Sønderjysk kaffebord
Mad

Sønderjysk kaffebord

26. marts 2012
af Camilla Biesbjerg Mikkelsen
Foto: Betina Hastoft
Hvis du ved, hvad pomler, brødtort og ingenting er, så har du nok været gæst ved et ægte sønderjysk kaffebord! Hvis ikke, har du muligheden nu, for her serveres dejlige smagsprøver på kageopskrifter fra det store kageorgie.

Kaffebord med mindst 14 forskellige kager

Et klassisk sønderjysk kaffebord består af mindst 14 forskellige kager. De deles op i bløde, f.eks. boller, kringle, formkager og tærter, og hårde, som er småkager - og der skal helst være syv kageopskrifter i hver kategori. Læs evt. mere i Morten Skærveds »Sønderjysk kaffebord« fra forlaget Rosenkilde & Bahnhof.

Kampen om kagerne

Traditionen stammer fra midten af 1800-tallet, hvor sønderjyderne var under tysk styre. I perioden blev der bygget mange forsamlingshuse, men ofte kunne sønderjyderne ikke få alkoholbevilling, så i stedet medbragte man kager efter egne kageopskrifter og drak kaffe.

Det blev efterhånden en kappestrid mellem fruerne om at medbringe de fleste og bedste kager fra deres egne kageopskrifter. Den Gamle Kro i Gråsten er et af de få steder i Danmark, som stadig - hver anden søndag - disker op med det helt store sønderjyske kaffebord med 29 forskellige slags hjemmebagte kager fra egne kageopskrifter.

Vi har samlet 6 skønne kageopskrifter til dig - perfekte til det sønderjyske kaffebord

6 skønne kageopskrifter til det sønderjyske kaffebord

Boller -
pomler

Rugbrøds -
lagkage

Kringle med marcipan
og rosiner

Kiksekage med
mørk chokolade

Sandkage med rom
og rosiner

Ingenting - florlette kager

Er du helt vild med kage, men mangler flere kageopskrifter?

På facebook-gruppen "Jeg elsker kage" er næsten 50.000 kage-entusiaster samlet, og deles om kageopskrifter, tips og gode idéer. Bliv fodret med skønne kageopskrifter og få gode tips af ligesindede. Læs mere på www.facebook.com/elsker.kage eller vær med i gruppen lige HER.

Lav og servér perfekte hjemmelavede kager med produkter fra SØNDAGs shop...

Sprøjtepose fra
SilikomArt

Funktionel sprøjtepose
i 100% silikone, som går
i opvaskemaskinen.

149 kr. i SØNDAGs webshop

>> køb den HER

Dåsesæt med 3 stk.

249 kr. i SØNDAGs webshop

>> køb dem HER

Macaronsæt fra Lékué

349 kr. i SØNDAGs webshop

>> køb den HER

Læs også