mellemrummene rækværket. Er dette et problem hjemme hos dig, kan det løses på forskellige måder. En list kan sættes mellem trinnene for at gøre åbningen mindre, og man kan f.eks. få tilpasset plexiglas foran gelænderet. Prøv generelt også selv at lægge dig ned på gulvet for at se rummet fra barnets perspektiv. Når man ligger i deres højde, ser man bedre, hvad der kan opleves som spændende for barnet.
Her kan du købe et startsæt til børnesikring af hjemmet >>
Faldulykker
- Udover fald ved puslebord og trapper skal man også være opmærksom på, at barnet f.eks. kan falde i badet eller på måtter, der let skrider. Dette kan løses ved at bruge skridsikre måtter. Møbler som reoler og skabe kan også let vælte, hvis barnet klatrer i dem, så hæft dem om muligt fast til væggen.
Skråstole og barnestole
- En farlig situation kan også opstå, hvis man placerer skråstolen på et bord eller på sofaen, da vipning kan få stolen til at bevæge sig fremover. Gå heller aldrig fra barnet i en høj barnestol, selvom det sidder fastspændt. Der er altid en risiko for, at stolen kan vælte.
Millioner ser denne video: Har reddet 36 babyers liv
Forbrændingsulykker
- En ’klassiker’ blandt de mindste børn er forbrænding fra varme drikke. Det kan være en kaffekop, som man holder samtidig med barnet, eller som er sat inden for barnets rækkevidde. Selv et lille skvæt varm kaffe kan gøre stor skade på en babys krop. Barnehud er meget følsom og kan få skader helt ned til 40 grader. Lange duge på et bord eller hængende ledninger er også fristende for et barn at gribe fat i, og det kan hive kaffekoppen med ned. Det nysgerrige barn strækker sig også gerne efter gryden på komfuret eller sætter fingrene på pejsen eller ovnen. Hav derfor gerne gitre på dørene til rum, hvor der er forbrændingsfare. Det er også vigtigt, at barnets badevand ikke er for varmt. Dette kan du tjekke ved at bruge et termometer eller føle efter med din albue.
Her kan du købe smarte gitre til både hjemmet og rejsen >>
Skarpe kanter og genstande
- Skarpe hjørner er nærmest uundgåelige i et hjem med borde og kanter over det hele. Sørg så vidt muligt for at dække disse kanter af med rundere beslag, og montér børnesikrede låse i låger og skuffer, så barnet ikke kan få fat i knive osv.
Forgiftning
- Medicin, vaskemiddel, kemikalier og tobak skal også altid opbevares utilgængeligt for børn. Produkterne skal også altid være i deres originale emballage, sådan at barnet ikke kan tage fejl. Selvom produkterne har børnesikring, er det ingen garanti for, at barnet ikke kan åbne dem. Sørg også for, at giftige planter placeres uden for barnets rækkevidde.
Find 11 farer: Hvor kan barnet komme til skade?
Kvælningsulykker
- Børn bør altid være under opsyn ved spisning, da der kan sætte sig mad fast i halsen. Barnet, som kravler rundt på gulvet, har en umættelig opdagelsestrang, og alt skal ind i munden. Vælg derfor altid legetøj, som er passende til barnets alder. Legetøj skal være mærket i butikken, hvis det er farligt for børn under tre år. Sørg for, at der ikke ligger farlige dele på gulvet eller er løse ledninger osv. inden for barnets rækkevidde. Hvis barnet bruger sut, bør du også jævnligt kontrollere, at den er hel, og at sugedelen sidder fast i beskyttelsesbrikken ved at trække i den i alle retninger. Skift sutten efter 1-2 måneders brug både af sikkerhedsmæssige og hygiejniske grunde. Vær også opmærksom på farlige dele i tøj som f.eks. store knapper og lignende. Børnetøj og -udstyr skal ikke have lange bånd eller snore, som barnet kan få fat i. Hvis snorene er over 22 centimeter, kan barnet få disse rundt om halsen.
Med denne Food Feeder kan baby smage på maden uden kvælningsfare >>
Vinduer, døre og toilet
Det er også en god idé at sikre vinduer, døre og toiletbræt med særlige ’stoppere’, så barnet ikke kan åbne dem selv.
Førstehjælp: Sådan gør du, hvis dit barn har noget galt i halsen
Se også:
7 VILDE ting din baby kan:
7 VILDE ting din baby kan


7 VILDE ting din baby kan
Babyer kan skelne mellem godt og ondt!
Forskere på Yale’s Baby konkluderer, at babyer kan skelne godt fra ondt, efter at man har udført en række eksperimenter med babyer under 24 måneder, hvor man brugte dukker til at opføre ’gode’ og ’onde’ situationer for dem. I et af eksperimenterne så babyerne eksempelvis en scene med en kat, som kæmper forgæves med at åbne en kasse, hvorefter en kanin i en grøn trøje kommer forbi og hjælper. Bagefter så babyerne så samme scene, hvor kaninen dog er iklædt en orange trøje, smækker kassen ondskabsfuldt i og løber sin vej. I 80 procent af tilfældene foretrak babyerne bagefter kaninen med den grønne trøje – altså den ’gode’ dukke. Det indikerer, at de allerede tidligt forstår betydningen af gode og onde handlinger.
Kilde: Huffington Post


7 VILDE ting din baby kan
Babyer kan fornemme, hvad andre babyer føler
Allerede når babyer er 5 måneder gamle, er de i stand til at afkode hinandens følelser. Forskere på Brigham Young University i USA har studeret 20 babyer i denne alder og sammenlignet med 20 andre babyer, der var 3½ måneder gamle. Alle babyer blev placeret foran en skærm, der viste en video af en smilende baby og en video af en trist baby. Herefter afspillede forskerne også to lydoptagelser – én af en glad baby og én af en grædende baby. Mønstret var klart med babyerne på 5 måneder: Når de hørte den glade baby, kiggede de på skærmen med den smilende baby, og når de hørte den grædende baby, kiggede de på skærmen med den triste baby. De 3½ måneder gamle babyer havde ikke samme ’succes’ med at matche lydene med de rigtige billeder.
Kilde: Huffington Post


7 VILDE ting din baby kan
Babyer kan høre forskel på sprog
Allerede ca. 30 timer efter fødslen kan babyer fornemme forskellen på lyde fra deres modersmål og lyde fra et fremmedsprog. Forskere fra Washington University har studeret 40 nyfødte, som brugte sutter forbundet til en computer. Når babyerne hørte lyde fra fremmede sprog, suttede de på sutterne meget længere, end når de hørte lyde fra deres modersmål. Det indikerer, at babyerne kunne kende forskel på sprogene. Grunden til, at babyer kan skelne sprog så tidligt, er, at de hører især moderens vokallyde, når de ligger inde i maven, og dem kan de genkende, når de kommer ud.
Kilde: Huffington Post


7 VILDE ting din baby kan
Babyer kan beherske sig!
Kilde: Huffington Post


7 VILDE ting din baby kan
Babyer elsker mors stemme
En undersøgelse publiceret i tidsskiftet Pediatrics konkluderer, at spædbørn reagerer mere på mors ord end på fars ord. I undersøgelsen studerede man 33 babyer, som skiftevis hørte mors og fars stemme, og man opdagede, at babyerne reagerede på tre gange så mange ord fra mor som fra far. Forklaringen kan ifølge forskerne være, at mors stemme er lysere og derfor mere stimulerende for babyer.
Kilde: Huffington Post
Læs også: Mor taler mere med baby end far


7 VILDE ting din baby kan
Babyer kan lære tegnsprog
Selvom babyer typisk ikke begynder at sige deres første ord før 1-årsalderen (og stadig har et begrænset ordforråd i 2-årsalderen), så er de allerede fra 6-månedersalderen i stand til at udvikle en betydelig evne udi tegnsprog. Når barnet er 6-8 måneder, begynder det at forstå enkeltord og faste vendinger, og her opstår der også et behov hos barnet for at give udtryk for noget bestemt. Simpelt tegnsprog som at pege på sin mund for ’sulten’ er en måde at gøre det på, og det lærer din baby hurtigt fra denne alder, hvis du bruger de samme tegn, hver gang du selv siger et ord, forklarer døveunderviser Line Fagerholdt.
Kilde: Huffington Post


7 VILDE ting din baby kan
Babyer mundaflæser
Forskere fra Florida Atlantic University har påvist, at babyer mundaflæser, når de er i gang med at lære at tale. Forskerne observerede 180 babyer i alderen 4, 6, 8, 10 og 12 måneder, mens de så videoer af voksne, der talte. Undersøgelsen viste, at når babyer er omkring 6 måneder gamle, holder de i højere grad op med at kigge de voksne i øjnene og begynder i stedet at fokusere på deres læber for at lære, hvordan man laver lyde.
Kilde: Huffington Post
Se også: 9 VILDE facts om tvillinger