Gode råd om udmalket modermælk.
Foto: Pantherstock
Amning

Dét skal du vide om udmalket modermælk

Hvor længe kan udmalket modermælk egentlig holde sig? Hvad skal man være opmærksom på under udmalkningen? Og under optøningen, hvis modermælken har været nedfrosset? Få svar her!

Der kan være flere grunde til, at man vælger at malke sin modermælk ud. 

Billede af modermælk går verden rundt: Se hvorfor her 

Det kan eksempelvis være, at baby skal passes af en anden end mor, og det derfor er nødvendigt at have mælkereserver liggende. Det kan også være, at man har for meget mælk og gerne vil give den overskydende mælk til den lokale børneafdeling.

Opbevaring og holdbarhed af modermælk

Under alle omstændigheder er det vigtigt, at den udmalkede mælk opbevares korrekt, understreger læge Vibeke Manniche i sin bog 'Alt om barnet'

- Udmalk altid i rengjorte beholdere. Skal mælken gemmes, må du først malke en skefuld ud og smide den væk, da den første mælk kan være bakterieholdig. Modermælk kan normalt holde sig i en time i stuetemperatur (18-20 grader) og i køleskab i tre døgn samt i fryser (minus 18-20 grader) i tre-fire måneder.

Optøning af modermælk

Vibeke Manniche anbefaler desuden, at man nedfryser mindre portioner modermælk, da optøet mælk skal bruges inden for samme døgn. 

Amning: For lidt eller for meget mælk - dét kan du gøre!

- Det er bedst, hvis mælken optøs langsomt i køleskabet. Mælken kan dog også optøs under en varm hane eller opvarmes i mikrobølgeovn. Det er vigtigt, at mælkens temperatur ikke overstiger 60 grader, for så ødelægges dens vigtige antistoffer. Mælken må kun være 37 grader, når den gives til barnet, skriver hun. 

Vibeke Manniche understreger i øvrigt, at mælken ikke kan gemmes, hvis den først har været opvarmet.

 

7 VILDE ting din baby kan:

7 VILDE ting din baby kan

Læs mere om: